Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Κεφτέδες από φακές

 Lentils lend a substantial texture to these balls, making them every bit as satisfying as their more conventional non-vegetarian counterparts.

Generously spiced and served drenched in tomato sauce, they are both slightly unusual and decidedly delicious.

Για 4 άτομα:

  • 1/2 φλιτζάνι πράσινες φακές
  • 140 γρ. μανιτάρια κρεμίνι
  • 2/3 φλιτζανιού λιαστές τομάτες
  • 1/2 φλιτζάνι καρύδια
  •  1 κ.γ. σάλτσα σόγιας
  •  3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. λιβανέζικο μείγμα 7 μπαχαρικών 
  • 1 κ.γ. ξηρή ρίγανη
  •  2 κ.σ. τοματοπελτέ 
  • φύλλα μαϊντανού για το σερβίρισμα
  • αλάτι και πιπέρι

Για τη σάλτσα:

  • παρθένο ελαιόλαδο
  •  2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 1/2 κ.γ. κόλιανδρος
  •  πρέζα μπούκοβο
  • 6 τομάτες, ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι ζωμός λαχανικών (από κύβο)
  • 1 κονσέρβα 400 γρ. τομάτες κονκασέ
  • 1 κ.σ. τοματοπολτός
  • χούφτα φύλλα βασιλικού

Εκτέλεση

  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200ºC και λαδώστε μια λαμαρίνα.
  • Πλύντε τις φακές και βάλτε τις να βράσουν σε νερό που τις καλύπτει για  30-35’ ή μέχρι να γίνουν και το νερό να απορροφηθεί.
  • Βάλτε τα μανιτάρια, τις λιαστές τομάτες, τα καρύδια και τη σος σόγια σε ένα μίξερ. Προσθέστε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και μια πρέζα αλάτι και πιπέρι και χτυπήστε μέχρι να έχετε μια πάστα. 
  • Σε ένα τηγάνι σοτάρετε σε ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά το σκόρδο για 1’. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σέλερι και το καρότο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν αλλά πριν ροδίσουν. Προσθέστε το μείγμα 7 μπαχαρικών και τη ρίγανη και αλατοπιπερώστε γενναία. 
  • Προσθέστε το μείγμα μανιταριών στο τηγάνι και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για άλλα 2-3’. Προσθέστε τις μαγειρεμένες φακές και μαγειρέψτε για άλλα 2’, ανακατεύοντας τακτικά. Τέλος, προσθέστε τον τοματοπελτέ, και μαγειρέψτε για 1’, ανακατεύοντας. Αφήστε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει. 
  • Πλάστε το σε κεφτεδάκια και βάλτε τα στη λαμαρίνα. Ψήστε για 20’ ή μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν ελαφρώς τραγανά.
  • Για τη σος, σοτάρετε το σκόρδο σε τηγάνι με λάδι για 1’ (δεν πρέπει να ροδίσει). Προσθέστε το κρεμμύδι, αλατίστε και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέστε το κύμινο, τον κόλιανδρο και το μπούκοβο και μαγειρέψτε για άλλο 1’, ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέστε τις κομμένες τομάτες και μαγειρέψτε για 2’. Προσθέστε τον ζωμό, τις τομάτες κονσέρβα και τον τοματοπελτέ και αφήστε να πάρει βράση. Αλατοπιπερώστε και προσθέστε τα φύλλα βασιλικού. Αφήστε να πάρει βράση και χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 10’, ανακατεύοντας τακτικά
  • Σερβίρετε τους κεφτέδες με μπόλικη σάλτσα και λίγο φρέσκο μαϊντανό.

Από το βιβλίο The Middle Eastern Vegetarian Cookbook της Salma Hage, εκδ. Phaidon.


Πηγή