Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Οι 7 συμβουλές ειδικού για να μην γίνετε… θύματα του κινητού σας

Οι συμβουλές ειδικού μπορούν να βοηθήσουν να έχουμε μια υγιή σχέση με το κινητό μας τηλέφωνο και τις άλλες ψηφιακές συσκευές.

Σύμφωνα με μια έκθεση, ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει περίπου επτά ώρες την ημέρα σε οθόνες συνδεδεμένες στο διαδίκτυο Και ο αριθμός αυτός θα είναι ακόμη μεγαλύτερος αν η εργασία γίνεται κυρίως μπροστά από έναν υπολογιστή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πολ Λέβι, λέκτορας και ερευνητής στην Καινοτομία και την Ψηφιακή Ηγεσία, από το Πανεπιστήμιο του Μπράιτον με άρθρο του στο Conversation δίνει 7 συμβουλές για την λελογισμένη χρήση του κινητού τηλεφώνου.

Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε υπερβολική χρήση των ψηφιακών συσκευών, περνώντας πολύ ώρα είτε δουλεύοντας είτε απολαμβάνοντας την απόσπαση της προσοχής μας σε τηλέφωνα, tablet, φορητούς υπολογιστές. Πολλοί κατακρίνουν αυτή την επαφή με την οθόνη και μιλούν για εθισμό στην τεχνολογία καθώς προειδοποιούν για τους κινδύνους για τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Ένα σημαντικό παράδοξο εδώ είναι ότι συχνά αποσυρόμαστε στον ψηφιακό κόσμο για να ξεφύγουμε από το άγχος του φυσικού κόσμου, αλλά μπορεί να καταλήξουμε απλώς να συλλέγουμε άλλα είδη ψηφιακού και σωματικού άγχους στην πορεία, επισημαίνει ο καθηγητής.

Πολλά τα οφέλη αλλά και κίνδυνοι από τις ψηφιακές συσκευές

Ο Λέβι εκφράζοντας την ανησυχία για τις επιπτώσεις της ψηφιακής ζωής έκανε μια έρευνα, άλλαξε τον τρόπο που χρησιμοποιούσε τις ψηφιακές του συσκευές και έγραψε ακόμη και ένα βιβλίο για τους κινδύνους αυτού που αποκαλεί «ψηφιακή κόλαση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν δημοσιευθεί μακροχρόνιες μελέτες για το θέμα. Όλες αυτές οι μελέτες αποτελούν ένα αυξανόμενο και σημαντικό όγκο γνώσεων, το οποίο είναι δύσκολο να απορριφθεί ή να αγνοηθεί: Η πολλή τεχνολογία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους ανθρώπους.

Οι ψηφιακές συσκευές προσφέρουν σημαντικά οφέλη αλλά ο κίνδυνος προκύπτει όταν η υπερβολική χρήση τους γίνεται τοξική για την υγεία.

Από προσωπική πείρα ο Λέβι επισημαίνει, η καταπόνηση των ματιών, ο πόνος στον αυχένα, ο κακός ύπνος, το άγχος, οι τραυματισμοί από επαναλαμβανόμενη καταπόνηση κάθε είδους και η μειωμένη λειτουργία των χεριών είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που είχε όλα αυτά τα χρόνια χάρη στην υπερβολική χρήση οθονών και συσκευών και οι έρευνες δείχνουν ότι δεν είναι ο μόνος.

7 συμβουλές για την χρήση των ψηφιακών συσκευών

Παραθέτει λοιπόν 7 κρίσιμες συμβουλές για να αποκτήσουμε τον έλεγχο πάνω στην τεχνολογία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1.Εξασκηθείτε στο να κλείνετε συνειδητά το κινητό και τις άλλες ψηφιακέςσυσκευές

Κρατήστε τις μακριά από τα μάτια σας και βάλτε τις στην άκρη όταν δεν τις χρησιμοποιείτε, ειδικά τη νύχτα. Διώξτε τις από την κρεβατοκάμαρα, πάρτε ένα ξυπνητήρι (ώστε να μην χρησιμοποιείτε το ξυπνητήρι του τηλεφώνου σας) και θα κοιμάστε καλύτερα χωρίς το νυχτερινό scrolling. Και κόψτε τη συνήθεια να βλέπετε τηλεόραση με το τηλέφωνό δίπλα σας. Απλά επικεντρωθείτε σε μια εργασία κάθε φορά χωρίς την απόσπαση της προσοχής από μια άλλη οθόνη.

2. Θέστε στον εαυτό σας χρονικά όρια μπροστά στην οθόνη

Ο πολύς χρόνος στην οθόνη μπορεί να σας προκαλέσει πονοκεφάλους. Προσέξτε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείτε την τεχνολογία και αξιοποιήστε λειτουργίες όπως οι φωνητικές σημειώσεις, οι οποίες σας επιτρέπουν να ενημερώνεστε για την επικοινωνία σας χωρίς να κοιτάτε για πολλή ώρα μια οθόνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3. Σταματήστε να επιτρέπετε τους ψηφιακούς περισπασμούς

Η συνεχής διακοπή μπορεί να προκαλέσει σωματικό και ψυχικό στρες. Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις καιτα μηνύματα όταν θέλετε να επικεντρωθείτε πλήρως σε μια εργασία. Και κρατήστε το τηλέφωνό σας μακριά από το γραφείο σας. Έρευνες δείχνουν ότι το να έχετε το τηλέφωνό σας κοντά σας, ακόμη και αν δεν βουίζει ή δεν χτυπάει και ακόμη και αν το ρεύμα είναι απενεργοποιημένο, μπορεί να βλάψει την απόδοσή σας.

4. Προγραμματίστε κατάλληλο χρόνο χωρίς ψηφιακά μέσα

Η κατάθλιψη και το άγχος είναι ένα αποτέλεσμα της ψηφιακής υπερφόρτωσης. Επομένως, το να απομακρυνθείτε για λίγο από τον ψηφιακό σας κόσμο είναι σημαντικό. Κάντε μια βόλτα στη φύση, διαβάστε ένα βιβλίο, κάντε μια βόλτα με το ποδήλατο – οτιδήποτε σας απομακρύνει για λίγο από τις οθόνες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

5. Κάντε τις οθόνες πιο εύχρηστες για τα μάτια

Η υπερβολική χρήση των οθονών μπορεί να καταπονήσει τα μάτια μας και να επηρεάσει την όρασή μας. Μην αλληθωρίζετε σε μικροσκοπικές οθόνες για να κάνετε εργασίες που θα ήταν καλύτερο να γίνουν σε φορητό υπολογιστή με μεγαλύτερη οθόνη. Μειώστε το μπλε φως στις συσκευές και χρησιμοποιήστε όλα τα άλλα χρήσιμα χαρακτηριστικά προσβασιμότητας. Ξεκινήστε με την αντανάκλαση της οθόνης.

6. Πάρτε τον έλεγχο του χάους της υπερφόρτωσης πληροφοριών

Οργανώστε το τηλέφωνο, τον υπολογιστή και το tablet σας, ώστε να μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε πιο αποτελεσματικά. Ορισμένες εφαρμογές σας βοηθούν πραγματικά να πάρετε τον έλεγχο της ζωής σας και να εργάζεστε πιο ήρεμα και αποτελεσματικά. Οι εφαρμογές παρακολούθησης χρόνου μετρούν πόσο χρόνο ξοδεύετε (σπαταλάτε) στην οθόνη σας – ετοιμαστείτε να τρομοκρατηθείτε! Ξανακερδίζουμε την κυριαρχία πάνω στις ψηφιακές μας συσκευές όταν γινόμαστε πιο προληπτικοί στη χρήση τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

7. Καθίστε καλά όταν δραστηριοποιήστε ψηφιακά

Το να σκύβετε πάνω από ένα τηλέφωνο ή να καμπουριάζετε πάνω από το φορητό σας υπολογιστή θα βλάψει τον αυχένα και την πλάτη σας. Καθίστε όρθιοι, τεντωθείτε τακτικά και ασκηθείτε συχνά, χωρίς το τηλέφωνό σας.

Να μην είμαστε θύματα του ψηφιακού κόσμου

Αυτές οι επτά συμβουλές θα βοηθήσουν να ανακτήσουμε την αίσθηση του ελέγχου της ψηφιακής μας ζωής. Το θέμα είναι να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε καλύτερα αφού αφήσουμε το τηλέφωνό μας κάτω, υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Έχει να κάνει με το να έχουμε αφιερωμένο, προγραμματισμένο ψηφιακό χρόνο και συγκεκριμένες ώρες που το τηλέφωνο δεν έχει καμία θέση σε αυτό που κάνουμε, καταλήγει ο καθηγητής, συμπληρώνοντας:

«Ακόμα, έχει να κάνει και με το να απολαμβάνω αυτά τα τεχνολογικά θαύματα με πιο ικανοποιητικό τρόπο και να τα χρησιμοποιώ πιο συνειδητά. Μου αρέσει να σκέφτομαι τον εαυτό μου τώρα ως ψηφιακός αποφασίζων και όχι ως ένα ακόμη ψηφιακό θύμα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πηγή