Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Επιχείρηση «Προολυμπιακό»

Επιχείρηση «Προολυμπιακό»

Οι κλήσεις, τα ερωτηματικά, το νέο αίμα και η μινι-προετοιμασία

Δεν έμεινε και πολύ. Έξι μήνες μάς χωρίζουν από το Προολυμπιακό Τουρνουά του Τορίνο (4-9 Ιουλίου), όπου η Ελλάδα με αντιπάλους αρχικά Ιράν και Μεξικό κι εν συνεχεία εκτός σοβαρού απροόπτου Κροατία και Ιταλία θα επιχειρήσει να πάρει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Ο Φώτης Κατσικάρης μπορεί να βρίσκεται στη Μούρθια, ωστόσο ήδη καταστρώνει σε συνεργασία με την ομοσπονδία το πλάνο για την πολύ σύντομη προετοιμασία. Είναι χαρακτηριστικό πως πολλοί παίκτες της Εθνικής «κινδυνεύουν» να αρχίσουν προπονήσεις με την ελληνική ομάδα δίχως καμία μέρα ξεκούρασης μετά τους τελικούς. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τους παίκτες των «αιωνίων», που θα αποτελούν ΚΑΙ φέτος τον κορμό της ομάδας, αλλά και για εκείνους που αγωνίζονται στην Ισπανία (όπου το πρωτάθλημα μπορεί να τελειώσει μέχρι και 26 Ιουνίου!) ή την Τουρκία.

Ο πολύ μικρός χρόνος προετοιμασίας ωθεί τον Φώτη Κατσικάρη σε μια επιλογή ομάδας που δεν θα διαφέρει πάρα πολύ από εκείνη που «κατέβηκε» στο Ευρωμπάσκετ. Ασφαλώς υπάρχει η απουσία του Βασίλη Σπανούλη και τα ερωτηματικά με τους Νίκο Ζήση και Γιάννη Μπουρούση, αλλά πρόθεση του ομοσπονδιακού προπονητή είναι να δουλέψει με παίκτες που γνωρίζουν τη φιλοσοφία του και δεν θα χρειαστούν καιρό να προσαρμοστούν στα «θέλω» του. Μάλιστα το σύντομο διάστημα για προπονήσεις και φιλικά σημαίνει πως θα είναι έκπληξη αν κληθούν στην προετοιμασία πάνω από 15-16 παίκτες.

Οι αποφάσεις και οι επαφές για τους παίκτες

Όλοι αναμένουν τις τελικές αποφάσεις των Νίκου Ζήση και Γιάννη Μπουρούση για το αν θα φορέσουν το εθνόσημο για ένα ακόμη (λογικά τελευταίο) καλοκαίρι ή θα ακολουθήσουν το δρόμο του Βασίλη Σπανούλη. Ουδείς μπορεί να προδικάσει τίποτα και θα ήταν λάθος να γίνει κάτι τέτοιο πριν τη στιγμή που οι ίδιοι επιλέξουν να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους, αλλά με τα τωρινά δεδομένα μοιάζει περισσότερο πιθανή η συμμετοχή του δεύτερου και η απουσία του πρώτου. Επειδή, πάντως, η σεζόν είναι μακρά και πολλά μπορούν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την απόφασή τους, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Από εκεί κι έπειτα, το ενδιαφέρον εστιάζεται στους ΝΒΑερ. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι βέβαιο πως θέλει να ξαναπαίξει στην Εθνική κι εφόσον είναι υγιής και οι Μπακς-που σχεδιάζουν να του κάνουν πρόταση για μεγάλο συμβόλαιο-δεν προβάλλουν κάποιο παράλογο αίτημα (που δεν προκύπτει πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο) θα είναι για τρίτο σερί καλοκαίρι παρών. Ο Κώστας Κουφός έχει δηλώσει πως επίσης έχει αυτή την πρόθεση, αλλά επειδή πρόκειται για «λεπτή» υπόθεση πολλά θα εξαρτηθούν από τον ψυχισμό του. Πάντως έχοντας υπογράψει πέρσι το καλοκαίρι το μεγάλο συμβόλαιο που τόσα χρόνια έψαχνε (33 εκατ. δολάρια για τέσσερα χρόνια με τους Κινγκς) έχει τη σταθερότητα που επιζητούσε.

Με τους δύο συγκεκριμένους παίκτες θα γίνουν προσεχώς επαφές στις ΗΠΑ από ανθρώπους της ομοσπονδίας, αλλά όχι μόνο με αυτούς. Πληροφορίες αναφέρουν πως θα γίνουν κουβέντες με τον Θανάση Αντετοκούνμπο, που αν όχι αυτό το καλοκαίρι, σταδιακά είναι στο πλάνο για να γίνει μέλος της Εθνικής, αλλά και με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ, που έλαμψε με την Εθνική U19 και φέτος ετοιμάζεται για το Ευρωπαϊκό U20 που θα γίνει στη Χαλκίδα κι επίσης αποτελεί παίκτη στον οποίο ποντάρουν πολλά για την Εθνική του μέλλοντος. Η περίπτωση του Ζακ Όγκαστ, του ελληνικών ριζών σέντερ του Notre Dame, παραμένει στα υπόψη, αλλά δεν έχει υπάρξει ουσιαστική εξέλιξη στην προσπάθεια να βγάλει ελληνικό διαβατήριο και να είναι διαθέσιμος για την Εθνική.

Ο Μάντζαρης και τα «νέα» πρόσωπα

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν μια σειρά από άλλα ζητήματα. Ένα εξ αυτών είναι του Βαγγέλη Μάντζαρη, ο οποίος ήταν μεν στη δωδεκάδα της Εθνικής στις δύο τελευταίες διοργανώσεις αλλά λογιζόταν ως… δωδέκατος παίκτης. Ο 25χρονος γκαρντ δεν δημιούργησε ποτέ πρόβλημα, αλλά είναι δεδομένο πως η συγκεκριμένη κατάσταση δεν του άρεσε (όπως θα συνέβαινε σε οποιονδήποτε) και μένει να φανεί αν θα είναι στην Εθνική και με ποιον ρόλο. Την πόρτα της Εθνικής ξαναχτυπά ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης που κάνει φοβερή σεζόν στην ΑΕΚ και έχει δηλώσει διάθεση να βοηθήσει αν κληθεί, στα υπόψη παρά την πληρότητα στη θέση «3» είναι ο Ιωάννης Παπαπέτρου, ενώ δεν έχουν περάσει απαρατήρητες οι καλές χρονιές που κάνουν οι Γιάννης Αθηναίου, Γιώργος Μπόγρης και Ίαν Βουγιούκας. Στο πλάνο θα μπορούσε να ήταν και ο Νίκος Παππάς, ωστόσο έχοντας καταφερθεί δημόσια κατά του Φώτη Κατσικάρη το ενδεχόμενο να κληθεί φαντάζει απίθανο.

Πηγή: sport-fm.gr