Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Γνωρίζετε ποια τρόφιμα που δίνετε στο παιδί σας κρύβουν πολύ αλάτι;

Γνωρίζετε ποια τρόφιμα που δίνετε στο παιδί σας κρύβουν πολύ αλάτι;

Το αλάτι είναι επιζήμιο για τον οργανισμό καθώς προκαλεί αύξηση της πίεσης και ευθύνεται για παχυσαρκία, οστεοπόρωση, νεφρολιθίαση, όμως το καταναλώνουμε εμείς και τα παιδιά μας καθημερινά.

Εκτός από συγκεκριμένα προϊόντα που γνωρίζουμε ότι περιέχουν αυξημένες ποσότητες αλατιού, υπάρχουν και άλλα που δεν είναι τόσο…αθώα όσο πιστεύουμε.

Έτσι, ενώ ξέρουμε ότι αγαπημένα σνακ των παιδιών όπως πατατάκια, γαριδάκια, ποπ κορν, περιέχουν πολύ αλάτι είναι ίσως λιγότερο γνωστό είναι ότι τυριά με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά , όπως και τα αλλαντικά, πολλές φορές έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε αλάτι για να είναι πιο νόστιμα.

Σύμφωνα μάλιστα με τα ευρήματα της ομάδας Consensus Action on Salt and Health (CASH) που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στην 17η Βρετανική Εβδομάδα Ενημέρωσης για το αλάτι, σούπες, συγκεκριμένα είδη τυριού αλλά και δημητριακά περιείχαν επίσης μεγάλες ποσότητες αλατιού.

Ενδεικτικά , η πλειονότητα (το 95%) των 201 τεμαχίων τυριού που εξέτασαν οι επιστήμονες της CASH περιέχουν περισσότερο αλάτι απ’ ό,τι ένα πακέτο πατατάκια! Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, το αλάτι που σήμερα περιέχουν είναι περισσότερο απ’ όσο είχε βρεθεί σε ανάλογες αναλύσεις του 2012, με την μεγαλύτερη αύξηση να είναι 16%.

Άφθονο αλάτι βρέθηκε και στα περισσότερα από τα 42 έτοιμα γεύματα που εξετάστηκαν, ακόμα κι όταν βασίζονταν σε υγιεινά τυριά όπως το κότατζ.

Όσον αφορά τα δημητριακά πρωινού, παρότι μερικές εταιρείες έχουν μειώσει την περιεκτικότητά τους σε αλάτι, κάποιες την έχουν αυξήσει και έτσι παρατηρούνται τεράστιες αποκλίσεις από μάρκα σε μάρκα (μία, λ.χ., είχε 1,13 γραμμάρια νάτριο ανά 100 γραμμάρια τροφίμου και μία άλλη 0,34 γραμμάρια).

Τροφές που κρύβουν αλάτι πέρα από αυτές που αναφέραμε είναι το ψωμί, τα τουρσιά, οι ελιές, το κέτσαπ, η μαγιονέζα, τα λουκάνικα, όλες οι κονσερβοποιημένες τροφές, οι επεξεργασμένοι ξηροί καρποί. Επίσης διαφέρει η περιεκτικότητα σε νάτριο και σε πολλά νερά. Οι διαφορές συγκέντρωσης νατρίου είναι μικρές μεν, αλλά η μείωση της πρόσληψης ωφελεί ακόμη κι αν είναι μικρή.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες συστάσεις, η μέγιστη συνιστώμενη ποσότητα ημερήσιας πρόσληψης αλατιού είναι τα 6 gr για υγιή άτομα και < 3 gr για ανθρώπους που έχουν αρτηριακή υπέρταση ή χρόνια νεφρική νόσο. Ωστόσο είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς πόσο τρώει .

 

 

 

 

 

Πηγή: mothersblog.gr