Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: Οι γιατροί δουλεύουν με γάντια κομμωτηρίου

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στη «μάχη» κατά το κορονοϊού: Εκτός από αποτελεσματική διάγνωση θα αξιολογεί και τη θεραπεία ασθενών

Την ανάπτυξη μιας γρήγορης και αξιόπιστης διαγνωστικής μεθόδου για την ανίχνευση του κορονοϊού, βασισμένης στην Τεχνητή Νοημοσύνη/Βαθιά Μάθηση και στην ανάλυση αξονικών τομογραφιών θώρακα των εξεταζόμενων υλοποιεί το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ).

Η μέθοδος μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της διάγνωσης, ειδικά στα πρώτα στάδια, αλλά και της αξιολόγησης της θεραπείας των ασθενών και να αποτελέσει σημαντικό βοήθημα στις εργαστηριακές εξετάσεις αντίστροφης μεταγραφής αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (μοριακό τεστ RT-PCR).

Για την υλοποίηση του συστήματος χρησιμοποιούνται απεικονιστικές εξετάσεις, οι οποίες έχουν αποθηκευτεί στο Κέντρο Δεδομένων Υγείας της ΕΔΥΤΕ (έργο HARMONΙ), σύμφωνα με μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί με το υπουργείο Υγείας και όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο πλαίσιο του έργου δημιουργείται ένα σύνολο δεδομένων εκπαίδευσης με ανωνυμοποιημένες αξονικές τομογραφίες, όπου η κάθε αξονική αποτελείται από μια ακολουθία δισδιάστατων ψηφιακών εικόνων. Το σύνολο δεδομένων χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση ενός συστήματος βαθιάς μάθησης, έτσι ώστε «διαβάζοντας» μια αξονική, το σύστημα να αποφαίνεται για την ύπαρξη Covid-19 ή όχι σε αυτήν, παρέχοντας παράλληλα πληροφορίες για τη δομή και τα στοιχεία που βασίστηκε για την εκάστοτε πρότασή του.

Το τωρινό σύνολο εκπαίδευσης περιλαμβάνει 1.500 αξονικές τομογραφίες, ενώ διαρκώς αυξάνεται, μιας και η ικανότητά ενός τέτοιου συστήματος βαθιάς μάθησης να παρέχει πολύ καλή διάγνωση, βασίζεται στην εκπαίδευσή του με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο και αντιπροσωπευτικότερο δείγμα των περιπτώσεων Covid-19 στη χώρα μας.


Πηγή