Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Γιατί η πρώτη αποστολή αστροναυτών στον Άρη πρέπει να έχει μόνο γυναίκες

Μια έρευνα αναφέρει ότι αν είναι να επανδρώσουμε διαστημόπλοιο για τον κόκκινο πλανήτη,  καλύτερα εμείς να μείνουμε σπίτι για FIFA.

Μπορεί να έχετε δει όλα εκείνα τα κινηματογραφικά φιλμ όπως το Interstellar και το Martian που δείχνουν τους άντρες ως την ελπίδα της αποίκησης σε άλλους πλανήτες, αλλά αν θέλετε όλο αυτό να έχει και μια δόση πραγματικότητας, ίσως πρέπει όλοι να σκεφτούμε την τελευταία έρευνα της NASA σχετικά με την αποίκηση στον Άρη. Και μάλιστα να την σκεφτούμε σοβαρά.

Στις σοβαρές συζητήσεις που γίνονται στα επιστημονικά επιτελεία της μεγαλύτερης διαστημικής υπηρεσίας στον κόσμο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το πρώτο επανδρωμένο πλήρωμα πρέπει να αποτελείται από γυναίκες και εμείς να κάτσουμε σπίτι μας να πλένουμε πιάτα. Γιατί; Η έρευνα του European Space Agency Και συγκεκριμένα της διαστημικής ιατρικής υπηρεσίας που εδρεύει στη Γερμανία, αναφέρει ότι ένα πλήρωμα με γυναίκες θα ήταν πιο αποτελεσματικό από τους άντρες, καθότι θα χρειαζόντουσαν λιγότερους πόρους στο να φέρουν εις πέρας την αποστολή και θα ξόδευαν λιγότερη ενέργεια για αυτή.

Σύμφωνα με την έρευνα οι γυναίκες καταναλώνουν λιγότερο οξυγόνο, παράγουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα και χρειάζονται λιγότερο φαγητό από έναν άντρα για να λειτουργήσουν στο έπακρο. Μάλιστα επειδή η σωματοδομή τους είναι κατά τέτοιο τρόπο φτιαγμένη γενετικά, οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι θα χρειάζονται λιγότερο χώρο μέσα στις κάψουλες για κάποια διαπλανητικό ταξίδι όπως στο διπλανό Άρη, με αποτέλεσμα να έχει και περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας η αποστολή χάρη στα συστήματα συντήρησης ζωής. Βρήκαν επίσης ότι σε μια αποστολή που θα κρατούσε περίπου 1080 ημέρες, οι γυναίκες θα χρειαζόντουσαν μόλις 1700 κιλά λιγότερο φαγητό απ’ ότι οι άντρες. Αυτό μπορεί να μην παίζει μεγάλη σημασία σε εσάς αλλά σώζει περίπου 158 εκατομμύρια δολάρια, κάτι που φανταζόμαστε ότι παίζει σίγουρα ρόλο για αυτούς που οργανώνουν την αποστολή.

Το ταξίδι στον Άρη άλλωστε είναι περίπου 300 εκατομμύρια μίλια μακριά και για να φτάσει κάποιος θα χρειαστεί περίπου 7 μήνες. Οπότε είναι λογικό για τους επιστήμονες να σκέφτονται το πώς θα μπορέσουν να καταχωνιάσουν περισσότερα τρόφιμα και λοιπούς πόρους επιβίωσης μέσα σε ένα αεροσκάφος για να καταφέρει το ταξίδι να στεφθεί με επιτυχία χωρίς να χρειαστεί να φάνε στο διάστημα ένας στον άλλον. Μόλις το 15% των γυναικών έχει ταξιδέψει στο διάστημα με 72 γυναίκες αστροναύτες να έχουν εκπληρώσει αποστολές με απόλυτη επιτυχία.

Δεν ξέρουμε τι έχει στο μυαλό του o Elon Musk για τα ταξίδια στον Άρη το 2029, αλλά καλά θα κάνει να σκεφτεί ποιους επιβάτες θα καταχωνιάσει. Για το σεξ μην απορείτε γιατί σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής είναι λιγάκι έως πολύ αδύνατο. Θα έχουμε χρόνο για αυτά ας φροντίσουμε πρώτα να στείλουμε κόσμο.


Πηγή