Παρασκευή , 1 Δεκέμβριος 2023
Κοντονής: Για το 2016 δε θα γίνει καμία περικοπή

Κοντονής: Για το 2016 δε θα γίνει καμία περικοπή

Ο υφυπουργός Αθλητισμού στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό

 

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Μεταξύ άλλων επεσήμανε τις μεγάλες περικοπές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στις επιχορηγήσεις της Πολιτείας στον αθλητισμό και κυρίως στις ομοσπονδίες και στα στάδια που ανέρχονται στα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Για το 2016 δεν θα γίνει καμία περικοπή, ενώ γίνονται προσπάθειες επειδή είναι Ολυμπιακή χρονιά μιας επιπλέον χρηματοδότησης και ήδη φέτος μοιράστηκε ποσό 2,5 εκατ. ευρώ στις ομοσπονδίες από την καταπολέμηση της σπατάλης. Επίσης στάθηκε στην ανάγκη επισκευής αθλητικών εγκαταστάσεων της Αθήνας και της περιφέρειας που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και την επαναλειτουργία του ΕΣΚΑΝ, για το οποίο είχε προβλεφθεί ποσό χρηματοδότησης μόλις 50.000 ευρώ για το 2015 και αυξήθηκε στα 200.000 ευρώ.

Τόνισε ακόμη για το ίδιο θέμα, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη μέσα στο 2016 να κυρώσει με Νόμο τη συμφωνία με τον WADA, ώστε να φύγει από την κατηγορία της επιτήρησης που είναι και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία κ.α.

Αναλυτικά η ομιλία του κ Κοντονή:

«Ο αθλητισμός γνωρίζετε ότι τα χρόνια της μνημονιακής επέλασης ήταν ένας τομέας που είχε δεχθεί πάρα πολλές περικοπές. Και ειλικρινά θέλω να σας πω ότι και οι περικοπές που γίνονται φέτος στον τομέα του αθλητισμού με τον παρόντα προϋπολογισμό για το έτος 2016 δεν είναι κάτι ευχάριστο, όμως θα πρέπει να δούμε τα πραγματικά μεγέθη αυτών των μειώσεων. Θα ήθελα λοιπόν εν πρώτοις να σας πω ότι οι βασικές μειώσεις γίνονται στον τομέα των μεταβιβαστικών πληρωμών, δηλαδή είναι οι επιχορηγήσεις στις ομοσπονδίες και τα στάδια. Μιλάμε για μια μείωση 7 εκ. ευρώ, διότι αυτή είναι η πραγματική, τα επιπλέον είναι μειώσεις που γίνονται στον τομέα των αποδοχών και των πρόσθετων παροχών, που εκεί υπάρχει ένα νοικοκύρεμα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το σημαντικό είναι ότι αυτή την ώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια μείωση περίπου 7 εκ. ευρώ.

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα, διότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε φροντίσει με την εγκύκλιο που είχε εκδώσει ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών 12/12/2014 να περιορίσει τη χρηματοδότηση από τον ήδη ψηφισμένο προϋπολογισμό στο 90%, δηλαδή οι ομοσπονδίες και τα στάδια δεν πήραν το σύνολο των χρημάτων που είχαν προϋπολογιστεί αλλά το 90%. Επομένως εδώ πρέπει να δούμε τα πράγματα και να σας αναφέρω τι προσπάθειες έχει κάνει η κυβέρνηση για να εξοικονομήσει πόρους.

Από αυτά τα 7 εκ. ευρώ που έχουμε ως έλλειμμα αυτή τη στιγμή στην ουσία τα περιορίζουμε στα 3,5. Οι ομοσπονδίες επειδή βρισκόμαστε σε Ολυμπιακή χρονιά, μια και το 2016 έχουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, θα λάβουν σε κάθε περίπτωση ότι έλαβαν το προηγούμενο έτος. Υπάρχει επίσης η περίπτωση επιπλέον χρηματοδότησης για τις εθνικές αποστολές, η οποία μάλιστα θα πρέπει να ληφθεί άμεσα για να γίνει και ένας καλύτερος προγραμματισμός. Όσον αφορά τις ομοσπονδίες λοιπόν η χρηματοδότηση δεν θα μειωθεί ούτε ένα ευρώ, διότι προσδοκούμε σε αυτή την επιπλέον επιχορήγηση την οποία και θα λάβουμε.

Θέλω όμως να σας πω το εξής: Φέτος δώσαμε στα στάδια επιπλέον 1.200.000 ευρώ, το κάναμε κατά προτεραιότητα, διότι η εικόνα των σταδίων, τα οποία εμείς παραλάβαμε, ήταν μια εικόνα απόλυτης καταστροφής, εγκατάλειψης και μη χρήσης. Ο βαθμός δε επικινδυνότητας ήταν υψηλότατος, ιδίως σε στάδια της Περιφέρειας δεν μπορούσαν να αθληθούν αθλητές που υπάγονταν σε σωματεία ή και πολίτες, οι οποίοι κάνουν χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Η κατάσταση ήταν απερίγραπτη. Από τα 7 εκ. τα οποία σας ανέφερα, ήδη πηγαίνουμε στα 5.800.000 εκ. από αυτά πάλι φέτος επιπλέον δώσαμε στις ομοσπονδίες 2.500.000 εκ. για να αντιμετωπίσουν ανάγκες και μάλιστα μέσα από την καταπολέμηση της σπατάλης και την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου προϋπολογισμού.

Αυτές ήταν οι προσπάθειες που κάναμε και περιορίζουμε ουσιαστικά και πραγματικά αυτή την απόκλιση του φετινού προϋπολογισμού του 2015 από τον προϋπολογισμό του 2016 σε αυτό το πάρα πολύ μικρό χρηματικό ποσό. Και ναι θεωρώ πάρα πολύ μικρό, το ποσό των 3,5 εκ. ευρώ, το οποίο όπως σας είπα σε κάθε περίπτωση όχι μόνο θα εισπράξουμε από επιπλέον επιχορήγηση. Μια επιπλέον χρηματοδότηση που εκτιμούμε ότι θα είναι περί τα 9 εκ. ευρώ, οπότε θα έχουμε να διαθέσουμε πολλά περισσότερα χρήματα και στις ομοσπονδίες και στα στάδια. Εκεί που πρέπει να σταθούμε λίγο είναι ο τριπλασιασμός του προϋπολογισμού του ΕΣΚΑΝ. Το ΕΣΚΑΝ είναι το εθνικό συμβούλιο καταπολέμησης του ντόπινγκ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παραλάβαμε ένα προϋπολογισμό του ΕΣΚΑΝ 50.000 ευρώ για το 2015. Με αυτό τον προϋπολογισμό το ΕΣΚΑΝ, όχι απλά δεν θα λειτουργούσε αλλά θα έκλεινε. Και ήδη είχαμε τις αρνητικές κρούσεις από τον WADA για τον τρόπο που λειτουργούσε το ΕΣΚΑΝ εδώ στην Ελλάδα. Η χρηματοδότηση λοιπόν από 50.000 ευρώ που τη βρήκαμε πηγαίνει στις 200.000 και πλέον δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα λειτουργίας του ΕΣΚΑΝ. Αν υπάρξει θα αντιμετωπιστεί κατά τη διάρκεια του 2016. Σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι και από την άποψη της χρηματοδότησης, αλλά και του νομοθετικού πλαισίου, διότι σας ενημερώνω όπως ενημέρωσα και το Συμβούλιο Υπουργών στις Βρυξέλες ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη μέσα στο 2016 να κυρώσει με νόμο τη συμφωνία με τον WADA και έτσι φεύγουμε από την κατηγορία της επιτήρησης που είναι και άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία κλπ.

Θα κυρωθεί μέσα στο 2016 και δεν θα χρειαστούμε ούτε καν το χρονικό ορίζοντα μέχρι 31 Μαρτίου που έχει δοθεί. Διότι με μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα σκύψαμε πάνω σε αυτό το πρόβλημα για να δώσουμε άμεση λύση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πέραν των συγκεκριμένων αυτή την ώρα στο Υπουργείο Αθλητισμού γίνεται μια σοβαρή δουλειά ακριβώς για να εξευρεθούν πόροι και εδώ το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που θα εντάξουμε την ενεργειακή αναβάθμιση των σταδίων είναι ένας πυλώνας κατεύθυνσης για το πώς πρέπει να δουλεύουμε και για να πιάνουμε τόπο τα λεφτά, αλλά και για να υπάρχει εξοικονόμηση πόρων. Επιτέλους δε τα Στάδια εισπράττουν τις οφειλές ετών. Πρόσφατα σας είχα αναφέρει ότι στο ΟΑΚΑ βρήκαμε οφειλές 13 εκ. ευρώ και στο ΣΕΦ 4 εκ. ευρώ. Στόχος μας είναι τα Στάδια να βρουν και δικά τους έσοδα από την αξιοποίηση των χώρων τους. Εδώ να υπολογίσουμε και ότι από το 2016 θα υπάρχει ένας νέος κωδικός από τα ποσά που μαζεύονται λόγω των διοικητικών προστίμων που επιβάλλονται στις επαγγελματικές ομάδες για θέματα βίας. Θα περιορίσουμε στον βαθμό του αναγκαίου και δυνατού ένα τεράστιο κόστος λειτουργικών δαπανών με το νέο Οργανισμό που συντάσσεται και θα δούμε τη δυνατότητα μετάταξης υπαλλήλων και την αξιοποίησή τους, εφόσον το επιθυμούν.

Στο πλαίσιο αυτό της εξυγίανσης έχουμε συμφωνήσει με το σύνολο σχεδόν των Ομοσπονδιών ένα σχέδιο αξιολόγησης για να βλέπουμε ποιες Ομοσπονδίες έχουν παραπάνω δυνατότητα απορρόφησης χρημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι ένα σχέδιο αξιολόγησης των δράσεων των Ομοσπονδιών, οι οποίες με βάση αυτό το σχέδιο θα διεκδικούν παραπάνω χρηματοδότηση. Τέλος όσον αφορά τα πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σε μία πρόσφατη συνάντηση που είχα με τους δημάρχους της δυτικής Αττικής μας ζητήθηκε να δώσουμε μεγάλο βάρος σε μικρά έργα, τα οποία μπορούν ν’ ανταποκριθούν τόσο στις ανάγκες του μαζικού αθλητισμού όσο και στις ανάγκες των σωματείων. Πρόκειται για έργα μικρά και λειτουργικά με χαμηλό κόστος συντήρησης και όχι φαραωνικά προς δόξα των εργολάβων».

 

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr