Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Συνταγή για εκμέκ με (ό,τι περισσέψει από το) τσουρέκι

Το εκμέκ τσουρέκι είναι μια παραλλαγή του γλυκού εκμέκ καταΐφι. Ακολουθεί μια υπέροχη συνταγή για να μην πετάξουμε το μπαγιάτικο τσουρέκι.

Εκμέκ είναι μια τουρκική λέξη που σημαίνει ψωμί. Όμως η ελληνική εκδοχή αυτού του γνωστού γλυκού γίνεται και με βάση το τσουρέκι ειδικά την περίοδο του Πάσχα. Αξιοποιήστε το μπαγιάτικο τσουρέκι που σίγουρα θα περισσέψει φτιάχνοντας αυτά τα φανταστικό γλυκό κέρασμα στους επισκέπτες των ημερών!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλωστε η συνταγή είναι πολύ κοντά στην αυθεντική, οπότε αν σας αρέσει το εκμέκ καταΐφι δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε να φτιάξετε το εκμέκ τσουρέκι.

Υλικά συνταγής για εκμέκ με το τσουρέκι που περίσσεψε

Για τη βάση Τσουρέκι:

  • 10-12 φέτες μπαγιάτικο τσουρέκι

Για το σιρόπι:

  • 165 ml νερό
  • 225 γρ. φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κουταλιά σούπας ελληνικό θυμαρίσιο μέλι
  • 1 κουταλιά σούπας χυμός λεμόνι

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:

  • 1 λίτρο φρέσκο πλήρες γάλα ζεστό
  • 180 ml κρέμα γάλακτος
  • 84 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 62,5 γρ. κορν φλάουερ
  • 3 μέτρια αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 60γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουταλιά σούπας άρωμα βανίλιας
  • ½ κουτ. μαστίχα σε σκόνη

Για γαρνίρισμα:

  • 400γρ. έτοιμη σαντιγί (ζαχαρωμένη)
  • 40γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα ψιλοκομμένα
  • Προαιρετικά: Αλεσμένη κανέλα
Εκμέκ τσουρέκι με το τσουρέκι που θα περισσέψει από το Πάσχα.
Λαχταριστό εκμέκ τσουρέκι με το τσουρέκι που θα περισσέψει από το Πάσχα./Φωτογραφία: instagram karditsafoodexp

Συνταγή για εκμέκ με τσουρέκι

  • Σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν. Από τη στιγμή που θα διαλυθεί η ζάχαρη και το μέλι, σιγοβράζουμε το σιρόπι σιγά σιγά για τρία λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
  • Σβήνουμε τη φωτιά.
  • Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει για να είναι δροσερό όταν το περιχύσουμε στο τσουρέκι.
  • Τοποθετούμε τις φέτες τσουρέκι σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί πυρέξ.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά το δροσερό σιρόπι πάνω από το τσουρέκι.
  • Παίρνουμε 1 φλιτζάνι από το χλιαρό γάλα και το βάζουμε σε ξεχωριστό μπολ. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και χτυπάμε να διαλυθεί στο γάλα.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ σπάμε τα 3 αυγά. Προσθέτουμε και τη ζάχαρη.
  • Στη συνέχεια συμπληρώνουμε το άρωμα βανίλιας και τη σκόνη μαστίχας. Χτυπάμε να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά.
  • Τώρα ρίχνουμε σιγά σιγά το διαλυμένο κορν φλάουρ μέσα στο μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
  • Τοποθετήστε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε το υπόλοιπο χλιαρό γάλα. Προσθέτουμε και τη φρέσκια κρέμα.
  • Κρατάμε τη φωτιά πολύ χαμηλή για να μην καεί το γάλα στον πάτο της κατσαρόλας. Ανακατεύουμε τακτικά.
  • Πριν αρχίσει να ζεσταίνεται πολύ το γάλα, ρίχνουμε απαλά το μείγμα των αυγών.
  • Μένουμε πάνω από το μάτι της κουζίνας και ανακατεύουμε συνεχώς.
  • Αφήνουμε σιγά σιγά την κρέμα να πάρει μια βράση ανακατεύοντας συνεχώς!
  • Όταν αρχίσει να βράζει η κρέμα, ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και ανακατεύουμε για να λιώσει μέσα στην κρέμα. Σβήνουμε τη φωτιά!
  • Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει για 10 λεπτά.
  • Ρίχνουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής ομοιόμορφα πάνω από το τσουρέκι.
  • Σε αυτό το σημείο, καλύπτουμε το εκμέκ τσουρέκι με πλαστική μεμβράνη κολλημένη πάνω στην κρέμα ζαχαροπλαστικής και βάζουμε το ταψί στο ψυγείο να κρυώσει για τουλάχιστον 2-3 ώρες.
  • Βγάζουμε το πυρέξ έξω από το ψυγείο και αφαιρούμε την πλαστική του μεμβράνη. Πάνω από την κρέμα ζαχαροπλαστικής απλώνουμε τη σαντιγί, τα αμύγδαλα και την κανέλλα.

Πηγή