Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Euroleague, Φενέρ-Ολυμπιακός 73-69: Η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στην «κόλαση» του ΣΕΦ, στο 2-2 η σειρά

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με σκορ 73-69 από τη Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη και πλέον η πρόκριση στο Final-4 της Euroleague θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι στο ΣΕΦ.

Ο Ντάισον Πιέρ έβαλε όλα τα μεγάλα σουτ από τη δεξιά γωνία στην τέταρτη περίοδο, ο Τάιλερ Ντόρσεϊ τον ακολούθησε και ο Δημήτρης Ιτούδης κράτησε την υπόσχεση που είχε δώσει στον κόσμο της ομάδας του μετά το τρίτο ματς. Έτσι, η συναρπαστική σειρά των πλίε οφ της Euroleague μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής ομάδας μεταφέρεται την ερχόμενη Τρίτη (9/5, 21:30) στο φαληρικό γήπεδο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κακή βραδιά από πλευράς των παικτών του Γιώργου Μπαρτζώκα βρέθηκαν οι Κώστας Σλούκας και Σάσα Βεζένκοφ, οι οποίοι σημείωσαν 3 και 3 πόντους αντίστοιχα. Έτσι, οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν πολλές πιθανότητες να κάνουν άλλο ένα break μέσα στην Πόλη.

Οι δύο ομάδες τα έδωσαν όλα στο παρκέ, με την άμυνα σε πρώτο πλάνο και έτσι οι διαφορές δεν άνοιξαν ποτέ σε σημείο που να θεωρούνται μη αναστρέψιμες. Έτσι, διαδραματίστηκε ένα «θρίλερ» μέχρι το τέλος, αλλά οι Πειραιώτες που είδαν τους ψηλούς τους να χρεώνονται νωρίς με φάουλ, πλήρωσαν την αστοχία από τη γραμμή του τριπόντου (7/25), σε αντίθεση με τη Φενέρ, που βρήκε μεγάλα σουτ.

Ο Σακίελ ΜακΚίσικ είχε 20 πόντους και με δικά του σουτ έξω από τα 6,75 μ. κρατούσε τον Ολυμπιακό, όταν ο Πιερ πέτυχε τρία μεγάλα τρίποντα για την ομάδα του στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης στην «Ulker Sports Arena». Ωστόσο, αυτό δεν αρκούσε, όπως καιο οι 12 πόντοι του Κάναν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την άλλη, οι Πιέρ (17 πόντοι, με 4/6 τρίποντα) και Ντόρσεϊ (16 πόντοι) ήταν οι κορυφαίοι της Φενέρμπαχτσε, που πήρε ενέργεια από την… κολασμένη ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι φίλαθλοί της. Ωστόσο, εξίσου «καυτό» αναμένεται να είναι και το ΣΕΦ την προσεχή Τρίτη, γεγονός που δίνει ένα μικρό προβάδισμα στην ελληνική ομάδα.

Πλέι οφ Euroleague: Χέρι-χέρι οι δύο ομάδες μέχρι το τέλος, αλλά αυτήν τη φορά οι λεπτομέρειες ήταν με τη Φενέρ

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε ιδανικά και προηγήθηκε με 0-5 από τρίποντο του Κάναν και καλάθι του Βεζένκοφ. Όμως τα τέσσερα άστοχα τρίποντα των Πειραιωτών που ακολούθησαν έδωσαν την ευκαιρία στη Φενέρμπαχτσε να απαντήσει με σερί 7-0 και να προηγηθεί με 7-5 (από Ντόρσεϊ, Καλάθη και τρίποντο Πιερ).

Οι γηπεδούχοι ξέφυγαν και με +5 (12-7) μετά το τρίποντο του Ντόρσεϊ. Οι δύο ομάδες επιδόθηκαν σε φρενήρη ρυθμό, με τον Ουόκαπ να βρίσκει επιτέλους στόχο έξω από τα 6,75 μέτρα, για το 12-10. Φαλ και Παπανικολάου ισοφάρισαν σε 14-14.

Όταν ο «δήμιος» της Φενέρ στο game 3, Σλούκας, πάτησε στο παρκέ στη θέση του Κάναν, ακούστηκαν έντονες οι αποδοκιμασίες των Τούρκων φιλάθλων, που δεν μπορούσαν να ξεχάσουν τι είχε γίνει προ διημέρου. Το 17-14 από γκολ-φάουλ του Γκούντουριτς βρήκε απάντηση από τον Μπλακ (17-17), ενώ ο Καλάθης διαμόρφωσε το σκορ της 1ης περιόδου, με 1/2 βολές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Φενέρ είχε 12 ριμπάουντ έναντι 6 του Ολυμπιακού, με τους Πειραιώτες να μετρούν και 2/8 τρίποντα. Ο Ντόρσεϊ μετρούσε 6 πόντους, ο Πιέρ 5, την ώρα που οι πόντοι ήταν πιο μοιρασμένοι για τους «ερυθρόλευκους» (4 Παπανικολάου και από 3 οι Κάναν, Ουόκαπ και Μπλακ).

Με την έναρξη της δεύτερης περιόδου, ο Μπλακ υπέπεσε σε δεύτερο φάουλ, πάνω στον Μότλεϊ που έκανε το 19-17 και ο Μπαρτζώκας υποχρεώθηκε να ρίξει τον Μπόλομποϊ, ο οποίος δεν είχε αγωνιστεί στα πρώτα τρία ματς των πλέι οφ. Εκείνος, από ασίστ Σλούκα, κάρφωσε στην πρώτη φάση μετά την είσοδό του.

Η ομάδα του Πειραιά χάρη στους πόντους του Σλούκα ξέφυγε με +4 (21-25). Όμως, ο Ιτούδης έστελνε εν συνεχεία δύο φόργουορντ στην κορυφή για να κλείνουν τους διαδρόμους στον Σλούκα.

Αν και πήραν ελεύθερα σουτ, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν άστοχοι στα επόμενα λεπτά, με αποτέλεσμα ένα επιμέρους σκορ 11-2 της Φενέρ, χάρη στο οποίο από το -4 βρέθηκε εκείνη στο +5 (32-27).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθοριστικός για την τουρκική ομάδα ήταν ο Έντουαρντς, που πέτυχε 9 πόντους. Ο Ολυμπιακός συνέχισε να πιέζει στην άμυνα, να κλέβει μπάλες και ισοφάρισε, σε 32-32, με ΜακΚίσικ και Κάναν (2ο εύστοχο τρίποντο). Οι Πειραιώτες, ωστόσο, πήγαν προηγούμενοι με έναν πόντο (32-33) στα αποδυτήρια, με 1/2 βολές του Μπόλομποϊ από φάουλ του Έντουαρντς.

Κορμιά έπεσαν στην 3η περίοδο, διάστημα στο οποίο οι δύο αντίπαλοι πέτυχαν από 16 πόντους. Οι Πιερ, Καλάθης και Χέιζ «τρυπούσαν» την άμυνα της ελληνικής ομάδας και διατηρούσαν σε απόσταση αναπνοής τη Φενέρ. Ο Ολυμπιακός είδε και τον Ουόκαπ να φτάνει τα 3 φάουλ με τον Σλούκα να παίρνει τη θέση του. Ο Κάναν, όμως, έδινε λύσεις στους Πειραιώτες, για το 44-49. Οι γηπεδούχοι απάντησαν με σερί 4-0 (2/2 ο Γκούντουριτς και Μότλεϊ), για το 48-49.

Τα δύο διαδοχικά τρίποντα του Χέιζ διεύρυναν σε 10-0 το σερί της Φενέρμπαχτσε, που προηγήθηκε ξανά με +5 (54-49). Ο Φαλ που είχε επιστρέψει στο παρκέ, νίκησε τους ψηλούς των γηπεδούχων για το 54-51 και το «θρίλερ» συνεχίστηκε.

Αμέσως μετά, όμως, νίκησε ο ψηλός της Φενέρ, Μότλεϊ, στη ρακέτα για το 56-51. Ο Πίτερς κράτησε τον Ολυμπιακό κοντά στο σκορ, ενώ λίγο αργότερα το γκολ φάουλ του ΜακΚίσικ σήμανε την ισοφάριση (56-56). Ο Μακ Κίσικ ξανάδωσε προβάδισμα στους φιλοξενούμενους, μπαίνοντας άφοβα στη ρακέτα για το 56-58.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με 5 λεπτά εναπομείναντα χρόνο, ο Μότλεϊ έφερε το παιχνίδι στα ίσα (58-58) και όλα έδειχναν πως τα πάντα μπορεί να κριθούν ξανά στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Ο Μακ Κίσικ έδινε συγκλονιστικές μάχες και κέρδιζε φάουλ, για το 59-60 με δικές του βολές. Όμως, ο ίδιος άφησε μόνο του τον Πιέρ έξω από τη γραμμή του τριπόντου και έτσι έγινε το 62-60. Όταν ο Χέιζ πήρε το 4ο φάουλ του Ουόκαπ, η Φενέρ ξέφυγε με +3 (64-61), αφού ο Φαλ είχε 1/2 από τη γραμμή των βολών πριν.

Ο Πιέρ πέτυχε ένα ακόμη τρίποντο, για το 67-61, με εναπομείναντα χρόνο 2:42. Ο Φαλ με φόλοου από άστοχο λέι απ του Ουόκαπ μείωσε σε 67-63. Ο Ολυμπιακός έπαιξε καλή άμυνα στον Μότλεϊ, αλλά ο Παπανικολάου μόνος από την κορυφή αστόχησε σε τρίποντο. Και ο Ντόρσεϊ απάντησε με δικό του τρίποντο για το 70-63 και το ξεκάθαρο προβάδισμα της τουρκικής ομάδας.

Ο ΜακΚίσικ κράτησε «ζωντανό» τον Ολυμπιακό (70-66) με δικό του τρίποντο. Αλλά, ο Πιέρ ευστόχησε σε τρίτο τρίποντο (73-69). Με νέο τρίποντο ο ΜακΚίσικ έκανε το 73-69, ο Ντόρσεϊ αστόχησε για τρεις, πήρε το επιθετικό ο Χέιζ και ήταν και αυτός άστοχος για δύο. Ο Χέιζ έπαιξε… ποδοσφαιρική άμυνα στην επόμενη επίθεση των Πειραιωτών, που είχαν μπάλα και 13″ στο ρολόι. Ο Ουόκαπ μπερδεύτηκε στην τελευταία επίθεση, ο Φαλ μάζεψε την μπάλα, αλλά πάσαρε στο… πουθενά και στα 2,4″ δευτερόλεπτα που απέμεναν, τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει.

Φενέρμπαχτσε – Ολυμπιακός 73-69

Φενέρμπαχτσε (Δημήτρης Ιτούδης): Μότλεϊ 9, Μπίρσεν, Έντουαρντς 8, Χέιζ 12 (3), Πιέρ 17 (4), Τζεκίρι 2, Γκούντουριτς 4, Ντόρσεϊ 16 (2), Καλάθης 5

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολυμπιακός (Γιώργος Μπαρτζώκας): Ουόκαπ 8 (2), Κάναν 12 (2), Λαρεντζάκης, Φαλ 12, Σλούκας 3, Βεζένκοφ 2, Παπανικολάου 4, Μπόλομποϊ 3, Πίτερς 2, Μπλακ 3, Μακ Κίσικ 20 (3)

Τα δεκάλεπτα: 18-17, 32-33, 48-49, 73-69


Πηγή