Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ύπνος και παιδί: Πόσο κοιμούνται κατά μέσο όρο τα παιδιά (διάγραμμα)

Είστε νέα μανούλα και έχετε επιστρέψει από το μαιευτήριο στο σπίτι με το μικρό σας αγγελούδι. Όλα για εσάς είναι τόσο πρωτόγνωρα που προσπαθείτε να τα βάλετε σε μια σειρά και να κατανοήσετε το πώς θα οργανώσετε τη νέα σας πραγματικότητα.

Τώρα, εκτός από εσάς και τον σύζυγό σας στο σπίτι, υπάρχει ένα μικρό πλασματάκι που έχει ανάγκη από τη δική σας φροντίδα. Θα πρέπει αν το περιποιείστε, να το ταΐζετε και να του κρατάτε συντροφιά με την παρουσία σας, την αγκαλιά σας και τη φωνή σας.

Τα μωρά μόνα τους και σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες, τρώνε και κοιμούνται. Κάποια μωρά κοιμούνται 2 ώρες ανά γεύμα, όπως αναφέρει και ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος στο βιβλιο του «Οι πρώτοι 12 μήνες του μωρού μου», από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, και κάποια μωρά κοιμούνται 3-4 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι τους πρώτους μήνες που ζυγίζει λίγο χρειάζεται πιο συχνά τάισμα και λιγότερο ύπνο. Παραδείγματος χάρη, ένα μωρό 2 κιλών κάνει 8-10 γεύματα, ενώ ένα μωρό 3 κιλών 6 γεύματα και μωρό 4,5 κιλών κάνει 4-5 γεύματα.

Ένα χρονοδιάγραμμα ύπνου του μωρού, κατά μέσο όρο φαίνεται και στα παρακάτω διαγράμματα Α,Β και Γ.

«Πώς θα βοηθήσω το μωρό μου να κοιμάται τη νύχτα;»

Αυτό είναι ένα ερώτημα που πολλές μανούλες κάνουν τόσο στις φίλες τους μαμάδες, όσο και τους παιδιάτρους που παρακολουθούν τα παιδιά τους. Αρχικά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ένα μωρό μπορεί να μπει σε πρόγραμμα ύπνου στην ηλικία 4-6 μηνών και όχι νωρίτερα. Συνήθως σε αυτή την ηλικία τα μωρά, μπορούν να κοιμηθούν 8 ώρες συνεχόμενες τη νύχτα.

Αν ακολουθείτε ένα σταθερό πρόγραμμα (ρουτίνα) καλό θα είναι να το τηρείτε. Έτσι, το μωρό αρχίζει να μαθαίνει και να ξεχωρίζει τον ύπνο από το «υπναλάκι».

«Κι αν ξυπνήσει τη νύχτα το μωρό τι να κάνω;»

Στην ηλικία των 4-6 μηνών, δεν χρειάζεται να το ταΐζετε τα μεσάνυχτα και μπορεί να κοιμάται για 6-8 ώρες. Εάν ξυπνήσει τη νύχτα, αφήστε το να κοιμηθεί μόνο του. Πρέπει να μάθει μόνο του να αλλάζει πλευρό και να κοιμάται.

Πάντα να θυμάστε, ότι οι καλές συνήθειες ύπνου είναι σημαντικές για όλα τα μέλη της οικογένειας. Μετά τους 6 μήνες το μωρό θα πρέπει να είναι ικανό να κοιμάται για τουλάχιστον 8 συνεχόμενες ώρες.

Ύπνος και παιδί: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ύπνο του παιδιού σας


Πηγή