Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ασβέστιο στην εγκυμοσύνη: Για γερά μωρά …και γερή μαμά!

Το ασβέστιο στην εγκυμοσύνη ειναι απαραίτητο τόσο για τη μέλλουσα μαμά όσο και για το μωράκι που θα έρθει στον κόσμο.

Το ασβέστιο αντιπροσωπεύει περίπου το 2% του σωµατικού μας βάρους. Μας βοηθά να έχουμε γερά οστά και δόντια, ρυθµίζει την καρδιακή λειτουργία, είναι απαραίτητο για την πήξη του αίµατος και για την έκκριση ορισµένων ορµονών. Δοσολογία: Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για έναν υγιή ενήλικα είναι 800 mg, ενώ κατά την διάρκεια της κύησης αυξάνεται κατά 400 mg ημερησίως.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το έμβρυο έχει ανάγκη από ασβέστιο για να χτίσει γερά οστά και δόντια. Εκτός αυτών, όμως, το ασβέστιο βοηθά στην καρδιά, τα νεύρα, τους μυς, ενώ κάνει καλό και στη μέλλουσα μαμά, μειώνοντας τον κίνδυνο της υπέρτασης και της προεκλαμψίας, μια κατάσταση που εμφανίζεται σε 1 στις 10 εγκύους σε ελαφριά μορφή και αποτελεί επιπλοκή με κυριότερο σημάδι την υψηλή πίεση.

Το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν κορυφαίες πηγές ασβεστίου, όπως και τα τρόφιμα που είναι ενισχυμένα με ασβέστιο, το ψάρι σε κονσέρβα, αλλά και οι σαρδέλες, τα αμύγδαλα, το εμφιαλωμένο νερό κ.ο.κ.

Είναι πολύ πιθανό ο γιατρός σας να σας συστήσει συμπλήρωμα διατροφής ασβεστίου στην εγκυμοσύνη, αν δεν λαμβάνετε τις απαραίτητες ποσότητες από τη διατροφή ή αν παρουσιάζετε αλλεργία ή δυσανεξία στα γαλακτοκομικά. Έχετε υπόψη σας, όμως, ότι ο οργανισμός μπορεί να απορροφήσει μέχρι 500mg ασβεστίου τη φορά, οπότε ίσως χρειαστεί να το παίρνετε σε μικρότερες δόσεις μέσα στην ημέρα.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου για την σύνθεση της οποίας χρειάζεται και η έκθεσή μας στον ήλιο, ή από τροφές όπως το αβγό, τα γαλακτοκομικά, οι σαρδέλες, οι μαρίδες, οι γαρίδες, το σκουμπρί κ.ο.κ.

Και μερικά tips για να βάλετε πιο πολύ γάλα στη ζωή σας!

Τις ώρες που κατι θέλετε αλλά δεν ξερετε τί, πιείτε ένα κρύο ποτήρι γάλα απο το ψυγείο!
Αν δε θέλετε σκέτο, κάντε ενα δροσιστικο μιλκ σέικ ή smoothie!
Η αλλιώς, συνδυάστε το γάλα σας με μία μπάρα δημητριακών!
Η ακόμη καλύτερα, φάτε ένα μπολ δημητριακά με γάλα για βραδινό.
Αν θέλετε κατι γλυκό, μη φάτε σοκολάτα! Ρίξτε λιγο κακάο σε ενα ποτήρι γάλα!
Και φυσικά, μπορειτε να φτιάξετε σούπες ή σάλτσες με γάλα για κρεμώδη υφή!


Πηγή