Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Πώς από... ανέκδοτο έγινε διεκδικήτρια του τίτλου

Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Πώς από… ανέκδοτο έγινε διεκδικήτρια του τίτλου

Μόλις είχε μπει ο Οκτώβρης και το κρύο είχε αρχίσει να κάνει έντονη την παρουσία του στην Αγγλία, όταν την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την διαπέρασε μια… ιστορική κρυάδα και, μάλιστα, μέσα στο «Ολντ Τράφορντ».

Η Τότεναμ του πρώην Ζοσέ Μουρίνιο διέλυε τους Κόκκινους Διαβόλους με 6-1 (04/10), τους κρατούσε πολύ χαμηλά στην βαθμολογία της Premier League και έσφιγγε ακόμα πιο δυνατά την θηλιά γύρω από τον λαιμό του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ.

Ακριβώς τρεις μήνες αργότερα, η Γιουνάιτεντ καμαρώνει στα (πολύ) ψηλά της βαθμολογίας, πείθει ότι μπορεί ακόμα και να κοντράρει τη Λίβερπουλ και τη συμπολίτισσα Σίτι στην μάχη του τίτλου και ο Σόλσκιερ νιώθει πλέον καβάλα στ’ άλογο, αφού φλέρταρε με την απόλυση ουκ ολίγες φορές, αφού μεσολάβησε και ο αποκλεισμός στην φάση ομίλων του Champions League.

Τι άλλαξε, όμως, ο Νορβηγός προπονητής, αλλά και οι ποδοσφαιριστές, ώστε η ομάδα που στο προαναφερθέν ματς θύμιζε σκορποχώρι, να είναι πλέον τόσο αποτελεσματική; Και προσοχή, κόντρα στην Τότεναμ έπαιξαν βασικοί σχεδόν όσοι είναι και τώρα βασικοί, με εξαίρεση τον Νεμάνια Μάτιτς στα χαφ.

Δίδυμο – εγγύηση

Η αναγέννηση της Γιουνάιτεντ, η οποία είναι αήττητη στο πρωτάθλημα μετά τον αγώνα με την Άρσεναλ (0-1, τη 1η Νοεμβρίου) και μετράει οκτώ νίκες στα τελευταία δέκα ματς, καθρεφτίζεται πρωτίστως στον Αντονί Μαρσιάλ.

Ο Γάλλος επιθετικός, ο οποίος είχε αποβληθεί άδικα στο περίφημο παιχνίδι με τα Σπιρούνια, έχει βρει τον (πολύ) καλό εαυτό του και αποτελεί ιδανικό συμπλήρωμα του Μάρκους Ράσφορντ. Οι δύο τους συνεργάζονται άψογα και ο ένας φροντίζει να σερβίρει γκολ στον άλλο.

Στους αριθμούς ίσως να μην φαίνεται το πόσο πολύτιμος είναι ο Μαρσιάλ (δύο γκολ – τρεις ασίστ στο πρωτάθλημα), αλλά η παρουσία του είναι καταλυτική και για να αποδίδει ακόμα καλύτερα ο Ράσφορντ (εφτά γκολ – εφτά ασίστ).

Σε αυτά τα δέκα ματς του αήττητου σερί της, η Γιουνάιτεντ έχει σημειώσει 24 γκολ, ήτοι 2,4 ανά αγώνα, επίδοση που καλύπτει σημαντικά και τις αμυντικές της αδυναμίες, οι οποίες παραμένουν, παρά την μεταμόρφωση της προς το (πολύ) καλύτερο και την βελτίωση που επέφερε η επιστροφή του Ερίκ Μπαϊγί. Αρκεί, βεβαίως, να μην τραυματιστεί ξανά…

Το βήμα μπροστά του Γουάν Μπισάκα

Κανείς δεν αμφισβήτησε τις αμυντικές ικανότητες του Άαρον Γουάν Μπισάκα, αλλά τα 50 εκατομμύρια λίρες που στοίχισε ο νεαρός δεξιός μπακ, απαιτούν να είναι πολύ πιο αποτελεσματικός και στο κομμάτι της δημιουργίας.

Ο Σόλσκιερ τον στήριξε δημοσίως για την σκληρή κριτική Τύπου και social media και ο 23χρονος έκανε ένα βήμα μπροστά, κατανοώντας πόσο σημαντικό είναι η προσφορά του να έχει ισορροπία μεταξύ άμυνας και επίθεσης.

Η ασίστ του στο γκολ του Μαρσιάλ στην πολύτιμη, όσο και ζόρικη νίκη επί της Άστον Βίλα στο πρώτο ματς της Γιουνάιτεντ το 2021, είναι μόλις η πρώτη του, αλλά υπόσχεται καλύτερη συνέχεια, αφού πλέον ο ποδοσφαιριστής δείχνει να πατάει καλύτερα στα πόδια του και εκμεταλλεύεται καλύτερα την ταχύτητά του, ώστε να ανταποκριθεί και στο πολύ γρήγορο transition άμυνας – επίθεσης της Γιουνάιτεντ. Και αυτό το οφείλει στη δουλειά του και, βεβαίως, στην στήριξη του προπονητή του.

Ο «κανονικός» Πογκμπά

Όσο ταλέντο έχει, τόσο καθαρό μυαλό του λείπει, ώστε να είναι σταθερός στην απόδοσή του και να είναι αφοσιωμένος στο επάγγελμά του (ποδοσφαιριστής), αφού η Γιουνάιτεντ έδωσε 105 εκατομμύρια ευρώ για να τον πάρει πίσω από την Γιουβέντους, γιατί έβλεπε στο πρόσωπό του τον ηγέτη που δεν είχε στην μεσαία γραμμή.

Με την φοβερά ποιοτική στήριξη του απόλυτου MVP και σημείου αναφοράς Μπρούνο Φερνάντες (έντεκα γκολ – εφτά ασίστ), ο Πολ Πογκμπά είναι εσχάτως πολύ πιο αξιόπιστος, είτε ως βασικός (ως επί το πλείστον), είτε ερχόμενος από τον πάγκο για να δώσει λύσεις.

Και μπορεί ο μάνατζερ του, Μίνο Ραϊόλα, να επιμένει ότι αυτή θα είναι η τελευταία σεζόν του Γάλλου μέσου στο «Ολντ Τράφορντ», αλλά με εμφανίσεις όπως αυτές των τελευταίων εβδομάδων, δύσκολα θα πει το «ναι» η Γιουνάιτεντ στην αποχώρησή του, ακόμα και αν ξέρει ότι ο Δόκτωρ Τζέκιλ – Πολ μπορεί, ξαφνικά, να μεταμορφωθεί ξανά σε Μίστερ Χάιντ – Πογκμπά…

Ώριμος Σόλσκιερ, βάθος και φυσική κατάσταση

Δεν αρκούν, βεβαίως, οι πρωταγωνιστές μέσα στο γήπεδο να κάνουν ένα βήμα μπροστά, αφού μια ομάδα επηρεάζεται και εξαρτάται από πολλούς ακόμα παράγοντες. Πρώτος και πιο σημαντικός, ο προπονητής.

Ο Σόλσκιερ, τον οποίο στήριξε δημοσίως τον Οκτώβριο ο ισχυρός άνδρας του συλλόγου, Εντ Γούντγουορντ, έπαψε επιτέλους να είναι «το καλό παιδί» και χειρίστηκε επιτυχημένα την… περίπτωση Πογκμπά, ζορίζει τον Ντόνι Φαν Ντε Μπέεκ γιατί περιμένει περισσότερα από τον Ολλανδό μέσο και χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τις εναλλακτικές επιλογές, οι οποίες δίνουν σημαντικές λύσεις.

Έντινσον Καβάνι και Άλεξ Τέλες, κατά κύριο λόγο, αποτελούν «χρυσές εφεδρείες», με τον Ουρουγουανό επιθετικό να σημειώνει πολύτιμα γκολ και τον Βραζιλιάνο αριστερό μπακ να δίνει ανάσες στον Λουκ Σο και, βεβαίως, να διεκδικεί με αξιώσεις την θέση βασικού.

Σε όλα τα παραπάνω, προσθέστε την σαφέστατη βελτίωση στο επίπεδο της φυσικής κατάστασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γιουνάιτεντ καλύπτει πλέον περισσότερο χώρο μέσα στο γήπεδο, σε σχέση με ομάδες που ξεχωρίζουν για την ταχύτητα και την πίεσή τους, όπως η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ ή η Λιντς του Μαρσέλο Μπιέλσα.

Η Γιουνάιτεντ πλέον τρέχει περισσότερο από ποτέ, βγαίνει εξαιρετικά στο επιθετικό transition και, βεβαίως, εκμεταλλεύεται καλύτερα τις ευκαιρίες που δημιουργεί. Σημαίνει αυτό ότι θα μπορέσει να διεκδικήσει μέχρι τέλους το πρώτο της πρωτάθλημα από το 2013;

Οι δηλώσεις του δύσπιστου μέχρι πρότινος Ρόι Κιν ως απάντηση στο παραπάνω ερώτημα: «Η Γιουνάιτεντ ήταν πραγματικά προβληματική στην αρχή της σεζόν, με μια σοκαριστική εικόνα στα εντός έδρας παιχνίδια της. Μετά από τις νίκες και τις καλές εμφανίσεις, όμως, απέκτησε αυτοπεποίθηση και, πλέον, είναι στο κόλπο». Και για να το λέει ο Ρόι…

Πηγή: gazzetta.gr


Πηγή