Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

H περιέργεια των παιδιών είναι ένδειξη της ανάπτυξής τους

To παιδί σας κάνει δεκάδες ερωτήσεις το λεπτό, δεν αφήνει τίποτα από όσα λέτε να πέσε κάτω και παρατηρεί ό,τι υπάρχει γύρω του; Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Η περιέργεια είναι ένδειξη ότι το παιδί μεγαλώνει και παίζει σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια του χαρακτήρα του.

Η περιέργεια είναι το κίνητρο για τη γνώση και τη θέληση των παιδιών να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Πόσο αλλάζει όμως ανάλογα με την ηλικία του παιδιού;

Παιδιά 0-2 ετών

Τα δύο πρώτα χρόνια, το παιδί είναι περίεργο για το ίδιο του σώμα, αλλά και για πράγματα που βλέπει γύρω του. Για αυτό, όλα είναι καινούρια και προσπαθεί να ανακαλύψει όσα περισσότερα μπορεί.

Παιδιά 3-4 ετών

Σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά έχουν κατανοήσει κάποια πράγματα για τον εαυτό τους και για το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον. Οι ερωτήσεις τους ωστόσο είναι καταιγιστικές και μπορούν να αφορούν άγνωστες λέξεις ή διάφορες ερωτήσεις όπως που πάει η βροχή όταν πέφτει κ.α.

Παιδιά 5-6 ετών

Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία κάνουν ερωτήσεις που αφορούν και τα ίδια, για παράδειγμα, μπορεί ένα μυρμήγκι να τους κάνει κακό; Κι αν ναι, γιατί;. Βέβαια οι απορίες για διάφορα θέματα συνεχίζουν και δεν είναι απίθανό να σας ρωτήσει πώς γεννήθηκε ή από που έρχονται τα μωρά.

Πηγή φωτογραφίας: pexels.com / photo credits: Alexander Dummer

Πώς θα ενισχύσετε την περιέργεια των παιδιών

Κάντε αλλαγές στην καθημερινή τους ρουτίνα

Οι περιστασιακές αλλαγές στη ρουτίνα των παιδιών μπορούν να έχουν μεγάλη επίδραση στον τρόπο που σκέφτονται, καθώς εκτίθενται σε κάτι εντελώς καινούριο. Για παράδειγμα μπορείτε να ακολουθήσετε μία διαφορετική διαδρομή στη βόλτα σας όπου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε εντελώς διαφορετικές εικόνες.

Μαγειρέψτε μαζί

Η μαγειρική είναι μία πολύ δημιουργική δραστηριότητα για τα παιδιά. Επιπλέον, έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν και να μάθουν νέα τρόφιμα, γεύσεις και υφές.

Διαβάστε επίσης: Μαγειρεύουμε παίζοντας: Φτιάξτε με τα παιδιά σοκολατένια μπισκότα χωρίς μίξερ

Κάντε παραλλαγές στα παραμύθια που διαβάζετε

Αφήστε το μικρό σας να επιλέξει το τέλος που θέλει για τους πρωταγωνιστές στις ιστορίες που διαβάζετε και ζητήστε του να σας το διηγηθεί.

Ενθαρρύνετε το μικρό σας να κάνει ερωτήσεις

Μπορεί ενίοτε να κουράζεστε να απαντάτε στις ερωτήσεις που πέφτουν βροχή, είναι σημαντικό όμως να το κάνετε. Ενθαρρύνετε το μικρό σας να σας ρωτήσει ό,τι θέλει και μπορείτε να του κάνετε κι εσείς ερωτήσεις για να το βοηθήσετε να ξεδιπλώσεις τις σκέψεις του.

Ακούστε μουσική

Οι μελωδίες και οι στίχοι είναι εξαιρετικά ερεθίσματα για τα παιδιά και όπως έχουν δείξει πολλές έρευνες το άκουσμα μουσικής έχει θετική επίδραση στην ανάπτυξη των παιδιών.

Βγείτε από το σπίτι

Ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσετε την περιέργεια στα παιδιά είναι να βγείτε από το σπίτι. Σε μία βόλτα το μικρό σας θα έρθει σε επαφή με ανθρώπους, αντικείμενα και θα αλλάξει εντελώς παραστάσεις.

Πηγή: parenting.firstcry.com


Πηγή