Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Πώς πρέπει να αντιδράσει ένας γονιός όταν το παιδί του αποτύχει στις εξετάσεις.

Πώς πρέπει να αντιδράσει ένας γονιός όταν το παιδί του αποτύχει στις εξετάσεις.

Οι εξετάσεις τελείωσαν και οι μαθητές ετοιμάζονται πλέον για τις διακοπές τους, ως υποψήφιοι φοιτητές. Ωστόσο, για μερικούς τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι τα αναμενόμενα. Πώς μπορούν οι γονείς να διαχειριστούν αυτό το ενδεχόμενο;

Για το γονιό οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι το τέλος μια μεγάλης και δαπανηρής προσπάθειας. Με υπομονή τα τρία τελευταία χρόνια είναι δίπλα στο παιδί που δίνει εξετάσεις. Όταν τα αποτελέσματα δεν είναι όμως τα επιθυμητά, ο γονιός νιώθει και αυτός ματαίωση, όπως και το παιδί.

Σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να θυμούνται οι γονείς πως το ίδιο το παιδί νιώθει ήδη αρκετά απογοητευμένο. Η δική του προσπάθεια και τα δικά του όνειρα δεν πραγματοποιούνται άμεσα και όλο αυτό επιβαρύνει την ψυχολογία του. Καλό είναι λοιπόν, να αποφεύγει ο γονιός τις κατηγορίες και την επίρριψη ευθυνών, αφού το ίδιο το παιδί γνωρίζει ότι είναι υπεύθυνο για την ενδεχομένη αποτυχία.
Επίσης, είναι σημαντικό να βλέπουν οι γονείς πώς είναι η ψυχολογική κατάσταση του εφήβου. Η παρατεταμένη θλίψη και ο συνεχής εκνευρισμός , καλό είναι να διαχειριστούν, προτού εγκαθιδρυθούν στην ψυχολογία του παιδιού. Η συμπαράσταση και η κατανόηση είναι ό, τι καλύτερο μπορεί να προσφέρει ο γονιός στο παιδί.

Η αισιοδοξία και η πρακτικότητα βοηθούν πάντα. Τίποτα δεν είναι οριστικό, καθώς ακόμα δεν έχουν βγει ούτε τα αποτελέσματα ούτε και οι βάσεις. Σε μερικά μαθήματα, όπως τα θεωρητικά, τα αποτελέσματα μπορεί να ξαφνιάσουν τους μαθητές. Σε κάθε περίπτωση ο έφηβος οφείλει να κάνει ένα σωστό μηχανογραφικό.

Τι σημαίνει σωστό μηχανογραφικό; Το σωστό μηχανογραφικό γίνεται ύστερα από καλή γνώση των σχολών προτίμησης. Τι μαθήματα προσφέρει η σχολή και κυρίως ποια είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα που έχουν οι απόφοιτοι; Το σημαντικό βέβαια στο σωστό μηχανογραφικό είναι ο υποψήφιος να ξέρει τα ενδιαφέροντά του και να τα αξιοποιήσει μέσα από τις σπουδές του. Η σωστή ενημέρωση επομένως είναι πολύ σημαντική.

Ο υποψήφιος μπορεί να ρωτήσει τους καθηγητές του ή να απευθυνθεί σε κάποιον σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού. Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να κάνει ένα μηχανογραφικό «στη τύχη» . Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα και η αισιοδοξία είναι απαραίτητος βοηθός σε αυτή την περίπτωση.

Καλά αποτελέσματα!

Πηγή: mothersblog.gr