Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
iWork vs Microsoft Office vs Google Docs: Ποια σουίτα να επιλέξω για την iOS συσκευή μου;

iWork vs Microsoft Office vs Google Docs: Ποια σουίτα να επιλέξω για την iOS συσκευή μου;

Οι iPhone και iPad χρήστες έχουν πλέον ένα φανταστικό πρόβλημα να επιλύσουν. Το iOS είναι η μόνη πλατφόρμα που υποστηρίζει  όλες τις μεγάλες Office σουίτες. Τα καλά νέα είναι πως έχετε την επιλογή να διαλέξετε μεταξύ των Apple iWork, Microsoft Office, και Google Docs. Τα άσχημα νέα είναι πως αυτή η επιλογή είναι δύσκολη. Το iWork είναι τέλειο για τους καταναλωτές, το Microsoft Office είναι πλέον στάνταρ και ειδικά στις εταιρείες ενώ το Google Docs έχει μια τεράστια δημοτικότητα.

Ποιο είναι λοιπόν το καλύτερο; Ας δούμε παρακάτω.

Επεξεργασία Κειμένου: Pages vs Word vs Docs

Μια από τις πιο κοινές ενέργειες που θα κάνει κάποιος με μια σουίτα του Office είναι να δημιουργήσει έγγραφα ή PDFs. Έτσι λοιπόν η ανάγκη για έναν αξιόλογο κειμενογράφο είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη.

Σε ότι έχει να κάνει με templates τόσο το Pages όσο και το Word έχουν μια πολύ καλή γκάμα για να επιλέξετε. Το Google Docs δεν προσφέρει κάποιο template και κάθε φορά έχετε μόνο την επιλογή ενός κενού κειμένου. Έτσι λοιπόν αν ψάχνετε για template – πρότυπα για τα κείμενα σας τότε θα πρέπει να επιλέξετε είτα το Pages ή το Word.

pages_office_shootout_screens

Σε ότι έχει να κάνει με τις ρυθμίσεις ή τα εργαλεία επεξεργασίας το Pages χρησιμοποιεί έναν διαδραστικό τρόπο για να διαλέξετε τα διάφορα αντικείμενα σας. Τα εργαλεία και οι επιλογές αυτών αλλάζουν κάθε φορά ανάλογα με το τι έχετε επιλέξει να κάνετε. Όταν λοιπόν πληκτρολογείτε μια μπάρα με τις επιλογές επεξεργασίας κειμένου θα εμφανιστεί για να ρυθμίσετε την γραμματοσειρά κλπ. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε γραφήματα και πίνακες καθώς και να βάζετε φωτογραφίες στο κείμενο σας όλα με μερικά εύκολα taps. Συνοπτικά το Pages προσφέρει μια πολύ καλή και έξυπνη διεπαφή. Σε ότι έχει να κάνει με την αποθήκευση των κειμένων σας το Pages υποστηρίζει .doc και .docx.

microsoft_office_shootout_screens

Το Microsoft Word έχει σχεδιαστεί εκ νέου για να έχει μια διεπαφή αφής ενώ παράλληλα να μην διαφοροποιείται πολύ από την desktop έκδοση του. Υπάρχουν taps για την δημιουργία και επεξεργασία κειμένου. Με μόλις δύο taps μπορείτε να εισάγετε στο κείμενο σας πρακτικά οποιοδήποτε αντικείμενο θέλετε. Χαρακτηριστικά όπως η ενεργοποίηση αλλαγών χρειάζονται για να εμφανιστούν την Office 365 Premium συνδρομή. Όπως και να έχει στην δωρεάν έκδοση το Word προσφέρει αρκετά χαρακτηριστικά που οι περισσότεροι από εσάς θα τα βρείτε ικανοποιητικά για τις ανάγκες σας.

google-docs-shootout-screens

Τα Google Docs είναι πολύ πιο απλά τόσο από το Pages όσο και από το Word, με τα εργαλεία επεξεργασίας του να είναι τα πολύ βασικά. Επίσης η προσθήκη εικόνων σαν επιλογή σε ένα κείμενο απουσιάζει κάτι που πολλοί και όχι άδικα θα το θεωρήσετε μεγάλο μείον.

Σε ότι έχει να κάνει λοιπόν με την επεξεργασία κειμένου τα Pages και Word είναι σχεδόν ισοδύναμα. Κάποια χαρακτηριστικά δυνατότητες παραμένουν δωρεάν με το Pages ενώ θα χρειαστείτε την premium συνδρομή για να τα ξεκλειδώσετε στο Microsoft Word. Έτσι λοιπόν το Pages αυτή την στιγμή προσφέρει την καλύτερη δυνατή επιλογή για κάποιον.

Υπολογιστικά Φύλλα: Numbers vs Excel vs Sheets 

numbers-office-shootout-screens

To Numbers αποδεικνύει πως οι υπολογισμοί δεν χρειάζεται πλέον να είναι πονοκέφαλος στο iPad ή στο iPhone σας. Απλά εισάγετε τα δεδομένα σας και επιλέξτε τι είδους γραφήματος θέλετε να εμφανιστεί. Το πληκτρολόγιο αλλάζει επίσης δυναμικά ανάλογα με το τι κάνετε κάθε φορά. Έτσι λοιπόν αν για παράδειγμα πληκτρολογήσετε = για να ξεκινήσετε μια μαθηματική εξίσωση το Numbers αυτόματα σας δίνει ένα πληκτρολόγιο με αριθμούς και σχετικά κουμπιά για να χρησιμοποιήσετε. Επίσης υπάρχουν πολλά templates για να χρησιμοποιήσετε.

excel-office-shootout-screens

Δεν υπάρχει καμιά αντίρρηση στο γεγονός πως το Microsoft Excel είναι ο βασιλιάς των υπολογιστικών φύλλων. Ειδικά σε εταιρικά περιβάλλοντα καμιά άλλη εφαρμογή δεν μπορεί αυτή την στιγμή να το νικήσει. Η Microsoft έκανε μια πολύ καλή δουλειά για να μεταφέρει την ίδια υψηλή ποιοτικά εμπειρία και στο iPhone και iPad. Όταν χρησιμοποιείτε μαθηματικές εξισώσεις η μπάρα αυτόματα σας δίνει πιθανές λύσεις και έτσι ακόμη και για την πιο σύνθετη δουλειά έχετε έναν βοηθό συνεχώς μαζί σας. Το πληκτρολόγιο επίσης είναι σχεδιασμένο έτσι για να μπορείτε να εισάγετε εύκολα μαθηματικές εξισώσεις και άλλα στοιχεία κάτι που δεν συναντούμε είναι η αλήθεια στην Word εφαρμογή της εταιρείας. Όπως και στην περίπτωση του Word έτσι και στο Excel η Microsoft έχει κάνει μερικά χαρακτηριστικά κλειδωμένα που για να έχετε πρόσβαση θα χρειαστείτε την premium συνδρομή.

google-sheets-office-shootout-screens

Τα Google Sheets έχουν όλα τα βασικά εργαλεία που θα χρειαστείτε αλλά δεν προσφέρουν κάποια βοήθεια για παράδειγμα στην μαθηματική φόρμουλα που θα χρειαστεί να δημιουργήσετε. Επίσης δεν υπάρχουν templates ούτε η ίδια ποικιλία εργαλείων επεξεργασίας που συναντούμε στα Number και Excels. Πάρα αυτά αν σκοπός σας είναι η μελέτη δεδομένων και ο έλεγχος τους από πηγές που είναι διάφοροι άνθρωποι τότε τα εργαλεία του Google Sheets είναι πολύ ισχυρά. Απλά μοιραστείτε ένα υπολογιστικό φύλλο μέσω email και μόλις το δεχτούνε μπορείτε άμεσα να δείτε τις αλλαγές, να κάνετε σχόλια ακόμη και να δείτε ποιος αλλάζει τι σε πραγματικό χρόνο.

Αν τα χαρακτηριστικά είναι αυτό που αναζητάτε τότε το Excel είναι για εσάς, Αν είστε νέοι στα υπολογιστικά φύλλα και θέλετε μια ισορροπία μεταξύ ευκολίας στην χρήση και χαρακτηριστικών τότε το Numbers είναι για εσάς. Αν τώρα η συνεργασία είναι πιο σημαντική για εσάς και σας αρέσει ο μινιμαλισμός τότε τα Google Sheets θα σας ικανοποιήσουν απόλυτα.

Παρουσιάσεις: Keynote vs Powerpoint vs Slides

keynote-office-shootout-screens

Το Keynote ήταν πάντα το ισχυρό χαρτί της Apple στην σουίτα του Office της. Αυτό επαληθεύεται και στο iOS. Πέρα από τα πανέμορφα tempalate η διεπαφή είναι ιδανική για οθόνες αφής. Η προσθήκη νέας διαφανείς δεν θα μπορούσε να γίνει ευκολότερη. Όπως και στις άλλες δύο εφαρμογές η διεπαφή είναι επίσης διαδραστική και έτσι τα μενού που σας γίνονται διαθέσιμα αλλάζουν ανάλογα με την ενέργεια που κάνετε εκείνη την συγκεκριμένη στιγμή. Το Keynote Remote επίσης σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε iOS συσκευή ως χειριστήριο για την παρουσίαση σας.

powerpoint-office-shootout-screens

Το PowerPoint είναι και αυτό αρκετά ισχυρό. Μπορείτε να δημιουργήσετε animations και άλλα εφέ μόνο μέσω μερικών taps. Αν έχετε χρησιμοποιήσει το Powerpoint σε έναν desktop η εμπειρία που σας προσφέρει και εδώ η εφαρμογή είναι η ίδια τόσο στο iPad όσο και στο iPhone. H εισαγωγή αντικειμένων είναι πανεύκολή και υποστηρίζει φωτογραφίες, πίνακες αλλά ακόμη και βίντεο.

google-slides-office-shootout-screens

Δυστυχώς το Google Slides δεν προσφέρει παρόμοια εμπειρία με τις άλλες δύο εφαρμογές. Οι διαφάνειες μπορούν να επεξεργαστούν εύκολα αλλά ουσιαστικά θα πρέπει να επιλέξετε από τα έτοιμα Google slides και ότι προσφέρουν αυτά. Δεν υπάρχει υποστήριξη επίσης εισόδου φωτογραφιών.

Τα Keynote και PowerPoint είναι σχεδόν ισοδύναμα στην δημιουργία παρουσιάσεων. Και οι δύο εφαρμογές υποστηρίζουν την είσοδο εικόνων, βίντεο και άλλων αντικειμένων ενώ τα templates τους θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό χρήστη. Το Google Slides ουσιαστικά δεν προσφέρει τίποτα από όλα αυτά.

Συγχρονισμός

Όλες οι iWork εφαρμογές της Apple είναι συνδεμένες με το iCloud. Αυτό σημαίνει πως σε οποιαδήποτε συσκευή αν δημιουργήσετε κάτι θα έχετε πρόσβαση σε αυτό σε όλες τις iOS συσκευές σας αλλά και στο Mac σας. Οι iWork επίσης εφαρμογές υποστηρίζουν σχεδόν όλες τις καταλήξεις αρχείων ενώ σας επιτρέπουν εύκολα να μοιραστείτε τα αρχεία σας μέσω email ή iCloud link.

To Microsoft Office συγχρονίζει τα πάντα με το Office 365 και έτσι μπορείτε να έχετε πρόσβαση στην δουλειά σας από παντού. Μπορείτε επίσης να συνδέσετε το Dropbox σας και να έχετε πρόσβαση σε αρχεία σας και από εκεί. Αυτή η συνεργασία με το Dropbox δεν προσφέρετε ούτε από την Apple ούτε και από την Google. Αν επίσης γίνετε συνδρομητής της υπηρεσίας 365 η Microsoft σας δίνει απεριόριστο cloud αποθηκευτικό χώρο μέσω του OneDrive της.

Η Google χρησιμοποιεί το Google Drive σαν ένα hub. Εκεί μπορεί να δείτε όλα τα έγγραφα σας, υπολογιστικά φύλλα σας και διαφάνειες σας σε ένα σημείο. Μπορείτε πολύ εύκολα να μοιραστείτε τα αρχεία σας η να τα εξάγετε από τις εφαρμογές ή online. Σε ότι έχει να κάνει με την συνεργασία η Google δεν έχει ανταγωνιστή. Μπορείτε να μοιραστείτε οποιοδήποτε αρχείο με μια ομάδα και να παρατηρείτε τις αλλαγές σε πραγματικό χρόνο και έτσι τα Google Docs παρά την μεγάλη έλλειψη χαρακτηριστικών είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή για ομάδες εργασίες και για συνεργασίες.

Ποιος θα πρέπει να επιλέξει το iWork

Αν είστε δεμένοι με το οικοσύστημα της Apple και έχετε πολλές Mac και iOS συσκευές καθώς και το iCloud είναι η υπηρεσία συγχρονισμού σας τότε η εν λόγω σουίτα είναι ιδανική για εσάς. Υπάρχει μια απίστευτη ομαλότητα μεταξύ χαρακτηριστικών και ευκολίας χρήσης.

  • Pages – $9.99, δωρεάν για νεότερα iPhones, iPads, και Macs – Download Now
  • Numbers, $9.99, δωρεάν για νεότερα iPhones, iPads, και Macs – Download Now
  • Keynote, $9.99, δωρεάν για νεότερα iPhones, iPads, και Macs – Download Now

Ποιος θα πρέπει να επιλέξει το Microsoft Office

To Microsoft Office πάντα ήταν η πιο εξελιγμένη σουίτα στην αγορά. Για όσους είστε γνώστες του Office 365 οι εφαρμογές θα σας είναι απίστευτα γνωστές και δεν θα χρειαστείτε χρόνο για να ξεκινήσετε να δουλεύετε στο iPhone ή στο iPad σας. Η σύνδεση με το Dropbox και ο απεριόριστος OneDrive cloud αποθηκευτικός χώρος αν αγοράσετε μια 365 συνδρομή που παράλληλα θα σας ξεκλειδώσει όλα τα χαρακτηριστικά και των τριών εφαρμογών κάνουν αυτή την σουίτα ίσως την πιο ολοκληρωμένη στην αγορά από όλες τις απόψεις.

Ποιος θα πρέπει να επιλέξει το Google Docs

To Google Docs παρέχει τα βασικά εργαλεία και στις τρεις εφαρμογές αλλά είναι τελείως δωρεάν ενώ παρέχει τα καλύτερα εργαλεία συνεργασίας που μπορεί κάποιος να ζητήσει. Αν δεν σας ενδιαφέρουν οι εξελιγμένες επεξεργασίες και θέλετε να δουλεύετε με πολλούς ανθρώπους παράλληλα ενώ έχετε τα πάντα στο cloud τότε το Google Docs είναι η επιλογή για εσάς.

 

Πηγή: iWork vs Microsoft Office vs Google Docs: Ποια σουίτα να επιλέξω για την iOS συσκευή μου; – iTech News
Follow us: itechnews.gr on Facebook