Πέμπτη , 23 Ιούνιος 2022

Τσουρέκι: Τρεις τοπ συνταγές, πολίτικο, με ζαχαρούχο και γεμιστό

Το τσουρέκι είναι ένα από τους πρωταγωνιστές στο τραπέζι του Πάσχα και αν επιλέξετε να το φτιάξετε στο σπίτι, τότε ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω συνταγές.

Λαχταριστό στην όψη, ευωδιαστό χάρη στον συνδυασμό των αρωματικών του, όπως το μαχλέπι, η μαστίχα και το κακουλέ, αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.

Πασχαλινό τσουρέκι: Η προέλευση του ονόματος και τα έθιμα

Η ονομασία του τσουρεκιού προέρχεται από την τούρκικη λέξη «corek» η οποία αναφέρεται σε οποιοδήποτε ζύμη περιέχει μαγιά. Στην ελληνική παράδοση ονομάζεται και και λαμπροκούλουρο ή λαμπρόψωμο, ο όρος τσουρέκι όμως είναι αυτός έχει διαδοθεί και υιοθετηθεί περισσότερο από την τουρκοκρατία και μετά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σχήμα του πασχαλινού τσουρεκιού ποικίλει ανάλογα την περιοχή και τις παραδόσεις της. Τα πιο διαδεδομένα ωστόσο είναι αυτά της πλεξούδας και της κουλούρας, με αυγό ή χωρίς.

Σύμφωνα με το έθιμο το ζύμωμα για το πασχαλινό τσουρέκι γίνεται το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης. Οι κουλούρες της Λαμπρής ζυμώνονται και στολίζονται λουρίδες και σχήματα από ζυμάρι και ξηρούς καρπούς.

Τσουρέκι: Ένα δύσκολο γλυκό ψωμί -Τα μυστικά για την επιτυχία

Το τσουρέκι είναι ένα από τα παραδοσιακά γλυκά παρασκευάσματα που θέλουν ιδιαίτερη μαεστρία στην παρασκευή, και πρώτης ποιότητας υλικά για να είναι σίγουρο επιτυχημένο το αποτέλεσμα.

Το αλεύρι πρέπει να είναι σε κάθε περίπτωση σκληρό για να έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και γλουτένη. Ο χειρισμός της μαγιάς πρέπει να γίνει στη σωστή θερμοκρασία και για να ενεργοποιηθεί και για να μην καεί, το συνεχές ζύμωμα και δίπλωμα της ζύμης είναι απαραίτητο για να δημιουργηθούν οι ίνες, ενώ οι χρόνοι ξεκούρασης του ζυμαριού δεν πρέπει να παραβιάζονται σε καμία περίπτωση. Μην ξεχνάτε: Το τσουρέκι για να γίνει θέλει χρόνο! Παρακάτω ακολουθούν μερικές από τις πιο δημοφιλείς συνταγές για να προτιμήσετε!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνταγή για πολίτικο τσουρέκι του Ακη Πετρετζίκη

Μία παραδοσιακή συνταγή του Άκη Πετρετζίκη που έχουν ξεχωρίσει οι λάτρεις του παραδοσιακού τσουρεκιού.

Υλικά

Μείγμα Α

  • 150 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 120 γρ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 25 γρ. μαγιά ξηρή, ή 50 γρ. μαγιά φρέσκια

Μείγμα Β

  • 200 γρ. γάλα, 3,5%
  • 100 γρ. βούτυρο Lurpak
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 14 γρ. μαχλέπι
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 γρ. μαστίχα
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 4 αβγά, μέτρια
  • 1 πρέζα αλάτι

Μείγμα Γ

  • 850 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για τη σύνθεση

  • 1 κρόκο, αραιωμένος σε 2 κ.σ. νερό
  • αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση

Μείγμα Α

  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το νερό, τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
  • Αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Σε ένα γουδί βάζουμε 1 κ.σ. από τη ζάχαρη, τη μαστίχα και χτυπάμε καλά ώστε να διαλυθεί η μαστίχα και να γίνει σκόνη.

Μείγμα Β

  • Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε τη μαστίχα, το γάλα, το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το μαχλέπι, το εκχύλισμα βανίλιας και την υπόλοιπη ζάχαρη.
  • Μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και ομογενοποιηθούν τα υλικά, ανακατεύοντας συνέχεια. Προσοχή, το μείγμα δεν θέλουμε να βράσει αλλά να ζεσταθεί.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει 5-10 λεπτά. Προσοχή, δεν θέλουμε να είναι πολύ ζεστό το μείγμα μας για να μην μας κάψει τη μαγιά.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα αυγά, αλάτι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.Προσοχή, τα αυγά να είναι 50 γρ. το κάθε ένα όχι μεγαλύτερα. Συνολικά θέλουμε τα αυγά μας να ζυγίζουν 200 γρ.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα από το κατσαρολάκι στον κάδο του μίξερ με τα υλικά του μείγματος Α και χτυπάμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά.

Μείγμα Γ

  • Προσθέτουμε στον κάδο με τα υπόλοιπα υλικά το αλεύρι και χτυπάμε ξανά για 10-14 λεπτά. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι και στη συνέχεια ανεβάζουμε στη δυνατή.
  • Βάζουμε στον κάδο και το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 5-7 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο.
  • Μόλις η ζύμη ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μίξερ τότε είναι έτοιμη.
  • Την αφαιρούμε και τη βάζουμε σε ένα μπολ που έχουμε αλείψει με λίγο σπορέλαιο.
  • Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη ή με μία πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 1-1 ½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για τη σύνθεση

  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια.
  • Κόβουμε το κάθε κομμάτι σε τέσσερα ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε σε λωρίδες περίπου 50 εκ.
  • Για να φτιάξουμε μία όμορφη πλεξούδα ενώνουμε όλες τις άκρες από τις λωρίδες. Για να μπορέσουμε να φτιάξουμε την πλεξούδα μας, δίνουμε αριθμούς με τη σειρά από το 1 μέχρι το 4 στις λωρίδες μας.
  • Τοποθετούμε τη λωρίδα ζύμης 4 πάνω από τη λωρίδα ζύμης 2. Την 1 πάνω από τη 3 και τη 2 πάνω από τη 3.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όσες φορές χρειαστεί μέχρι να σχηματιστεί η πλεξούδα μας.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150ο C στον αέρα.
  • Σκεπάζουμε τα τσουρέκια με μία πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 30 λεπτά.
  • Αλείφουμε με τον κρόκο αραιωμένο στο νερό, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.

Βίντεο: Η συνταγή για το πολίτικο τσουρέκι του Άκη Πετρετζίκη

Τσουρέκι με ζαχαρούχο γάλα -Η διαφορετική συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Μία συνταγή για τσουρέκι του Πάσχα με βάση το ζαχαρούχο, απλή και εύκολη. Το μέτρημα των υλικών γίνεται με το κουτί του ζαχαρούχου και η κάθε δόση δίνει 4 με 6 μεγάλα τσουρέκια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υλικά

  • 1 ζαχαρούχο γάλα
  • 2,5 κουτιά ζάχαρη (μετράμε πάντα με βάση το κουτί του ζαχαρούχου)
  • 2 βανίλιες
  • 6 αυγά
  • 2 κουτιά σπορέλαιο
  • 2 κ.γ κακουλέ
  • 2 κ.γ. μαχλέπι
  • 1 κ.γ. μαστίχα Χίου
  • 1 πορτοκάλι (τον χυμό και το ξύσμα)
  • 200 γρ. μαγιά νωπή (ή 7 φακελάκια ξηρή)
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 3 κιλά αλεύρι σκληρό
  • 3 κουτιά ζεστό νερό
  • Aμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ζαχαρούχο γάλα, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το σπορέλαιο.
  2. Παράλληλα, σε ένα δοχείο διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό μέχρι να ενοποιηθούν τα 2 υλικά.
  3. Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε τη μαγιά με το νερό και προσθέτουμε το ζεστό μείγμα. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά σιγά-σιγά, και στο τέλος, το αλεύρι.
  4. Ζυμώνουμε καλά τα τσουρέκια μας και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό περιβάλλον και σκεπασμένη με πετσέτα για περίπου 2 ώρες μέχρι να φουσκώσει.
  5. Πλάθουμε τσουρέκια σε πλεξούδες ή ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε και τα αφήνουμε και πάλι σκεπασμένα, 20 λεπτά περίπου, να φουσκώσουν πάλι.
  6. Αλείφουμε την επιφάνεια κάθε τσουρεκιού με ασπράδι αυγού και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.
  7. Τοποθετούμε σε λαδόκολλα ή σε φύλλο σιλικόνης και ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν τα τσουρέκια ωραίο έντονο χρώμα

Συνταγή για γεμιστό τσουρέκι με πραλίνα -Μία διαφορετική εκδοχή

Εκτός από τις κλασικές συνταγές για τσουρέκι, ενδιαφέρον έχουν και όσα τσουρέκια είναι με γέμιση. Μία ιδιαίτερη συνταγή έχει μοιραστεί με τους ακόλουθούς του στο YouTube ο Δημήτρης Μιχαηλίδης, ένας νεαρός σεφ από την Αριδαία ο οποίος έχει αναδειχθεί διαδικτυακά χάρη στις συνταγές που μοιράζεται. Μία από αυτές είναι και η συνταγή για γεμιστό τσουρέκι με πραλίνα.

Υλικά

Για το μείγμα μαγιάς

  • 75 γρ. νωπή μαγιά
  • 100 γρ. χλιαρό γάλα
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 100 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

Για τη ζύμη

  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 240 γρ. γάλα
  • 100 γρ. φυσικό χυμός πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1.150γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 1 φακελάκι μαχλέπι
  • 1 βανιλίνη
  • 150γρ. λιωμένο βούτυρο

Για τη γέμιση

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα 75 γρ. νωπή μαγιά, 100 γρ. χλιαρό γάλα, 1 κ.σ. ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι για τσουρέκι, ανακατεύουμε με το σύρμα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45′ λεπτά να φουσκώσει.
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, το γάλα, το φυσικό χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλεύρι για τσουρέκι, το μαχλέπι, τη βανιλίνη, το μείγμα μαγιάς και ανακατεύουμε.
  • Μόλις σχηματιστεί ζύμη προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε για 15′ λεπτά.
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη κι αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 2 ώρες, να φουσκώσει.
  • Σε λαδωμένη επιφάνεια δουλεύουμε με τα χέρια τη ζύμη να αφρατέψει, πλάθουμε ένα μεγάλο μπαστούνι, το κόβουμε στη μέση, στη συνέχεια το κάθε μισό στα τρία και φτιάχνουμε 6 μπαλάκια.
  • Ανοίγουμε τα μπαλάκια σε κορδόνια, τα πατάμε με το πλάστη να πλατύνουν, γεμίζουμε στη μέση με πραλίνα και τα τυλίγουμε. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με όλα τα κορδόνια ζύμης.
  • Ανά τρία κορδόνια πλέκουμε πλεξούδες, το ίδιο κάνουμε και για το δεύτερο τσουρέκι.
  • Τοποθετούμε τα τσουρέκια μας σε ταψί με στρωμένη λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.
  • Αλείφουμε με αυγό, πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ και καλύπτουμε με λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 160 βαθμούς, για 45′ λεπτά και σερβίρουμε.

Βίντεο: Γεμιστό τσουρέκι με πραλίνα


Πηγή