Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Συνταγή για μελομακάρονα με σοκολάτα: Το πιο λαχταριστό γλυκό των γιορτών «αλλιώς» | GASTRONOMIE

Μελομακάρονα: Το απόλυτο γλυκό των Χριστουγέννων. Μια κλασσική συνταγή που φτιάχνουμε κάθε χρόνο.

Είναι ο «βασιλιάς» των γιορτινών γλυκών και έχει πάντα μια θέση στο τραπέζι και την καρδιά μας. Εκτός, όμως, από τα παραδοσιακά μελωμένα γλυκίσματα, πλέον συναντάμε παντού και αυτά με την επικάλυψη σοκολάτας.

Είναι εξίσου λαχταριστά και φέρνουν μια διαφορετική γεύση στον ουρανίσκο μας. Ειδικά αν είστε λάτρεις της σοκολάτας, το αποτέλεσμα θα σας ξετρελάνει!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υλικά συνταγής για μελομακάρονα με σοκολάτα

Για τα μελομακάρονα

  • 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 500 γρ. αλεύρι
  • 1/2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 100 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 3 κ.σ. κονιάκ
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 κοφτή κ.σ. τριμμένη κανέλα
  • 1/3 κ.γλ. μοσχοκάρυδο (σκόνη)
  • 1/3 κ.γλ. γαρύφαλλο (σκόνη)
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 βανίλιες)
  • 1/2 κ.σ. μαγειρική σόδα
  • 90 γρ. νερό
  • 125 γρ. ελαιόλαδο
  • 125 γρ. σπορέλαιο
  • 50 γρ. μέλι
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Για το σιρόπι

  • 300 γρ. νερό
  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 2 στικ κανέλας
  • 1 πορτοκαλί κομμένο στη μέση
  • 3 γαρύφαλλα
  • 180 γρ. μέλι

Για το γαρνίρισμα

  • 500 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (ή γάλακτος) σε κομματάκια
  • 1,5 κ.σ. σπορέλαιο ή βούτυρο
  • τριμμένο καρύδι ή αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση συνταγής για μελομακάρονα με σοκολάτα

  • Σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε όλα τα υλικά για το σιρόπι (εκτός του μελιού), βάλτε το στην φωτιά και περιμένετε να αρχίσει ο βρασμός. Βράστε το σιρόπι για 3-4 λεπτά, μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί και απομακρύνετε το σκεύος από την φωτιά. Ρίξτε το μέλι και ανακατέψτε. Αφήστε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει καλά.
  • Ετοιμάστε την ζύμη για τα μελομακάρονα. Σε ένα μπολ προσθέστε το σιμιγδάλι, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατέψτε καλά με ένα σύρμα.
  • Σε ένα άλλο μπολ προσθέστε τον χυμό του πορτοκαλιού, το κονιάκ, την ζάχαρη και τα αρωματικά. Στο τέλος προσθέστε την μαγειρική σόδα και ανακατέψτε αμέσως τα υλικά για 5-10 δευτερόλεπτα, μέχρι τα υλικά να αναμειχθούν καλά και η μαγειρική σόδα να διαλυθεί και να αρχίσει να αφρίζει. Προσθέστε στο ίδιο μπολ το νερό, το λάδι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μέλι και ανακατέψτε.
  • Προσθέστε το μείγμα αλευριού, σιμιγδαλιού και μπέικιν πάουντερ στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ξεκινήστε να πλάθετε τη ζύμη με τα χέρια σας, μέχρι τα υλικά να ενωθούν καλά και η ζύμη να είναι απαλή. Ζυμώστε απαλά χρησιμοποιώντας τα χέρια σας μέχρι το αλεύρι να έχει απορροφηθεί από το μείγμα και η ζύμη να είναι μαλακή.
  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180C. Απλώστε αντικολλητικό χαρτί σε δύο ταψιά και αρχίστε να πλάθετε τα μελομακάρονα. Τσιμπήστε ένα μέρος της ζύμης, περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού και σχηματίστε με τις παλάμες σας τα μελομακάρονα.
  • Τοποθετήστε τα πάνω στο ταψί, πιέστε τα ελαφρώς στο επάνω μέρος με ένα πιρούνι και κάντε μικρές τρύπες . Συνεχίστε το ίδιο και με την υπόλοιπη ζύμη.
  • Βάλτε τα ταψιά με τα μελομακάρονα στον φούρνο και ψήστε για 20 λεπτά, μέχρι τα μελομακάρονα να ροδίσουν και να έχουν ψηθεί καλά.
  • Όταν βγάλετε τα μελομακάρονα από το φούρνο, βουτήξτε τα στο κρύο σιρόπι, και τα γυρίζετε με μία τρύπια κουτάλα για να απορροφήσουν το σιρόπι για περίπου 20 δευτερόλεπτα, αναλόγως πόσο σιροπιασμένα τα θέλετε.
  • Αφαιρέστε τα μελομακάρονα με την τρυπητή κουτάλα και τοποθετήστε σε μια σχάρα.
  • Ετοιμάστε τη σοκολάτα για την επικάλυψη. Λιώστε τη σοκολάτα σε κομματάκια και το βούτυρο ή το λάδι σε μπεν μαρί. Βουτήξτε ένα ένα τα μελομακάρονα στη σοκολάτα και τοποθετήστε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν. Γαρνίρετε με τριμμένο καρύδι ή καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ.

Πηγή