Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Η σημασία της ποικιλίας στη διατροφή των παιδιών

Η σημασία της ποικιλίας στη διατροφή των παιδιών

Η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου διατροφικού προτύπου αποτελεί βασικό παράγοντα για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών, τη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους και
την προστασία του οργανισμού από τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, τόσο σε βραχυπρόθεσμο, όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Η ποικιλία των τροφίμων που εντάσσονται στο διαιτολόγιο ενός παιδιού είναι με τη σειρά της απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε αυτό να χαρακτηριστεί ως πλήρες, υγιεινό και ισορροπημένο.

Ωστόσο, φαίνεται ότι συχνά, το παραπάνω χαρακτηριστικό «λείπει» από τη διατροφή των παιδιών, με αποτέλεσμα το εβδομαδιαίο μενού που καταναλώνουν να περιλαμβάνει περιορισμένο αριθμό τροφίμων που επαναλαμβάνονται και μάλιστα, πολλές φορές, με τη μορφή ξεχωριστού φαγητού που σερβίρεται στο παιδί, καθώς δεν επιθυμεί να καταναλώσει αυτό που προορίζεται για όλη την οικογένεια.

Οι γονείς όμως, δε θα πρέπει να απογοητεύονται ή να περιορίζονται στην προσφορά επιλεγμένων τροφίμων που αρέσουν στο παιδί, εξαιτίας του άγχους ότι μπορεί να μείνει νηστικό… Και αυτό, γιατί η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων από όλες τις ομάδες, αλλά και πολλών διαφορετικών επιλογών από την ίδια ομάδα, μπορεί να εξασφαλίσει στα παιδιά το σύνολο των απαραίτητων για την ανάπτυξή τους θρεπτικών συστατικών, καθώς και πλήθος διαφόρων προστατευτικών παραγόντων.

Ακόμη, η συχνή έκθεση των παιδιών σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων, έχει φανεί ότι μπορεί να βελτιώσει την αποδοχή νέων τροφίμων, ενώ μπορεί να συμβάλλει και στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής και των διατροφικών συνηθειών τους γενικότερα.

Συνεπώς, επιμείνετε στην ποικιλία και μην ξεχνάτε πως μπορεί να χρειαστεί να προσφέρετε πολλές φορές ένα τρόφιμο στο παιδί σας, μέχρι να το δοκιμάσει και τελικά να το αποδεχτεί. Τέλος, φροντίστε να δίνετε το «καλό παράδειγμα» καταναλώνοντας κι εσείς οι ίδιοι ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που θα χαρακτηρίζεται από ποικιλία τροφίμων και φαγητών.

 

 

 

 

 

Πηγή: neadiatrofis.gr