Παρασκευή , 13 Ιούνιος 2025

Τόσο καιρό ψήνετε λάθος την μπριζόλα σας: Επιστήμονας αποκαλύπτει τον τρόπο και εμπνέεται από τον Αϊνστάιν

Η μοσχαρίσια μπριζόλα έχει φανατικούς λάτρεις, οι οποίοι όχι μόνο την επιλέγουν σε εστιατόρια, αλλά λατρεύουν να την φτιάχνουν μόνοι τους στο σπίτι.

Οι γνώστες επιλέγουν ποιοτικές μπριζόλες, δίνοντας προσοχή στην προέλευση, στη διατροφή του ζώου, την ηλικία και το σίτεμα, μεταξύ άλλων. Σημαντικό ρόλο, όμως, παίζει και ο τρόπος ψησίματος, προκειμένου το κρέας να κρατήσει όλα του τα ζουμιά και να μην γίνει αυτό που λέμε «σόλα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχετικά με το ψήσιμο έχουν γραφτεί πολλά άρθρα, ωστόσο, τώρα έρχεται ένα άρθρο της DailyMail το οποίο αναφέρει ότι επιστήμονες βρήκαν ένα μαθηματικό τύπο που αφορά το τέλειο ψήσιμο. Η εξίσωση εμπνέεται από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, περιλαμβάνει έναν πολύ σημαντικό παράγοντα, το πάχος της μπριζόλας.

Πίσω από την εξίσωση ψησίματος βρίσκεται ο καθηγητής Ρομπ Άπλμπι, φυσικός από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και εκπαιδευμένος σεφ.

Η εξίσωση για το ψήσιμο της μπριζόλας

Ο Άπλμπι χρησιμοποίησε την εξίσωση που ανέπτυξε ο Αϊνστάιν: L² = 4Dt, η οποία περιγράφει την κίνηση των σωματιδίων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην εξίσωση:

  • L είναι το πάχος της μπριζόλας,
  • t είναι ο χρόνος ψησίματος
  • D είναι η ταχύτητα με την οποία η θερμότητα διαπερνά το φιλέτο.

«Η επιστήμη της μπριζόλας είναι εκπληκτικά ακριβής. Δεν έχει σημασία το βάρος της μπριζόλας, αλλά το πάχος της. Η θερμότητα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να διαπεράσει πιο παχύ κρέας, και η εξίσωση του Αϊνστάιν μας βοηθά να καταλάβουμε ακριβώς πόσος χρόνος απαιτείται» είπε.

Όπως εξηγεί, ο χρόνος ψησίματος της μπριζόλας αυξάνεται στο τετράγωνο του πάχους της, δηλαδή αν διπλασιαστεί το πάχος της ο χρόνος τετραπλασιάζεται. «Μια μπριζόλα 2 εκατοστών μπορεί να χρειαστεί μόλις τέσσερα λεπτά συνολικά, ενώ μια μπριζόλα 4 εκατοστών μπορεί να ξεπεράσει τα 12 λεπτά», τόνισε.


Πηγή

Ελέγξτε επίσης

Αυτές είναι οι «πρωτεύουσες του φαγητού» στον κόσμο αυτή τη στιγμή -Σε ποια θέση βρίσκεται η Αθήνα

Ποιες είναι οι γαστρονομικές πρωτεύουσες του κόσμου, εκεί όπου το φαγητό είναι λόγος για να …

Daily-News.GR