Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Formula 1: «Σκοτωμός» πριν ξεκινήσει η σεζόν -Ο πρόεδρος της FIA δίνει ρόλο «κλειδί» στον Έλληνα της F1

Ο Mohammed ben Sulayem φέρεται να έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει τη διοίκηση της FIA ως προς τα καθημερινά της ζητήματα, εν μέσω εντάσεων με τους επικεφαλής της F1.

Το αφεντικό της FIA δήλωσε ότι θα επικεντρωθεί μόνο σε «στρατηγικής σημασίας θέματα», παραχωρώντας τη διαχείριση των καθημερινών ζητημάτων στον Ελληνα του οργανισμού, επικεφαλής των μονοθέσιων, Νικόλα Τομπάζη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Νικόλας Τομπάζης, ο Ελληνας της Formula 1
Ο Νικόλας Τομπάζης

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι ο Ben Sulayem θα παραμείνει στο ρόλο του ως πρόεδρος της FIA, παρά τις εκκλήσεις για παραίτηση.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά το τεταμένο κλίμα μεταξύ της FIA και της F1, έπειτα από μια σειρά συγκρούσεων τις παραμονές της έναρξης της νέας σεζόν της Formula 1.

Ο Ben Sulayem αποκάλυψε τη νέα αυτή προσέγγιση ως προς τη διοίκηση της FIA σε μια επιστολή του προς τα αφεντικά των ομάδων της Formula 1.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την «Daily Mail», η επιστολή αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ο δηλωμένος στόχος μου ήταν να είμαι ένας μη εκτελεστικός πρόεδρος μέσω της πρόσληψης μιας ομάδας επαγγελματιών μάνατζερ, η οποία έχει πλέον ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Ως εκ τούτου, από εδώ και πέρα, η καθημερινή σας επαφή για όλα τα θέματα της F1 θα είναι με τον Νικόλα (Τομπάζη, διευθυντή μονοθέσιων αγώνων) και την ομάδα του, ενώ εγώ θα επικεντρωθώ σε στρατηγικά θέματα με την ηγετική μου ομάδα».

Ο γερμανικός ιστότοπος Sport1 είχε αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες της F1, η Liberty Media, πίεζαν να παραιτηθεί ο Ben Sulayem από τη θέση του. Ανέφεραν, μάλιστα, ότι είχαν επιλέξει ως αντικαταστάτη του τον πρώην επικεφαλής της Prodrive και της Motorsport UK, David Richards.

Το τελευταίο διάστημα μαίνεται η κόντρα ανάμεσα στη FIA και τη Formula 1, έπειτα από μια σειρά αποφάσεων του Ben Sulayem που έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις των επικεφαλής της F1, των αφεντικών των ομάδων και των οδηγών της Formula 1.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σταρ της F1, πέρα από τον Lewis Hamilton, όπως ο Max Verstappen και ο Valtteri Bottas, έχουν καταγγείλει την απόφαση της FIA να φιμώσει τους οδηγούς, απαγορεύοντάς τους να μιλούν για άλλα θέματα πέρα από τα της F1 πριν από τους αγώνες!

Σε μια εποχή, δηλαδή, που η F1 ανοίγεται σε νέα κοινά, σε έναν κόσμο που αλλάζει και που οι οδηγοί, με πρώτο τον Lewis Hamilton, χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα της Formula 1 για να εκφράζουν τις θέσεις τους πάνω σε ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, ο Ben Sulayem αποφάσισε να τους βάλει φίμωτρο.

Το αφεντικό της Mercedes, Toto Wolff, ακόμα και ο σκληρός Ηelmut Marco της Red Bull αμφισβήτησαν επίσης την απόφαση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της F1, Stefano Domenicali, φάνηκε να παίρνει το μέρος των οδηγών, αφού αποκάλυψε ότι διεξάγει συνομιλίες με την Ένωση Οδηγών Grand Prix (GPDA), μια κίνηση-βαρύ πλήγμα για τη FIA.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και δεν είναι μόνο αυτή η πρόταση του προέδρου της FIA που άναψε φωτιές στη Formula 1, παραμονή της έναρξης της σεζόν.

Οι δικηγόροι της F1 απείλησαν επίσης με νομικές ενέργειες κατά της FIA, αφού ο Ben Sulayem πρότεινε ότι μια πιθανή προσφορά εξαγοράς της F1 από τη Σαουδική Αραβία, ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήταν «φουσκωμένη». Ισχυρίστηκαν ότι η F1 είχε το «αποκλειστικό» δικαίωμα εκμετάλλευσης των εμπορικών δικαιωμάτων, αλλά αυτό αμφισβητήθηκε από τον Ben Sulayem, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το δικαίωμα αυτό τους έχει ουσιαστικά παραχωρηθεί για κάποιο διάστημα, όχι για πάντα.

Οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν επίσης για τη μελλοντική κατεύθυνση της Formula 1, με τον Ben Sulayem να επιτρέπει την είσοδο νέων ομάδων στο grid και να υποστηρίζει την προσφορά του Andretti. Αυτό συμβαίνει παρά τις επιφυλάξεις των αφεντικών των ομάδων, που φοβούνται ότι τυχόν νέες συμμετοχές θα μπορούσαν να αλλοιώσουν το σπορ.

Ο ειδικός του Sky Sports, Karun Chandhok, παραδέχθηκε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι σε καλό σημείο, ενώ απομένουν μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τον πρώτο αγώνα στο Μπαχρέιν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος σχολίασε: «Νομίζω ότι σίγουρα η σχέση μεταξύ της FIA και της Formula 1 είναι στα άκρα αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι δημοσίως πέρυσι το έπαιζαν καλά, αν και όλοι ξέρουμε από το paddock και το παρασκήνιο ότι υπήρχαν έριδες».


Πηγή