Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024

O πιο φονικός σεισμός στον κόσμο εδώ και μια 10ετία -Πάνω από 11.000 νεκροί, βίντεο απόγνωσης από τα συντρίμμια

Ένας άνδρας που θάφτηκε ζωντανός στα συντρίμμια του σπιτιού του, δίπλα στη νεκρή σύζυγό του διασώθηκε σήμερα στην Τουρκία μετά από 48 ώρες φρίκης, καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό της Δευτέρας σε Τουρκία και Συρία ξεπέρασε τους 11.000.

Εικόνες από τον τόπο της διάσωσης στην τουρκική πόλη Χατάι έδειχναν τον άνδρα σφηνωμένο ανάμεσα σε μια πεσμένη τσιμεντένια πλάκα, το πάτωμα και το άψυχο σώμα της συζύγου του.

Καθώς οι διασώστες φώτιζαν με φως τα ερείπια, ο άνδρας – που ονομάζεται Abdulalim Muaini – φαίνεται να τους κοιτά και να απλώνει το χέρι του.

Στη συνέχεια, ο Muaini απεγκλωβίστηκε από τα ερείπια, μαζί με τη σορό της συζύγου του και των δύο παιδιών του, δύο μικρά κοριτσάκια που επίσης σκοτώθηκαν. Τον τοποθέτησαν στο πάτωμα για να του παράσχουν ιατρική περίθαλψη, λίγα μέτρα μακριά από το σημείο όπου κείτονταν τα πτώματα της συζύγου του Esra και των θυγατέρων του Mahsen και Besira, τυλιγμένα σε κουβέρτες.

Αξιωματούχοι και γιατροί δήλωσαν ότι 8.574 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία και 2.662 στη Συρία από τη δόνηση των 7,8 βαθμών της Δευτέρας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 11.236 – καθιστώντας την τον πιο θανατηφόρο σεισμό εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Ένα νεαρό αγόρι από τη Συρία που ζει στην περιοχή Iskenderun του Hatay της Τουρκίας βιντεοσκόπησε τον εαυτό του από το εσωτερικό ενός κτιρίου που κατέρρευσε, όπου έχει παγιδευτεί. Λέει στην κάμερα ότι είναι αβέβαιο αν θα καταφέρει να βγει ζωντανός.

«Δεν ξέρω αν θα ζήσω ή θα πεθάνω. Δεν ξέρω πώς να περιγράψω αυτό το συναίσθημα κάποιου που το περνάει αυτό κάτω από τα συντρίμμια», είπε το νεαρό αγόρι, ενώ δίπλα του ακούγονται και άλλες φωνές – πιθανότατα η οικογένειά του ή άλλα άτομα που έμεναν επίσης στο ίδιο κτίριο.

«Όπως βλέπετε είμαι κάτω από τα συντρίμμια. Υπάρχουν περισσότερες από δύο ή τέσσερις οικογένειες και οι γείτονές μας. Δεν ξέρω πώς να το περιγράψω. Φίλοι μου, έχουμε κολλήσει κάτω από τον σεισμό. Μητέρα! Είσαι καλά; Μητέρα! Πες μου ότι κρύφτηκες κάπου. Σας παρακαλώ βοηθήστε με!» πρόσθεσε πριν δώσει τη διεύθυνση του σπιτιού του.

Το αγόρι, που ονομάζεται από το Al Jazeera ως Firat Yayla – ο οποίος έχει ένα κανάλι στο YouTube γνωστό ως Charmquell – δημοσίευσε αργότερα στο Instagram ότι είχε σωθεί. Ωστόσο, είπε ότι η μητέρα του βρισκόταν ακόμη κάτω από τα ερείπια του σπιτιού τους.

Οι ελπίδες για περισσότερες διασώσεις μειώνονται όσο περνούν οι ώρες, με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τους συνεχιζόμενους μετασεισμούς να περιπλέκουν τις προσπάθειες διάσωσης.

«Βρισκόμαστε στην 55η ώρα μετά τον πρώτο σεισμό. Αυτές είναι οι ώρες που οι προσπάθειες διάσωσης είναι οι πιο έντονες και ευαίσθητες», δήλωσε ο Μουράτ Κουρούμ, υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης της Τουρκίας, στα κεντρικά γραφεία της τουρκικής υπηρεσίας για τις καταστροφές AFAD.

Για τον Mesut Hancer – κάτοικο της τουρκικής πόλης Kahramanmaras, κοντά στο επίκεντρο – είναι ήδη πολύ αργά. Τον απεικονίζουν να κάθεται στα παγωμένα χαλάσματα, πολύ θλιμμένος για να μιλήσει, αρνούμενος να αφήσει το χέρι της 15χρονης κόρης του Irmak, καθώς το σώμα της βρισκόταν άψυχο, συνθλιμμένο κάτω από τις τσιμεντένιες πλάκες.

Ο σεισμός στην Τουρκία έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής περισσότερα θύματα από ό,τι ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών στο Νεπάλ το 2015, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 8.800 ανθρώπους. Οι αξιωματούχοι λένε ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να διπλασιαστεί. Αν επαληθευτούν οι χειρότεροι φόβοι των ειδικών για 20.000 και περισσότερους νεκρούς θα ξεπεράσει και το θλιβερό αριθμό των 20.000 νεκρών από τον σεισμό των 9 Ρίχτερ το 2011 ανοιχτά της Ιαπωνίας.

Εν τω μεταξύ, οι διασώστες στην Τουρκία και τη Συρία συνέχισαν την έρευνά τους για επιζώντες που παγιδεύτηκαν μέσα στα ερείπια των σπιτιών τους που γκρεμίστηκαν από τον σεισμό.

Παρά τις αντιξοότητες, οι ομάδες έρευνας εξακολουθούσαν να ανασύρουν ανθρώπους από τα ερείπια την Τετάρτη, περισσότερες από 48 ώρες μετά τον αρχικό σεισμό των 7,8 βαθμών. Μεταξύ αυτών και μια ολόκληρη οικογένεια Σύρων που βρέθηκε ζωντανή μετά από μέρες παγιδευμένη στο παγωμένο σκοτάδι.

Κυκλοφορούν επίσης βίντεο που δείχνουν παιδιά να διασώζονται από τις ομάδες διάσωσης σε όλη την κατεστραμμένη περιοχή και να ανασύρονται από συντρίμμια κτιρίων καλυμμένα με σκόνη, αλλά ζωντανά. Την Τρίτη, ένα νεογέννητο μωρό σώθηκε -όταν βρέθηκε πάνω στη σορό της νεκρής μητέρας του, κάτω από τα χαλάσματα.

Οι διασώστες ανέσυραν επίσης ένα 3χρονο αγόρι, τον Arif Kaan, κάτω από τα ερείπια μιας πολυκατοικίας που κατέρρευσε στο Kahramanmaras, μια πόλη κοντά στο επίκεντρο του σεισμού της Τουρκίας.

Ο πατέρας του αγοριού, Ertugrul Kisi, ο οποίος είχε διασωθεί νωρίτερα, έκλαιγε με λυγμούς καθώς ο γιος του απεγκλωβιζόταν.

‘Προς το παρόν, το όνομα της ελπίδας στο Καχραμανμαράς είναι Αρίφ Καάν’, διακήρυξε ένας δημοσιογράφος της τουρκικής τηλεόρασης καθώς η δραματική διάσωση μεταδόθηκε σε όλη τη χώρα.


Πηγή