Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Conference League: Έγραψε ιστορία η Ρόμα -Κατέκτησε τον πρώτο τελικό της διοργάνωσης, 1-0 τη Φέγενορντ

Η Ρόμα ήταν αυτή που κατέκτησε τον πρώτο τίτλο στο Conference League, καθώς επικράτησε στον τελικό των Τιράνων με 1-0 της Φέγενορντ.

Ένα γκολ και μια καλή εμφάνιση στο πρώτο μέρος έφτανε στους «τζιαλορόσι» για να σηκώσουν την κούπα του Europa Conference League στον ουρανό της αλβανικής πρωτεύουσας. Στο δεύτερο μέρος χρειάστηκε να αντέξουν στην πίεση των Ολλανδών και με σύμμαχο την τύχη, καθώς οι αντίπαλοι είχαν και δύο δοκάρια, οι Ιταλοί έφτασαν στον στόχο τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης, που έμελλε να κρίνει και την τύχη του αγώνα, σημείωσε ο Τζανιόλο στο 32ο λεπτό.

Conference League: Κατέκτησε κάθε ευρωπαϊκή κούπα ο Μουρίνιο

Παράλληλα με την ομάδα του, τη Ρόμα, ιστορία έγραψε και ο Ζοσέ Μουρίνιο. Ο «Special One» έγινε ο πρώτος προπονητής στην Ιστορία των ευρωπαϊκών Κυπέλλων που έχει κατακτήσει τέσσερις διαφορετικούς ευρωπαϊκούς τίτλους: Το Champions League (2004 Πόρτο, 2010 Ίντερ), το Κύπελλο UEFA (2003, Πόρτο), το Europa League (2017, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και το Europa Conference League (2022, Ρόμα).

Πήρε… φωτιά το «Ολίμπικο» της Ρώμης

Την ίδια ώρα που οι παίκτες της ομάδας τους έδιναν τα πάντα για να κατακτήσουν τον τίτλο στην «Arena Kombetare», οι οπαδοί της Ρόμα που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν στα Τίρανα, είδαν την αναμέτρηση από το Ολυμπιακό Στάδιο της ιταλικής πρωτεύουσας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον αγωνιστικό χώρο του «Ολίμπικο» είχαν μπει γιγαντοοθόνες, μέσω των οποίων οι τιφόζι μπορούσαν να παρακολουθούν το ματς στα Τίρανα. Όπως μπορεί κάποιος εύκολα να φανταστεί, στο γκολ του Τζανιόλο και την κατάκτηση του τίτλου έγινε… χαμός!

Ένα γκολ έφτανε για τη Ρόμα για να φτάσει στον θρίαμβο

Μετά το πρώτο αναγνωριστικό 20λεπτο, η Ρόμα (που «έχασε» με τραυματισμό τον ανέτοιμο Μιχιταριάν στο 17′) άρχισε να βγάζει μεγαλύτερη επιθετικότητα, προσεγγίζοντας την περιοχή της Φέγενορντ κυρίως από τα δεξιά με τον Μαντσίνι και τον Κάρσντορπ.

Σε μία τέτοια σέντρα του Μαντσίνι στην πίσω ζώνη της ολλανδικής άμυνας, ο Τζανιόλο κατέβασε εξαιρετικά την μπάλα με το στήθος και την «τσίμπησε» ακόμη πιο ωραία μπροστά από τους Τράουνερ και Μπέιλοου, κάνοντας το 1-0 για τους «τζιαλορόσι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Φέγενορντ το μόνο που αντιπαρέταξε από την πλευρά της στο πρώτο 45λεπτο ήταν ένα μακρινό σουτ του Κοκτσού, το οποίο μπλόκαρε με δυσκολία ο Πατσίσιο.

Πίεσε η Φέγενορντ για την ισοφάριση, αλλά τα δοκάρια την «πλήγωσαν»

Στην εκκίνηση του δευτέρου ημιχρόνου ωστόσο, το γήπεδο… έγειρε για περίπου ένα τέταρτο με την ολλανδική ομάδα να χάνει τη μία ευκαιρία πίσω απ’ την άλλη και να έχει δύο δοκάρια.

Το πρώτο στο 47’, όταν από γύρισμα του Γκεερντρουίντα, ο Μαντσίνι στην προσπάθειά του να αποκρούσει σημάδεψε το αριστερό δοκάρι του Πατρίσιο. Στην εξέλιξη της φάσης, ο Τιλ πλάσαρε εξαιρετικά, όμως ο Πορτογάλος γκολκίπερ έκανε τρομερή επέμβαση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο 50’ από πάτημα της μπάλας του Όρσνες, ο Μαλάσια εξαπέλυσε «κεραυνό» με το αριστερό, με τον Ρουί Πατρίσιο να ακουμπάει με τα ακροδάκτυλα την μπάλα και να χτυπάει στη συνέχεια στη συμβολή των δοκών.

Όσο περνούσε η ώρα, η Ρόμα άρχισε να «απορροφά» την πίεση της Φέγενορντ, έκλεισε καλύτερα τους χώρους, κυκλοφόρησε καλύτερα την μπάλα κι έφερε το παιχνίδι στα… μέτρα της, χάρις και στις αλλαγές του Μουρίνιο, που έδωσαν φρεσκάδα σε όλες τις γραμμές της ιταλικής ομάδας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο 74′ μετά από κόρνερ της Ρόμα από τα αριστερά, η μπάλα έφτασε απέναντι κι έξω από την περιοχή στον Βερτού που σούταρε, αλλά ο Μπάιλοβ έδιωξε εντυπωσιακά. Το ίδιο έπραξε ο γκολκίπερ της Φέγενορντ και στο 86’ στο πλασέ του Πελεγκρίνι.

Το τελευταίο σφύριγμα του Ίστβαν Κόβακς βρήκε μεγάλη νικήτρια τη Ρόμα, που μετά από δύο χαμένους ευρώ-τελικούς, έφτασε… στη Γη της Επαγγελίας!

Ρόμα – Φέγενορντ 1-0

Ρόμα (Ζοσέ Μουρίνιο): Πατρίσιο, Μαντσίνι, Σμόλινγκ, Ιμπάνιεθ, Μιχιταριάν (17’ λ.τρ. Ολιβέιρα), Κριστάντε, Κάρσντορπ (89’ Βίνα), Τζανιόλο (67’ Βερτού), Πελεγκρίνι, Ζαλέφσκι (67’ Σπινατσόλα), Έιμπραχαμ (89’ Σομουρόντοφ).

Φέγενορντ (Άρνε Σλοτ): Μπάιλοβ, Γκεερντρουίντα, Τράουνερ (74’ Πεντερσεν), Σενέσι, Μαλάσια (89’ Γιαχάνμπακς), Τιλ (60’ Τούρνστρα), Όρσνες, Κοκτσού (88’ Βέιλμαρκ), Νέλσον (74’ Λίνσεν), Σινίστερα, Ντεσέρς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πηγή