Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Το καλύτερο «δώρο» της μητέρας στο νεογέννητο

Το καλύτερο «δώρο» της μητέρας στο νεογέννητο

Eίναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στο νεογέννητο μωρό σας. Και επιπλέον, είναι εκείνο που ταιριάζει απόλυτα στο βρέφος και το εφοδιάζει με όλα τα θρεπτικά συστατικά και αντισώματα που χρειάζεται.

Μιλάμε για το μητρικό γάλα, το οποίο φαίνεται να έχει περίπου τις ίδιες θερμίδες με το αγελαδινό όμως διαφέρει στην αναλογία των θρεπτικών συστατικών και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι πιο εύπεπτο και απορροφήσιμο από το νεογνό.

Το μητρικό γάλα δεν εκκρίνεται με την ίδια σύσταση αλλά αποτελείται από δυο στάδια.

1. Πρωτόγαλα ή πύαρ: Είναι το γάλα που εκκρίνεται τις πρώτες ημέρες της ζωής του νεογνού το οποίο του παρέχει πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά και αντισώματα έτοιμα από τη μητέρα του.

2. Ώριμο μητρικό γάλα: Είναι πλήρες γάλα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, λίπος, υδατάνθρακες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
Υδατάνθρακες: Όσον αφορά τους υδατάνθρακες το 42% των ολικών θερμίδων προέρχεται από λακτόζη η οποία συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου και του μαγνησίου. Η λακτόζη επίσης, βοηθάει στην παραμονή γαλακτοβάκκιλων στο έντερο του βρέφους για την προστασία από εντερικές λοιμώξεις.

Πρωτεΐνες: Το 60% των πρωτεϊνών αποτελείται από ορό γάλακτος και το 40% καζεΐνη. Είναι πολύ σημαντικό το ότι έχει σχετικά μικρό ποσοστό καζεΐνης η οποία προκαλεί ένα σκληρό και δύσπεπτο πήγμα στο στομάχι του βρέφους.

Λίπος: Είναι πλούσιο σε λινολεϊκό οξύ το οποίο είναι απαραίτητο και υπερτερεί στο μητρικό γάλα σε σχέση με το αγελαδινό. Άλλο ένα ένζυμο που υπάρχει στο μητρικό γάλα είναι η λιπάση η οποία ενεργοποιείται από τα χολικά άλατα που εκκρίνονται από κατά την πέψη των λιπών και συμβάλλει σημαντικά στην υδρόλυση των τριγλυκεριδίων και στην καλή πέψη του γάλακτος.

Βιταμίνες: Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Ε, D.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ και το μητρικό αλλά και το αγελαδινό γάλα περιέχουν ελάχιστα ποσά σιδήρου η απορρόφησή του από το μητρικό είναι στο 49% και λιγότερο από 1% στο αγελαδινό. Το ίδιο ισχύει και με τον ψευδάργυρο όπου η βιοδιαθεσιμότητα του στο μητρικό γάλα είναι υψηλότερη, γεγονός πολύ σημαντικό αφού συμβάλλει στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του νεογνού.

Αντισώματα: Τα αντισώματα και οι ανοσοσφαιρίνες που περιέχει το μητρικό γάλα είναι αυτά που προστατεύουν το νεογνό από λοιμώξεις και βοηθούν στην προστασία του ανώριμου γαστρεντερικού σωλήνα του. Αυτό προϋποθέτει θηλασμό τουλάχιστον 3 μηνών.

Ο θηλασμός, εκτός από τα οφέλη ως προς την υγεία του βρέφους δημιουργεί στενούς συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ μητέρας και βρέφους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει αποκλειστικό θηλασμό για τους έξι πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους και τουλάχιστον μέχρι το 2ο έτος μεικτή διατροφή (μητρικός γάλα & τροφή).

 

Πηγή: onmed.gr

Αφήστε μια απάντηση