Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024
Φούσκωμα στη κοιλιά: Πώς μπορώ να το αποφύγω;

Φούσκωμα στη κοιλιά: Πώς μπορώ να το αποφύγω;

Θα θέλατε να είναι η κοιλιά σας επίπεδη για την αποψινή έξοδο αλλά εξαιτίας του καφέ, των αναψυκτικών και των τσιπς που αφήνει το παιδάκι σας στο σακουλάκι του και τελικά καταλήγουν στο στομάχι σας, κάτι τέτοιο μοιάζει αδύνατο;

To φούσκωμα στην κοιλιά όχι μόνο δείχνει άσχημο αλλά προκαλεί επίσης σωματική δυσφορία. Τα καλά νέα; Σύμφωνα με τους ειδικούς το φούσκωμα στο στομάχι μπορεί να φύγει εύκολα γιατί δεν μιλάμε για επιπλέον κιλά λίπους αλλά για μια προσωρινή κατάσταση. Ο Michael Jensen μάλιστα, ενδοκρινολόγος και ερευνητής της παχυσαρκίας στην Κλινική Μάγιο, υποστηρίζει ότι εάν για το φούσκωμα δεν ευθύνεται κάποια επιπλοκή της λειτουργίας του ήπατος ή αν δεν πάσχετε από καρδιακά νοσήματα, τότε η μόνη πραγματική αιτία είναι τα εντερικά αέρια. Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε για τα αέρια που συσσωρεύονται και σπέρνουν τον όλεθρο;

Καταπολεμήστε τη δυσκοιλιότητα

Η κατανάλωση μικρής ποσότητας φυτικών ινών και υγρών και το καθισιό μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα η οποία προκαλεί το φούσκωμα, λέει ο Jensen.

Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (25 γραμμάρια ημερησίως για τις γυναίκες και 38 για τους άνδρες). Φαγητά πλούσια σε φυτικές ίνες τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί. Πίνετε επίσης πολλά υγρά (στόχος τα 6-8 ποτήρια την ημέρα) και να επιδιώξτε τη σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 30 λεπτά, πέντε φορές την εβδομάδα.

Μην τρώτε πολύ γρήγορα

Η γρήγορη κατάποση του φαγητού χωρίς το απαραίτητο μάσημα μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, λέει ο συγγραφέας Dawn Jackson Blatner. Έτσι, για να απολαύσετε το φαγητό σας καλό είναι να τρώτε με αργούς ρυθμούς, τουλάχιστον δηλαδή 30 λεπτά. Υπάρχει επίσης κι άλλο ένα όφελος καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι αν τρώτε πιο αργά καταναλώνετε λιγότερο φαγητό.

Μην το παρακάνετε με τα αεριούχα ποτά

Ο αφρός στα ανθρακούχα ποτά μπορεί να προκαλέσει αέρια τα οποία παγιδεύονται στην κοιλιά σας, λέει ο Blatner. Αντ ‘αυτού, πίνετε νερό αρωματισμένο με λεμόνι, λάιμ, ή αγγούρι. Ή απλά μειώστε τον αριθμό των ανθρακούχων ποτών που καταναλώνετε κάθε μέρα. Δοκιμάστε επίσης το τσάι μέντας.

Μην το παρακάνετε με τις τσίχλες

Οι τσίχλες μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε κατάποση αέρα, ο οποίος προκαλεί το φούσκωμα στην κοιλιά.

Περιορίστε το νάτριο

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να είναι υψηλά σε νάτριο και χαμηλά σε φυτικές ίνες. Αποκτήστε τη συνήθεια της ανάγνωσης στις ετικέτες των τροφίμων στο σουπερμάρκετ προτού καταλήξουν στο ψυγείο σας. Τα επεξεργασμένα κονσερβοποιημένα ή κατεψυγμένα τρόφιμα συνήθως περιέχουν, αν όχι περισσότερο από 500 mg νάτριο ανά μερίδα! Ψάξτε λοιπόν για ετικέτες που αναγράφουν «προϊόν ελεύθερο από νάτριο», «χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο», ή «πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.»

Προσοχή στα λαχανικά

Εάν δεν έχετε συνηθίσει να τρώτε φασόλια το πιθανότερο είναι αμέσως μετά την κατανάλωση τους να αισθανθείτε φούσκωμα. Το ίδιο συμβαίνει και με  λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αποκλείσετε από τη διατροφή σας αλλά δουλέψτε το σώμα σας μέχρι να προσαρμοστεί σε αυτή τη διατροφή.

Τρώτε πιο μικρά και πιο συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας

Αντί για τρία μεγάλα γεύματα την ημέρα, προσπαθήστε να τρώτε μικρότερα γεύματα πιο συχνά. Με αυτόν τον τρόπο ενδεχομένως να αποφύγετε το φούσκωμα, να ελέγχετε καλύτερα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και να διαχειρίζεστε πιο αποτελεσματικά τις λιγούρες. Βεβαιωθείτε ασφαλώς ότι η ποσότητα του φαγητού είναι ανάλογη με τις ανάγκες σας.

 

 

Πηγή: baby.gr