Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

UEFA: «Συγγνώμη για όσα συνέβησαν στον τελικό του Champions League»

Ανακοίνωση εξέδωσε η UEFA για όσα συνέβησαν στον τελικό του Champions League ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Ρεάλ Μαδρίτης στο Παρίσι.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ζήτησε «συγγνώμη» από τους φιλάθλους για τα επεισόδια στο «Stade de France».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Γαλλία υποστηρίζει πως οι οπαδοί της Λίβερπουλ ήταν αυτοί που δημιούργησαν την ένταση, καθώς προσπάθησαν να μπουν στις κερκίδες με πλαστά εισιτήρια, ή δίχως να έχουν οποιοδήποτε αποδεικτικό εισόδου.

Από την άλλη, οι Βρετανοί κάνουν λόγο για έλλειψη μέτρων ασφαλείας από τη διοργάνωση και κακή οργάνωση, ενώ ντόπιοι τούς έκαναν επίθεση για να τους κλέψουν τα εισιτήρια.

Σε όλη αυτή τη «φασαρία», η αστυνομία πέταξε ακόμα και δακρυγόνα για να διασπάσει τα πλήθη.

Η σέντρα του τελικού Champions League έγινε με 36 λεπτά καθυστέρηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της UEFA για τα επεισόδια στον τελικό του Champions League:

Η UEFA επιθυμεί να ζητήσει ειλικρινά συγγνώμη από όλους τους θεατές που χρειάστηκε να βιώσουν ή να γίνουν μάρτυρες τρομακτικών και οδυνηρών γεγονότων κατά την προετοιμασία του τελικού του UEFA Champions League στο Stade de France στις 28 Μαΐου 2022 στο Παρίσι, σε μια βραδιά που θα έπρεπε να είναι μια γιορτή του ευρωπαϊκού συλλογικού ποδοσφαίρου.

Κανένας οπαδός του ποδοσφαίρου δεν πρέπει να βρεθεί σε αυτή την κατάσταση και δεν πρέπει να ξανασυμβεί.

Για το σκοπό αυτό, αμέσως μετά τα γεγονότα, η UEFA ανέθεσε τη διενέργεια ανεξάρτητης εξέτασης για τον εντοπισμό των ελλείψεων και των ευθυνών όλων των φορέων που εμπλέκονται στη διοργάνωση του τελικού και δημοσίευσε σήμερα τους όρους εντολής για την εν λόγω εξέταση.

Η Ανεξάρτητη Επισκόπηση, της οποίας θα ηγηθεί ο Δρ Τιάγκο Μπραντάο Ροντρίγκες από την Πορτογαλία, αποσκοπεί στην κατανόηση των όσων συνέβησαν κατά την προετοιμασία του τελικού και στον προσδιορισμό των διδαγμάτων που πρέπει να αντληθούν για να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν οι ενέργειες και τα γεγονότα εκείνης της ημέρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επανεξέταση θα επιδιώξει να δημιουργήσει μια πλήρη εικόνα και χρονοδιάγραμμα των όσων συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο εντός του σταδίου όσο και στις γύρω περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης των ροών των θεατών προς το στάδιο μέσω των διαφόρων σημείων πρόσβασης.

Θα εξετάσει επίσης όλα τα σχετικά επιχειρησιακά σχέδια που σχετίζονται με την ασφάλεια, την κινητικότητα, την έκδοση εισιτηρίων, καθώς και άλλα κατά την κρίση του προέδρου της Επισκόπησης, και θα εξετάσει τον σχεδιασμό και την ετοιμότητα των εμπλεκόμενων φορέων για τη διεξαγωγή του τελικού, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων χώρων, όπως τα σημεία συνάντησης των φιλάθλων της Liverpool FC και της Real Madrid CF.

Η Ανεξάρτητη Επισκόπηση αποσκοπεί στον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων ή κενών στην υλοποίηση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων και στην αξιολόγηση των ρόλων και των αρμοδιοτήτων όλων των εμπλεκόμενων φορέων και της επάρκειας της ανταπόκρισής τους στα γεγονότα, προκειμένου να διατυπώσει συστάσεις σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για το μέλλον προς την UEFA και τους αρμόδιους φορείς.

Η επανεξέταση θα συνεργαστεί με την UEFA και όλους τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των ομάδων φιλάθλων, συμπεριλαμβανομένης της Football Supporters Europe, καθώς και των ομάδων των δύο φιναλίστ, των ίδιων των φιναλίστ, των θεατών, της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, της Αστυνομίας και άλλων δημόσιων εθνικών και τοπικών αρχών, καθώς και του φορέα εκμετάλλευσης του σταδίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να υποβάλουν τις μαρτυρίες τους (μέσω ειδικής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου) θα ανακοινωθούν σύντομα.

Τα ευρήματα της επανεξέτασης, τα συμπεράσματα και οι συστάσεις θα εκτίθενται λεπτομερώς στην έκθεση και θα είναι του Dr. Tiago Brandão Rodrigues και των εμπειρογνωμόνων που θα τον υποστηρίξουν. Η επανεξέταση θα αρχίσει αμέσως και θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του συντομότερου δυνατού χρονικού πλαισίου που απαιτείται για την παραγωγή μιας ολοκληρωμένης ανασκόπησης των γεγονότων.

Μόλις ολοκληρωθεί, η Έκθεση θα δημοσιευθεί από την UEFA στη διεύθυνση www.uefa.com για λόγους διαφάνειας.


Πηγή