Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Η τεχνική που κάνει το κοτόπουλο ζουμερό και πεντανόστιμο – Newsbeast

Δυο απλά συστατικά και νερό της βρύσης εξασφαλίζουν τόσο ζουμερό και νόστιμο κοτόπουλο που δεν χρειάζεσαι σάλτσες και μαρινάτες.

Η άπαχη πρωτεΐνη του κοτόπουλου είναι μεν εξαιρετικά υγιεινή, η γεύση της ωστόσο μοιάζει άνοστη για κάποιους. Πόσο μάλλον που το ψήσιμο έχει την παραξενιά να το στεγνώνει, αφήνοντας όχι ένα ακριβώς εντυπωσιακό αποτέλεσμα για τον ουρανίσκο.

Κι εδώ το πραγματικό μυστικό για ζουμερό και γεμάτο γεύση κοτόπουλο είναι η άρμη. Η τεχνική του brining κερδίζει συνεχώς έδαφος, ειδικά όταν μιλάμε για ψητό κοτόπουλο. Ή γαλοπούλα.

Η άρμη αποτελείται εδώ από νερό, αλάτι και ζάχαρη. Το αλάτι απορροφά την υγρασία από το εσωτερικό του κοτόπουλου και μετά, μέσω της ώσμωσης, η χαμένη αυτή υγρασία αναπληρώνεται με το νερό που περιβάλλει το πουλερικό.

Το αλατισμένο νερό θα φτάσει παντού στο κρέας, την ίδια ώρα που η ζάχαρη θα μετριάσει την οξύτητα του αλατιού. Ακόμα και μυρωδικά μπορείς να ρίξεις στο διάλυμα, αυτό κάνει ωστόσο πιο περίπλοκα τα πράγματα, θέλοντας ζεστό πια νερό και περισσότερο χρόνο.

Και γιατί δεν μπορώ απλώς να αλατίσω πολύ το κοτόπουλο; Γιατί όσο αλάτι και να ρίξεις, μέχρι μέσα δεν θα φτάσει ποτέ. Ενώ αν παραμείνει το κρέας στο αλατισμένο διάλυμα για 8 ώρες ιδανικά (έστω και μία ώρα όμως είναι αρκετή για να δώσει γεύση), τότε η νοστιμιά θα ξεχειλίζει.

Με τον ίδιο τρόπο δουλεύουν και οι μαρινάτες, είναι όμως πιο χρονοβόρες και μπελαλίδικες. Εδώ έχουμε τον απλούστερο τρόπο να χαρίσουμε νοστιμιά στην κότα.

Η πιο απλή εκδοχή του brining, για ένα κοτόπουλο 1,5 κιλό, θέλει 5 κούπες νερό βρύσης (χλιαρό), στις οποίες λιώνουμε 2 καλές χούφτες αλάτι και μία χούφτα ζάχαρη. Αν το δοκιμάσουμε, πρέπει να μοιάζει με θαλασσινό νερό, δυσάρεστα αλμυρό δηλαδή.

Για απλά και καθαρά πράγματα, βάζουμε τα μέρη του κοτόπουλου σε μια σακούλα φαγητού με φερμουάρ και τη σακούλα μέσα σε ένα μπολ. Χύνουμε κατόπιν το διάλυμα μέσα στη σακούλα και αφαιρούμε όσο περισσότερο αέρα μπορούμε.

Το αφήνουμε στο ψυγείο ιδανικά για 8 ώρες. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, οι 4 ώρες είναι το όριο.

Στεγνώνουμε καλά το κοτόπουλο πριν το βάλουμε στον φούρνο…


Source link