Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αναβαθμίζει την εκπαίδευση

Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, έχουν φέρει ριζικές αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων, διευκολύνοντας πολλές πτυχές της καθημερινότητάς τους.

Η συμβολή τους αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία όταν επηρεάζει καθοριστικούς τομείς, όπως η εκπαίδευση. Μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όπου η πανδημία ανάγκασε το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας να προσαρμοστεί σε πρωτόγνωρες συνθήκες, η εκπαίδευση βρήκε σύμμαχο τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών. Με την
εδραίωση της τηλεκπαίδευσης ως εναλλακτικό
μέσο προστασίας από τη διασπορά του
κορωνοϊού στο εκπαιδευτικό σύστημα,
δόθηκε η ευκαιρία σε μαθητές και δασκάλους
να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες και
των συσκευών τους και των δικτύων κινητής
τηλεφωνίας, κάνοντας εφικτή τη διαδικασία
της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Ωστόσο,
η συνεισφορά των δικτύων δεν εξαντλείται
μόνο στην πρόσβαση σε μια ψηφιακή τάξη
αλλά στις δυνατότητες που προσφέρουν
σε σχολεία, εκπαιδευτικούς και μαθητές
ώστε να λειτουργούν σε ένα σύγχρονο,
ψηφιοποιημένο περιβάλλον, το οποίο
συνεχώς διευρύνεται και προσφέρει
περισσότερες δυνατότητες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης αναβαθμίζει την ποιότητα και την εξωστρέφεια των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, είτε πρόκειται για σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είτε για πανεπιστημιακούς φορείς. Ταυτόχρονα, ενισχύει την καινοτομία και την ερευνητική δραστηριότητας, διευρύνει την πρόσβαση και ανοίγει νέους ορίζοντες στη γνώση. Η άρθρωση ενός οικοσυστήματος ψηφιακής εκπαίδευσης υψηλών επιδόσεων δεν είναι λύση ανάγκης, είναι εξέλιξη. Είναι το μέλλον. Γι’αυτό πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα της Πολιτείας που χρήζει μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και αξιοποίησης ευρυζωνικών τηλεπικοινωνιακών δικτύων κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

Επενδύοντας σε υποδομές που εξασφαλίζουν απρόσκοπτη και ασφαλή συνδεσιμότητα, ενσωμάτωση σύγχρονου ψηφιακού εξοπλισμού στα σχολεία, καινοτόμα και εύχρηστα εκπαιδευτικά εργαλεία για μαθησιακές και διδακτικές δραστηριότητες, εξελιγμένες εκπαιδευτικές πλατφόρμες, ισότιμης πρόσβασης στη γνώση και ενίσχυση των ψηφιακών ικανοτάτων για κάθε μαθητή/σπουδαστή αλλά και εκπαιδευτικό μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον που ανοίγεται μπροστά τους. Πολλά από αυτά θα χρηματοδοτηθούν με ποσό που πλησιάζει το μισό δις από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και ειδικά μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα», σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως.

Η εκπαίδευση οφείλει να συμβαδίζει με τις σύγχρονες τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις. Οφείλει να αξιοποιεί τα εργαλεία της ψηφιακής εποχής και τις δυνατότητες των τηλεπικοινωνιακών δικτύων σ’ έναν διασυνδεδεμένο κόσμο όπου συμβαίνουν ραγδαίες εξελίξεις σε όλους τους τομείς, από την οικονομία και την κοινωνία μέχρι την επιστήμη και την τεχνολογία. Τη συμβολή των δικτύων κινητής τηλεφωνίας στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης παρουσιάζει η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας σε ένα μονόλεπτο βίντεο, το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.


Πηγή