Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Στραματσιόνι – Καμπιάσο: Σχέσεις (στ)οργής

Στραματσιόνι – Καμπιάσο: Σχέσεις (στ)οργής

Στην Ίντερ συνυπήρξαν ο νέος τεχνικός του ΠΑΟ και ο «ερυθρόλευκος» σταρ

 

Τους χωρίζουν περίπου 3,5 χρόνια. Χαώδης διαφορά αν μιλάμε για μαθητές, μικρή αν πρόκειται για συμπαίκτες κι ακόμα μικρότερη αν αυτή η διαφορά ηλικίας προσδιορίζει την σχέση ανάμεσα σε ένα προπονητή και ένα παίκτη. Οι σχέσεις ιεραρχίας δυσκολεύουν, όταν πρόκειται για (σχεδόν) ισομήλικους, ειδικά όταν αυτός που δίνει διαταγές είναι ο «ψαράς» (όπως λέγαμε στον στρατό) και αυτός που πρέπει να υπακούει είναι ο… πάλιουρας. Ο Αντρέας Στραματσόνι συνυπήρξε για περίπου 14 μήνες στα αποδυτήρια της Ίντερ με τον Εστέμπαν Καμπιάσο και η μοίρα το θέλησε έτσι, ώστε να συνευρεθούν ξανά στα μέρη μας. Δεν είναι φίλοι, μα ούτε εχθροί. Απλώς θέλουν αμφότεροι (όπως λέει και το τραγούδι του Νίκου Παπάζογλου) να μην… θυμούνται.

έσα σε ένα καλοκαίρι αμφότεροι αποχαιρέτισαν το Απιάμο Τζεντίλε με διαφορετικό τρόπο. Ο «Στράμα» αποχώρησε το καλοκαίρι του 2013 μετά από 14 μήνες στο τιμόνι της Ίντερ ως νέος, άπειρος και (πιθανώς) ανεπαρκής για να κυβερνήσει ένα τέτοιο μεγάλο καράβι, όπως η Ίντερ. Ο Αργεντνός έπειτα από 9 συναπτές σεζόν στο Μιλάνο τον ακολούθησε μετά από ένα χρόνο, ως ξεζουμισμένος, τελειωμένος, παλαίμαχος. Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο ένας «έφαγε» τον άλλον. Καθείς με τον τρόπο του.

«Καλώς ήλθες κόουτς»

Στις 26 Μαρτίου του 2012, όταν ο «μεγάλος» (Μάσιμο Μοράτι) ανακοίνωσε σε όλους, ότι ένας νέος προπονητής από την Primavera, ονόματι Αντρέα Στραματσόνι θα είναι ο νέος τιμονιέρης των «νερατζούρι», το μπαλάκι πήγαινε αυτόματα στους παλιούς. Αυτοί ήταν που είχαν την Ίντερ στην 8η θέση, εκτός ζώνης Europa League, αυτοί όφειλαν να ξεκολλήσουν το κάρο από την λάσπη. Ότι κι αν γινόταν στα τελευταία 8 ματς της σεζόν, κανείς δεν θα κατηγορούσε έναν ρούκι κόουτς, αλλά αυτούς: «Όπως ξέρετε δεν μου αρέσει να μιλάω για τους προπονητές», σχολίασε ο Καμπιάσο στο επίσημο κανάλι της Ίντερ: «αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι προσπαθούμε να δίνουμε σε κάθε ματς τον καλύτερο εαυτό. Όπως και στις μπίζνες εκεί έξω, έτσι και στο ποδόσφαιρο, υπάρχουν μάνατζερ που δεν είναι απαραιτήτως μεγάλοι σε ηλικία. Αν είσαι αρκετά καλός, τότε είσαι και αρκετά μεγάλος», ήταν το καλωσόρισμα του Καμπιάσο προς τον νέο του τεχνικό.

Ότι αρχίζει ωραία…

Οι πρώτοι μήνες κύλησαν ομαλά. Όμορφα. Η Ίντερ πήρε τα 5 από τα 8 τελευταία ματς της σεζόν, κατάφερε να βγει στο Europa League και ο Αργεντινός αγωνίστηκε σε 7 από αυτά τα 8 παιχνίδια. Ωστόσο στην νέα, πιο ελκυστική, πιο νεανική ομάδα που είχε στο μυαλό του ο «Στράμα» για την επόμενη σεζόν, ο Αργεντινός ήταν ένα… βαρίδι! Οι προθέσεις του φάνηκαν από πολύ νωρίς. Στο ντέρμπι της δεύτερης αγωνιστικής απέναντι στην Ρόμα, ο «Στράμα» έκανε την μεγάλη έκπληξη και προτίμησε στα χαφ τους Γκάργκανο και Γκουαρίν, πέρασε τον Αργεντινό ως αλλαγή στο τελευταίο ημίωρο, όμως το 1-1 έγινε 1-3. Τα ιταλικά Μ.Μ.Ε. άρχισαν για πρώτη φορά να σκαλίζουν την σχέση των δύο ανδρών.

Ο Καμπιάσο σταμάτησε να έχει πια την φανέλα του βασικού σπίτι του για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια στο Μιλάνο. Ναι, μεν τελείωσε την σεζόν με 33 παιχνίδια, όμως στα 17 από αυτά είτε ήρθε από τον πάγκο είτε έγινε αλλαγή, κάτι που δεν συνέβαινε ποτέ με κανέναν άλλο προπονητή στο παρελθόν. Όσο τα αποτελέσματα ήταν καλά στον πρώτο γύρο, δεν έτρεχε τίποτα. Όταν η Ίντερ άρχισε να κάνει κοιλιά, τα δημοσιεύματα για τις σχέσεις των δύο ανδρών άρχισαν να γίνονται όλο και πιο αιχμηρά: «Διαβάζω παράλογα πράγματα για τον Καμπιάσο και μένα. Δεν έχω κάποιο πρόβλημα μαζί του, αλλά όταν τα αποτελέσματα δεν πάνε καλά, τότε συμβαίνουν αυτά τα πράγματα», ήταν η δημόσια τοποθέτηση του «Στράμα» στην συνέντευξη τύπου πριν από το ματς με την Κιέβο Βερόνα στις αρχές Φλεβάρη του 2013.

… τελειώνει με πόνο!

Ο ιταλικός τύπος καταλογίζει στον Καμπιάσο, ότι έχει κάνει κόμμα με τον έτερο παλιό των αποδυτηρίων Χαβιέρ Ζανέτι και μαζί πριονίζουν την καρέκλα του νεαρού κόουτς. Στο τρίο σταδιακά μπλέχτηκε και ο Αντόνιο Κασάνο που είχε προλάβει να τσακωθεί από μόνος του με τον Στραματσόνι. «Είναι ψέμα ότι εγώ και ο Καμπιάσο ήμασταν πίσω από την απόλυση του Στραματσόνι», δήλωσε επίσημα στους δημοσιογράφους ο Ζανέτι λίγο μετά την απόλυση του Ιταλού τεχνικού: «η σχέση μου με τον κόουτς ήταν πάντα ειλικρινής και τίμια. Λίγο μετά την επέμβαση που έκανα ήρθε τόσο στο νοσοκομείο, όσο και στο σπίτι για να μου πει πόσο σημαντικός ήμουν για την ομάδα. Ήρθε μέχρι και στο πάρτι για τα 10 χρόνια από τα εγκαίνια του εστιατορίου μου», ήταν τα λόγια του «πούπι» με τον Καμπιάσο να παίρνει κι αυτός επίσημα θέση: «Από την ίδρυση του ποδοσφαίρου έτσι είναι τα πράγματα. Είναι λογικό να υπάρχουν αλλαγές προπονητών, όταν τα αποτελέσματα δεν έρχονται. Συμβαίνει σε όλες τις ομάδες στον κόσμο, εκτός από την… Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! Δεν σχολιάζω τις κριτικές που γίνονται σε μένα ή τον προπονητή. Πρέπει να καταλαβαίνεις ποιος τα λέει αυτά, γιατί και σε ποιο χρονικό σημείο».

Η αλήθεια είναι πως τον Στραματσόνι δεν τον έφαγαν οι Αργεντινοί (όπως γράφτηκε), αλλά τα αποτελέσματα του. Λίγο πριν το τέλος του πρώτου γύρου και το ματς στο Ούντινε, όταν η Ίντερ έδειχνε τα πρώτα σημάδια κάμψης, ο Ζανέτι πρωταγωνίστησε σε μία ομιλία που φωτογράφιζε κάποιους… γκρινιάρηδες: «Κόουτς, κάνε την ενδεκάδα που θέλεις και μην κοιτάς κανέναν. Κάνε ότι κρίνεις εσύ σωστό». Σταδιακά όμως κι αυτός έχασε την εμπιστοσύνη του. Όσο η σεζόν κυλούσε, τόσο πιο κοντά ερχόταν στην πλευρά Καμπιάσο. Τόσο κοντά, που οι Ιταλοί δημοσιογράφοι είχαν βρει σε αυτή την σχέση των δύο Αργεντινών έναν ακόμα λόγο για την απόλυση του «Στράμα».

Ποιoς είχε δίκιο;

Ο Ιταλός ποτέ του δεν ήταν υπέρ των μεγάλων σε ηλικία παικτών. Θεωρούσε τον Καμπιάσο πολύ αργό στα πόδια για την δική του γρήγορη Ίντερ που είχε στο μυαλό του. Έκρινε ότι πρόκειται για παίκτη ειδικών συνθηκών που θα μπορούσε να βοηθήσει μόνο σε συγκεκριμένα ματς και με συγκεκριμένους αντιπάλους κι όχι αναντικατάστατο γρανάζι που δεν θα έβγαινε από την ενδεκάδα ποτέ. Συμπτωματικά, ο χρόνος τους δικαίωσε αμφότερους. Η μετέπειτα προπονητική πορεία του Ιταλού τεχνικού έδειξε πως ίσως δεν ήταν έτοιμος τότε για έναν πάγκο, όπως αυτός της Ίντερ. Η μετέπειτα φυγή του Καμπιάσο από την Ίντερ μετά από ένα χρόνο απέδειξε ότι η φθίνουσα πορεία του Αργεντινού είχε να κάνει με τον πανδαμάτωρ χρόνο.

Λογικά οι δυο τους θα συναντηθούν στην «Λεωφόρο Αλεξάνδρας» στο ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό. Από τακτ λογικά θα ανταλλάξουν μία χειραψία. Και οι δυο τους είναι άνθρωποι επιπέδου. Ως εκεί όμως. Η ορκισμένη αντιπαλότητα ανάμεσα στους δύο αιωνίους του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι η καλύτερη αφορμή για να μείνουν στα τυπικά. Εξάλλου, εδώ που ήρθαν οι παγωμένες σχέσεις ανάμεσα όχι μόνο ενοχλούν κανέναν, αλλά επιβάλλονται κιόλας. Τόσος πολιτισμός δεν αντέχεται…

Πηγή: sdna.gr