Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Είμαι έγκυος, μπορώ να δώσω αίμα;

Γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν ή προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί, δεν μπορούν να δώσουν αίμα. Η διατήρηση του υψηλού αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι σημαντική τόσο για την έγκυο όσο και για το έμβρυο.

«Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται όλο τους το αίμα και τον σίδηρο για να παραμείνουν υγιείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους», λέει η Felice Gersh, MD που ειδικεύεται σε θέματα υγείας των γυναικών και είναι ιδρύτρια/διευθύντρια του Integrative Medical Group.

Ο σίδηρος είναι ένα βασικό μέταλλο που χρησιμοποιεί το σώμα για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης. Η αιμοσφαιρίνη μεταφέρει οξυγόνο σε όλα τα μέρη του σώματος, γεγονός που το βοηθά να αναπτυχθεί.

Οι έγκυες γυναίκες συγκαταλέγονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σιδηροπενική αναιμία καθώς χάνουν σημαντική ποσότητα αίματος και κατά τον τοκετό. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος και για την ανάπτυξη του εμβρύου, του πλακούντα και της αύξησης των ερυθρών αιμοσφαιρίων του εγκύου. «Οι γυναίκες που είναι έγκυες συχνά παρουσιάζουν έλλειψη σιδήρου και πρέπει να αυξήσουν την πρόσληψή του και σίγουρα δεν έχουν την πολυτέλεια να αφαιρέσουν σίδηρο από το σώμα τους με τη δωρεά αίματος», εξηγεί η Felice Gersh.

Γιατί δεν είναι η αιμοδοσία ασφαλής για το μωρό;

Η αιμοδοσία δεν είναι ασφαλής για το έμβρυο επειδή εξαντλεί τον σίδηρο, όπως αναφέραμε παραπάνω, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως χαμηλό βάρος γέννησης ή πρόωρο τοκετό.

Κίνδυνοι αιμοδοσίας ενώ είστε έγκυος

Λιποθυμία

Η αναιμία από έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει λιποθυμίες. Επιπλέον, εάν πρόκειται να δώσετε αίμα ενώ είστε έγκυος, η Δρ Gersh λέει ότι θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική πτώση της αρτηριακής πίεσης από τον μειωμένο όγκο αίματος, η οποία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε λιποθυμία.

Χαμηλό βάρος γέννησης

Το χαμηλό βάρος γέννησης, είναι ένας άλλος κίνδυνος που σχετίζεται με αναιμία από έλλειψη σιδήρου. Τα μωρά που γεννιούνται λιποβαρή αντιμετωπίζουν πρόσθετους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων αναπνευστικών προβλημάτων, ίκτερου και υπανάπτυκτου ανοσοποιητικού συστήματος.

aimodosia stin egimosini1

Πρόωρος τοκετός

Η μη λήψη αρκετού σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να θέσει το μωρό σας σε κίνδυνο να γεννηθεί πρόωρα. Τα πρόωρα μωρά μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας και να υποφέρουν από γνωστικά προβλήματα αργότερα στη ζωή τους.

Θνησιγένεια

Η έλλειψη σιδήρου έχει συνδεθεί με τη θνησιγένεια, δηλαδή απώλεια εγκυμοσύνης μετά από 20 εβδομάδες.

Πότε μπορώ να συνεχίσω την αιμοδοσία;

Μπορείτε να δώσετε με ασφάλεια αίμα εννέα μήνες μετά τον τοκετό, αλλά όχι εάν θηλάζετε. Οι θηλάζουσες μητέρες πρέπει να περιμένουν τρεις μήνες μετά τον απογαλακτισμό του μωρού τους ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής του να είναι από στερεές τροφές.

Πηγή: verywellfamily.com


Πηγή