Τρίτη , 30 Απρίλιος 2024

Γιατί τα φετινά Χριστούγεννα προκαλούν άγχος στα παιδιά

Περισσότερα από τα μισά παιδιά φοβούνται ότι τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι πιο δύσκολα και ότι οι γονείς τους θα ανησυχούν για το πώς θα μπορέσουν να κάνουν τις γιορτές καλύτερες.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που διεξήχθη από τη φιλανθρωπική οργάνωση Action for Children στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 γονείς και 1.000 παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 15 ετών.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 57% των παιδιών πιστεύει ότι οι γονείς του θα είναι φέτος περισσότερο αγχωμένοι για τις γιορτές. Τα μισά παιδιά (49%) είπαν ότι έχουν άγχος ως αποτέλεσμα της πανδημικής κρίσης, περισσότερο από το ένα τρίτο (38 %) φοβάται μήπως αρρωστήσει ή πεθάνει, το ένα τρίτο (33 %) αισθάνεται μοναξιά, το ένα τέταρτο των παιδιών (26 %) ανέφερε θυμό και περισσότεροι από ένας στους οκτώ (13 %) δήλωσαν ότι υποφέρουν από εφιάλτες.

Εν τω μεταξύ, ένας στους πέντε (22%) γονείς ανέφερε ότι το παιδί του έχει παρουσιάσει αλλαγές στη διάθεσή του ή εμφάνισε κρίσεις πανικού. Ένας στους έξι (17 %) μάλιστα είπε ότι θα ακύρωνε τον εορτασμό των Χριστουγέννων αν μπορούσε.

«Ένας έφηβος με καρδιακή πάθηση και άσθμα είπε: «Το να μην μπορώ να δω την οικογένειά μου είναι το χειρότερο.Τα Χριστούγεννα έρχονται και παρόλο που μπορεί να μας επιτρέψουν να συναντηθούμε, δεν νομίζω ότι θα μπορέσω να δω κανέναν γιατί ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος».

Η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της Action for Children, Carol Iddon, δήλωσε: «Τα Χριστούγεννα πρέπει να είναι η πιο συναρπαστική εποχή του έτους, αλλά αντ ‘αυτού τα παιδιά και οι νέοι αγωνίζονται απεγνωσμένα να ξεπεράσουν αυτήν την κρίση, με τους γονείς να προσπαθούν να διαχειριστούν το άγχος της εορταστικής περιόδου.Τα ευάλωτα παιδιά που πρέπει να απολαμβάνουν μια ασφαλή και ευτυχισμένη παιδική ηλικία υποφέρουν από εφιάλτες, κρίσεις πανικού ή φοβούνται το θάνατο ή μήπως αρρωστήσουν».

Πηγή:cypnow.co.uk

 


Πηγή