Παρασκευή , 28 Φεβρουάριος 2020
Παιδική παχυσαρκία: Τι ώρα πρέπει να κοιμάται το παιδί για να είναι προστατευμένο

Παιδική παχυσαρκία: Τι ώρα πρέπει να κοιμάται το παιδί για να είναι προστατευμένο

Η μικρή διάρκεια ύπνου στα παιδιά έχει βρεθεί ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη παιδικής παχυσαρκίας.

Ειδικά σε ότι αφορά τα Ελληνόπουλα μελέτες έχουν δείξει ότι το 23% είναι υπέρβαρα και το 10% παχύσαρκα, ενώ το 25% δεν κοιμούνται επαρκώς (λιγότερες από 8 ώρες την ημέρα).

Οι ερευνητές του Κολεγίου Δημόσιας Υγείας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που κοιμούνται μετά τις εννέα το βράδυ έχουν διπλάσιο κίνδυνο παχυσαρκίας μετέπειτα στη ζωή τους.

Η Δρ Σάρα Άντερσον και οι συνεργάτες της μελέτησαν στοιχεία για 977 παιδιά που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Study of Early Child Care and Youth Development και περιελάμβανε υγιή βρέφη που είχαν γεννηθεί σε 10 αμερικανικές πόλεις το 1991.

bigstock Father and daughter 65659363

Οι επιστήμονες χώρισαν σε τρεις κατηγορίες το ωράριο ύπνου για παιδιά προσχολικής ηλικίας: 20:00 ή νωρίτερα, μεταξύ 20:00-21:00 και μετά τις 21:00 μ.μ. Τα παιδιά ήταν περίπου τεσσεράμισι ετών όταν οι μητέρες τους ανέφεραν το ωράριο ύπνου τους μια συνηθισμένη ημέρα της εβδομάδας.

Όταν πια τα παιδιά ήταν στην εφηβεία, κατά μέσο όρο 15 ετών, το ωράριο ύπνου στην προσχολική ηλικία σχετίστηκε με την παχυσαρκία.

Μόνο ένα στα δέκα παιδιά που κοιμόντουσαν νωρίς ήταν παχύσαρκος έφηβος, συγκριτικά με το 16% των παιδιών της ενδιάμεσης ομάδας και το 23% όσων έπεφταν για ύπνο μετά τις 21:00. Τα μισά παιδιά κοιμόντουσαν μεταξύ 20:00-21:00, το ένα τέταρτο πριν τις 20:00 και τα υπόλοιπα αργά.

Όπως εξηγεί η Δρ Αντερσον, για την καλύτερη αξιολόγηση των δεδομένων, οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης την αλληλεπίδραση μητέρας και παιδιών στο σπίτι, μέσω βιντεοσκοπημένου υλικού. Ανεξαρτήτως της ποιότητας της σχέσης μητέρας-παιδιού,υπήρχε ισχυρή σχέση μεταξύ του ωραρίου που έπεφταν για ύπνο τα παιδιά και της παχυσαρκίας. Φυσικά, τα παιδιά που κοιμόντουσαν αργά και είχαν την χειρότερη αλληλεπίδραση με την μητέρα είχαν και το χειρότερο σκορ κινδύνου παχυσαρκίας.

Οι ειδικοί παρατήρησαν επίσης ότι, τα παιδιά που κοιμόντουσαν πιο αργά προέρχονταν από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, οι μητέρες ήταν λιγότερο μορφωμένες και δεν άνηκαν στην καυκάσια φυλή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σύσταση για ένα σωστό ωράριο ύπνου των παιδιών προσχολικής ηλικίας μπορεί να γίνει το «όπλο» για την πρόληψη της παχυσαρκίας και μια γενικότερα καλή υγεία δια βίου.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως τα μικρά παιδιά είναι βιολογικά προγραμματισμένα να πέφτουν για ύπνο πριν τις 21:00 το βράδυ.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Pediatrics.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr