Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Formula 1-F1: Πέρασε του Lewis Hamilton -Τι αποφάσισε η FIA ενώ ο Βρετανός απειλούσε με… χάος στο Μονακό

Η Formula 1 επιστρέφει στο πιο θρυλικό σιρκουί δρόμου, το Μονακό, με το αγωνιστικό τριήμερο να ανοίγει σήμερα και να αναμένεται ιδιαίτερα συναρπαστικό.

Οι 10 ομάδες της F1 βρίσκονται σε θέση μάχης για το γκραν πρι της Κυριακής, αναμένοντας σήμερα να διαπιστώσουν τι σημαίνει να αγωνίζεται με τα, νέα ουσιαστικά, μονοθέσια της Formula 1 στους στενούς δρόμους του Μονακό. Ο Max Verstappen θα επιχειρήσει δεύτερη συνεχόμενη νίκη στο Μονακό, ο Charles Leclerc θα επιχειρήσει αντεπίθεση μετά και το DNF στη Βαρκελώνη αλλά και την περσινή εξαιρετικά μεγάλη ατυχία στο γκραν πρι της πόλης του, ενώ η Mercedes θα δοκιμάσει ξανά το μονοθέσιό της με τις αλλαγές που έχει κάνει για να διαπιστώσει κατά πόσο μπορεί να μάχεται πλέον για νίκες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολα αυτά υπήρχε μέχρι σήμερα περίπτωση να περάσουν σε… δεύτερη μοίρα και να επισκιαστούν από μια ενδεχόμενη απουσία του Lewis Hamilton. Ενα ενδεχόμενο μποϊκοτάζ του Βρετανού και μια νέα κόντρα με τη FIA με εκατέρωθεν βολές, το οποίο ήταν ανοιχτό σε περίπτωση που του επέβαλαν κυρώσεις. Γιατί; Για τα κοσμήματα που η FIA θέλει, εφαρμόζοντας κανόνες που ισχύουν από το 2005, να μην φορά ενώ αγωνίζεται και ο σταρ της Mercedes αρνείται να αφαιρέσει.

Και ενώ μέχρι χθες ήταν όλα ανοιχτά σήμερα η FIA ξεκαθάρισε τα πράγματα κάνοντας ουσιαστικά ένα βήμα πίσω και δίνοντας εξαίρεση στον Βρετανό και σε όλους τους υπολοίπους οδηγούς που φορούν κοσμήματα μέχρι τα τέλη Ιουνίου, έτσι ώστε να επιτραπεί στο διάλογο μεταξύ τους να δώσει μια οριστική λύση. Ο διάλογος θα διεξαχθεί μεταξύ της Ενωσης Οδηγών και του ιατρικού προσωπικού της FIA.

Formula 1: Η κόντρα του Lewis Hamilton με τη FIA για τα κοσμήματα

Στο Μαϊάμι, τρολάροντας άπαντες o Lewis Hamilton εμφανίστηκε με όσα κοσμήματα και ρολόγια είχε στο συρτάρι του θέλοντας να δείξει την αντίθεσή του στην εμμονή της FIA για εφαρμογή ενός κανόνα που ίσχυε πάντα αλλά δεν εφαρμόστηκε ουσιαστικά ποτέ και έλεγε το εξής απλό: Οι οδηγοί όσο βρίσκονται στο μονοθέσιο δεν πρέπει να φοράνε κοσμήματα. Από το Μαϊάμι και έπειτα η διαβεβαίωση ότι οι οδηγοί δεν φορούν κοσμήματα γίνεται και εγγράφως από τις ομάδες πριν την έναρξη κάθε αγώνα. Ο Lewis Hamilton αντέδρασε στο Μαϊάμι, διαμαρτυρήθηκε και μπορεί να έβγαλε τα κοσμήματα, ωστόσο δεν έβγαλε τα piercings για τα οποία του δόθηκε εξαίρεση δύο γκραν πρι. Δηλαδή για το Μαϊάμι και για τη Βαρκελώνη. Για το γκραν πρι του Μονακό θα έπρεπε να έχει αφαιρέσει τα piercings, ένα στη μύτη και ένα σε άλλο σημείο του σώματός του που όπως δήλωσε στο Μαϊάμι δεν ήθελε να αποκαλύψει ποιο είναι, κάνοντας το Twitter να πάρει… φωτιά.

Εντωμεταξύ ο Lewis Hamilton δήλωνε ρητά ότι δεν πρόκειται να αφαιρέσει κανένα piercing και όλοι ανέμεναν… σύρραξη, με πολλά δημοσιεύματα να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη για μποϊκοτάρισμα του γκραν πρι από τον 7 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή της Formula 1 σε πετίπτωση που του επέβαλαν κυρώσεις. Ωστόσο, η FIA ήρθε να σβήσει τη φωτιά πριν φουντώσει δίνοντας σε όλους τους οδηγούς εξαίρεση μέχρι τέλη Ιουνίου. Μια ενδιάμεση λύση, προφανώς, για να μην φανεί ότι κάνει πίσω και υποχωρεί στην αντίδραση ενός οδηγού -όχι βέβαια του οποιουδήποτε αλλά ενός σούπερ σταρ οδηγού, αλλά ταυτόχρονα να μην βάλει φωτιά προκαλώντας οξύτατες αντιδράσεις και κόντρες με τον Βρετανό του οποίου του όνομα είναι συνώνυμο με την F1.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νωρίτερα, το Sky News υποστήριζε ότι δεν υπήρχε καμία περίπτωση η FIA να τραβήξει την κατάσταση στα άκρα. «Ο Lewis Hamilton είναι απίθανο να αντιμετωπίσει κυρώσεις επειδή συνέχισε να φοράει σκουλαρίκια στο Γκραν Πρι του Μονακό αυτό το Σαββατοκύριακο», αναφέρει χαρακτηριστικά το Sky News.

Ανέφερε μάλιστα το Sky ότι έχουν προγραμματιστεί περαιτέτω συζητήσεις πάνω στο θέμα, ενώ ήδη έχει υπάρξει δίαλογος μεταξύ της FIA, κάποιων οδηγών και της FIA με την Ενωση Οδηγών Grand Prix (GPDA).

Ο πρόεδρος του GPDA Alex Wurz δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Formula 1 έχει δίκιο που απαγόρευσε τα κοσμήματα από το κόκπιτ, λέγοντας ότι είναι για το καλό των οδηγών, αλλά πιστεύει ότι η FIA θα μπορούσε να είχε επιβάλει τον κανόνα με λιγότερο συγκρουσιακό τρόπο.

Σε αυτή τη μάχη με τη FIA ο Lewis Hamilton φαίνεται ότι έχει την υποστηρίξη όλων ή τουλάχιστον την πλειοψηφίας των συμμετεχόντων στην F1, με χαρακτηριστικότερη όλων τη στήριξη του σκληρού αφεντικού της Red Bull Ηelmut Marco, ο οποίος ποτέ δεν φυλάει καλό λόγο για τον Βρετανό. Για το θέμα αυτό, όμως, πήρε το μέρος του σε δηλώσεις του στο γκραν πρι της Ιμολα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ίδιο πνεύμα και ο επικεφαλής της ομάδας της Haas, Γκίντερ Στάινερ, ο οποίος υποστήριξε, πριν την έναρξη του γκραν πρι του Μονακό, ότι «όλοι» στο paddock της Formula 1 θα υποστήριζαν μια αλλαγή στους ισχύοντες κανονισμούς για να αφήσουν πίσω τους το σήριαλ της κόντρας Lewis Hamilton-FIA. Από τους οδηγούς Pierre Gasly και Sebastian Vettel ρητά έχουν ταχθει στο πλευρό του Βρετανού ο οποίος επιμένει ότι όσο επιτρέπονται οι βέρες εκείνος δεν θα βγάλει τα piercing του. Στο Μαϊάμι είχε δηλώσει ρητά δε, ότι θα επιδιώξει να πάρει εξαίρεση για όλους τους αγώνες μέχρι το τέλος της χρονιάς. Κάτι που μάλλον δείχνει ότι καταφέρνει…


Πηγή