Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Europa League: Στη Σεβίλλη ξανά η κούπα, επιβλήθηκε στα πέναλτι της Ρόμα -Γράφει ιστορία με 7η κατάκτηση

Η Σεβίλλη έχει κάνει δική της υπόθεση τους τίτλους στο Europa League και αυτό το απέδειξε για ακόμη μια φορά, στον τελικό της Βουδαπέστης επί της Ρόμα.

Σε έναν συναρπαστικό τελικό στην «Πούσκας Αρένα», οι Ανδαλουσιανοί έκαναν και πάλι το… θαύμα τους. Παρότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ με γκολ του Ντιμπάλα στο 35′, το αυτογκόλ του Μαντσίνι στο 55′ έφερε το παιχνίδι στα ίσα. Μετά από την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας και της παράτασης, το τρόπαιο της σεζόν 2022-23 θα κρινόταν στα πέναλτι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκεί, η ισπανική ομάδα αποδείχθηκε πολύ πιο ψύχραιμη και έχοντας στα γκολπόστ της τον «μάστορα» στη διαδικασία, Μπόνο, κατάφερε με 4-1 να κατακτήσει για 7η φορά στην ιστορία της το τρόπαιο. Μάλιστα, έκανε το 7/7 στα ματς που κρίνεται ο τίτλος σε Europa League ή Κύπελλο UEFA (παλαιότερα).

O Μαροκινός γκολκίπερ απέκρουσε τις εκτελέσεις των Μαντσίνι και Ιμπάνιες, ενώ οι Σεβιγιάνοι είχαν το απόλυτο στις δικές τους προσπάθειες, αν και στην τέταρτη δόθηκε επανάληψη, γιατί ο Ρούι Πατρίσιο πατούσε εκτός γραμμής του τέρματός του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Europa League: Σε πελάγη ευτυχίας ο Μεντιλιμπάρ, πρώτος χαμένος τελικός για Μουρίνιο

Η κατάκτηση του τροπαίου από τη Σεβίλλη δεν βόλεψε τον Ολυμπιακό, ο οποίος ήθελε νικήτρια τη Ρόμα για να βρεθεί απευθείας στα πλέι οφ του Europa League. Έτσι, μετά την εξέλιξη αυτή οι «ερυθρόλευκοι» θα ξεκινήσουν την προσπάθειά τους για να βρεθούν στους ομίλους της διοργάνωσης από τον 3ο προκριματικό γύρο.

Παράλληλα, η ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλιμπάρ, που πλέει σε πελάγη ευτυχίας -και όχι άδικα- εξασφάλισε την είσοδό της στους ομίλους του Champions League της περιόδου 2023-24, αλλά και το «εισιτήριο» για το Eυρωπαϊκό Σούπερ Καπ, που είναι προγραμματισμένο να γίνει στις 16 Αυγούστου στο «Γ. Καραϊσκάκης» (αντίπαλος θα είναι η νικήτρια του τελικού του Champions League ανάμεσα στη Μάντσεστερ Σίτι και την Ίντερ).

Αυτός που σίγουρα δεν μπορεί να είναι χαρούμενος από αυτήν την εξέλιξη και ενδεχομένως να έκανε κακή επιλογή στη σειρά των εκτελεστών στη διαδικασία των πέναλτι, είναι ο Μουρίνιο. Ο Πορτογάλος οδήγησε τη Ρόμα σε δεύτερο σερί ευρωπαϊκό τελικό (μετά από αυτόν του Conference League πέρσι στα Τίρανα που κατέκτησε), αλλά αυτήν τη φορά δεν πανηγύρισε.

Στο 6ο του καταληκτικό παιχνίδι ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ο «Special One» νικήθηκε. Μετά το Champions League και το Κύπελλο UEFA που είχε κατακτήσει με την Πόρτο, το Champions League με την Ίντερ και το Europa League με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά και το Conference League με τους «τζιαλορόσι», στη Βουδαπέστη είδε την ομάδα του να χάνει στα πέναλτι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τελικός Europa League: Η Ρόμα άνοιξε το σκορ, αλλά ο Μαντσίνι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του

Η πρώτη μεγάλη στιγμή στον τελικό σημειώθηκε στο 12′ με τον Μπόνο να σταματά το πλασέ του Σπινατσόλα από το ύψος του πέναλτι. Χωρίς να πιέζει ιδιαίτερα, η Ρόμα είχε τον έλεγχο του αγώνα και δεν επέτρεπε στους Ανδαλουσιάνους να απειλήσουν την άμυνά της.

Όταν της δόθηκε η ευκαιρία, η ομάδα του Μουρίνιο βρήκε το γκολ με το άψογο πλασέ του Πάουλο Ντιμπάλα στο 35′. Οι παίκτες της Σεβίλλης ζήτησαν φάουλ στον χώρο της μεσαίας γραμμής, η μπάλα έφτασε στον Αργεντινό από την κάθετη πάσα του Μαντσίνι και εκείνος πλάσαρε υποδειγματικά με το αριστερό τον Μπόνο.

Παρότι δεν ήταν καλή επιθετικά στο πρώτο μέρος, η Σεβίλλη είχε τη μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσει στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, αλλά στάθηκε άτυχη, καθώς το σουτ του Ράκιτιτς σταμάτησε στο αριστερό δοκάρι του Πατρίσιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δεύτερο μέρος ήταν ένα εντελώς διαφορετικό ματς. Η ισπανική ομάδα μπήκε αποφασισμένη να ισοφαρίσει και εκμεταλλευόμενη την οπισθοχώρηση των Ρωμαίων, τα κατάφερε στο 55′ έστω και με μεγάλη δόση τύχης. Από το γύρισμα του Νάβας στη μικρή περιοχή, η μπάλα βρήκε στον Μαντσίνι και κατέληξε στα δίχτυα του Πατρίσιο, για να γίνει με αυτόν τον τρόπο το 1-1.

Η Ρόμα έχασε τεράστια ευκαιρία στο 66′ για να πάρει ξανά το προβάδισμα, αρχικά με τον Μπόνο να νικά εξ επαφής τον Έιμπραχαμ και στη συνέχεια η μπάλα στρώθηκε στον Ιμπάνιες, ο οποίος αστόχησε απελπιστικά από τη μικρή περιοχή.

Νέα σημαντική φάση για τους Ιταλούς καταγράφηκε στο 84′, με τον Μπελότι (είχε περάσει στο ματς αντί του Έιμπραχαμ) να πλασάρει στην κίνηση, αλλά ο Μπόνο απέκρουσε με τις άκρες των δακτύλων του χωρίς να δοθεί το κόρνερ από τον Τέιλορ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων ο Πατρίσιο απέκρουσε προσωρινά το σουτ του Σούσο, στην τελευταία καλή φάση της κανονικής διάρκειας του τελικού, που οδηγήθηκε στην παράταση.

Τελικός Europa League: Η Σεβίλλη αποδείχθηκε πολύ πιο ψύχραιμη από τη Ρόμα στα πέναλτι

Εμφανώς κουρασμένες και οι δύο ομάδες από την υπερπροσπάθεια δεν ρίσκαραν στο επιπλέον μισάωρο. Ωστόσο, στις καθυστερήσεις του δευτέρου μέρους της παράτασης, η κεφαλιά του Σμόλινγκ βρήκε στο δοκάρι του Μπόνο και έτσι η Ρόμα δεν κατάφερε να βρει το γκολ που -κατά πάσα πιθανότητα- θα της έδινε την κούπα.

Έτσι, για τρίτη διαδοχική σεζόν στη διοργάνωση (Βιγιαρεάλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2021 και Αϊντραχτ Φρανκφούρτης-Ρέιντζερς το 2022), τα πάντα κρίθηκαν στα πέναλτι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαδικασία των πέναλτι:

  • Οκάμπος 1-0
  • Κριστάντε 1-1
  • Λαμέλα 2-1
  • Μαντσίνι απόκρουση Μπόνο
  • Ράκιτιτς 3-1
  • Ιμπάνιες απόκρουση Μπόνο και δοκάρι
  • Μοντιέλ 4-1

Σεβίλλη – Ρόμα 4-1 πεν. (1-1 κ.δ. και παράταση)

Σεβίλλη (Χοσέ Λουίς Μεντιλιμπάρ): Μπόνο, Νάβας (95΄ Μοντιέλ), Μπαντέ, Γκούντελι (120΄+8 Μαρκάο), Τέλες (94΄ Ρέκικ), Φερνάντο (120΄+9 Χορντάν), Ράκιτιτς, Οκάμπος, Τόρες (46΄ Σούσο), Χιλ (46΄ Λαμέλα), Εν Νεσιρί

Ρρόμα (Ζοζέ Μουρίνιο): Πατρίσιο, Ιμπάνιες, Μαντσίνι, Σμόλινγκ, Σπινατσόλα (106΄ Γιορέντε), Κριστάντε, Μάτιτς (120΄ Μπόβε), Τσελίκ (91΄ Ζαλέφσκι), Πελεγκρίνι (106΄ Ελ Σαράουϊ), Έιμπραχαμ (75΄ Μπελότι), Ντιμπάλα (68΄ Βαϊνάλντουμ)


Πηγή