Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Έξι μαρινάδες για τέλεια κρεατικά!!!

Έξι μαρινάδες για τέλεια κρεατικά!!!

Ο ρόλος της μαρινάδας είναι διπλός. Κατ’ αρχάς μαλακώνει τις τροφές κυρίως το κρέας που το έχει και περισσότερο ανάγκη. Όμως έχει και έναν άλλο ρόλο. Αυτό της γεύσης.

Η μαρινάδα επίσης αρωματίζει δίνοντας νέα διάσταση και κυρίως γεύση στα ψητά σας. Υπάρχουν πολλών ειδών μαρινάδες. Ανάλογα με το τι θέλετε να ψήσετε. ΄Ενα ψάρι π.χ θέλει μια ελαφριά μαρινάδα ίσα- ίσα για να δώσει μια πρόσθετη γεύση. Τα λευκά κρέατα, κοτόπουλο και κουνέλι θέλουν επίσης μια αρωματική μαρινάδα. Το κόκκινο κρέας χρειάζεται τον περισσότερο χρόνο να παραμείνει μέσα σε μια μαρινάδα με κόκκινο κρασί και μπαχαρικά.

Πώς να μαρινάρετε…
•    Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε στεγνές και υγρές μαρινάτες. Οι στεγνές περιλαμβάνουν μπαχαρικά (πιπέρι, κύμινο, πάπρικα, κάρυ, μασάλα) και μυρωδικά (δεντρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι). Στις υγρές μαρινάτες τοποθετούμε το κρέας σε κάποιο υγρό στοιχείο όπως π.χ είναι το κρασί μαζί με μπαχαρικά και μυρωδικά.
•    Χυμός λεμονιού, μουστάρδα, ελαιόλαδο και ρίγανη είναι μια μαρινάτα που ταιριάζει πολύ στο κοτόπουλο. Χυμός λεμονιού και πορτοκαλιού, ελαιόλαδο, σκόρδο, δεντρολίβανο είναι επίσης μια αρωματική μαρινάτα.
•    Το μέλι μαζί με ελαιόλαδο, μουστάρδα ή ξύδι μπορεί να κάνει μια ωραία και γλυκιά μαρινάτα για πιο τρυφερά κομμάτια κρέατος.
•    Αν θέλετε πιο εξωτικές γεύσεις δοκιμάστε να μαρινάρετε το κρέας σε ποτά όπως μπράντυ, ρούμι ή μπέρμπον και συμπληρώστε στη μαρινάτα υλικά όπως χυμό ή φέτες λάιμ, κομμάτια τζίντζερ και εστραγκόν.
•    Μπορείτε να μαρινάρετε το κρέας με λαχανικά, όπως κρεμμύδι, πιπεριές, μανιτάρια ανακατεύοντας που και που. Τα λαχανικά μπορείτε να τα ψήσετε ή να τα σοτάρετε για να συνοδεύσετε το κρέας.
•    Μαρινάρετε το ψάρι με ρίγανη, φέτες λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο. Αν πρόκειται για φιλέτο μεγάλου ψαριού, όπως τόνος ή σολομός, μπορείτε να το μαρινάρετε σε χυμό πορτοκαλιού και βότκα.
•    Μην ξεχνάτε να σκουπίζετε το κρέας ή το ψάρι πριν το ακουμπήσετε στη σχάρα, διότι αν η μαρινάτα πέσει στα κάρβουνα πιθανόν να δημιουργήσει φλόγα. Μπορείτε να αλείφετε το κρέας με τη μαρινάτα όσο αυτό θα ψήνεται.
•    Σημειώστε ότι πάντοτε το αλάτι πρέπει να το βάζετε την τελευταία στιγμή στο ψήσιμο. Την ώρα δηλαδή που ακουμπάτε το κρέας στη σχάρα.

marin00

Λίγες ακόμη συνταγές μαρινάδας

Μαρινάδα εσπεριδοειδών για λευκά κρέατα και κοτόπουλο
Υλικά: 50 ml χυμό πορτοκάλι, 15 ml λεμόνι, 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμόνι, 40ml σησαμέλαιο, 1/3 φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ψιλοκομμένο, ½ κουτ. γλυκού χονδροκοπανισμένο πράσινο πιπέρι

Χτυπάτε στο μπλέντερ τους χυμούς του λεμονιού και του πορτοκαλιού μαζί με το σησαμέλαιο. Στο τέλος ρίχνετε τα αρωματικά. Το δενδρολίβανο, το πιπέρι τον μαϊντανό. Σε ένα μπολ βάζετε τις μερίδες του κρέατος της επιλογής σας και τα περιχύνετε με τη μαρινάδα.

Μαρινάδα με γιαούρτι για κοτόπουλο, θαλασσινά και κουνέλι
Υλικά: 300 γραμ γιαούρτι πλήρες, 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο, Χυμός από 1 λεμόνι, τα φυλλαράκια από 1 κλαράκι δυόσμο ψιλοκομμένα, ½ κουτ γλυκού γλυκιά πάπρικα

Ανακατεύετε το γιαούρτι με το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, το ψιλοκομμένο δυόσμο και τέλος τη πάπρικα. Βυθίζετε τα κομμάτια του κρέατος της επιλογής σας στο μείγμα και τα αφήνετε να μαριναριστούν. Τα σκουπίζετε πριν τα βάλετε να ψηθούν.

Μαρινάδα με γεύση Μέσης Ανατολής για μοσχάρι κι αρνί
Υλικά για 4 μπριζόλες: 2-3 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες, 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 2 κουτ. σούπας σάλτσα χαρίσα (μαροκινή πάστα κόκκινης πιπεριάς), 1 φρέσκια ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη, 1 κουτ. γλυκού ροζ πιπέρια κοπανημένα στο γουδί, χοντρό αλάτι, πιπέρι, 1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι

Σ ένα μπολ ανακατεύετε τη τριμμένη ντομάτα με τη χαρίσα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σε μια βαθειά πιατέλα βάζετε τις μπριζόλες
Και τις αλείφετε με μπόλικο λάδι και από τις 2 πλευρές. Στη συνέχεια τις αλείφετε με το μίγμα της ντομάτας, τις πασπαλίζετε με το χοντρό αλάτι, το πιπέρι και το κοπανημένο ροζ πιπέρι. Καλύπτετε την επιφάνεια τους με τις ροδέλες κρεμμυδιού και αφήνετε να μαριναριστούν για 4 ώρες συνολικά, αναποδογυρίζοντας ενδιάμεσα το κρέας.

Ελληνική μαρινάδα για αρνί και χοιρινό
Υλικά για 1 κιλό κρέας: χυμός από 1 ½  λεμόνι, 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο, 1 νεροπότηρο λευκό κρασί, 1 κουτ. σούπας ρίγανη, 1 κουτ. γλυκού θυμάρι, 1 κουτ. σούπας μουστάρδα

Χτυπάτε στο μπλέντερ τη ρίγανη με το θυμάρι, τη μουστάρδα, το χυμό από το λεμόνι, το σκόρδο και το κρασί να ομογενοποιηθούν. Ακουμπήστε το χοιρινό σε μια λεκανίτσα και το περιχύνετε με το μίγμα. Το σκεπάζετε και το φυλάτε στο ψυγείο για 8 ώρες τουλάχιστον γυρίζοντάς το που και που.

Μαρινάδα μπύρας για χοιρινό
Υλικά για 2 κιλά κρέας περίπου: 1 νεροπότηρο μπύρα, 3 κουτ. σούπας καυτερή μουστάρδα, 1 κουτ. σούπας μέλι, 1 κουτ. σούπας χονδροαλεσμένο πιπέρι

Σε ένα μπολ ρίξτε τη μπύρα κι αφού πέσει ο αφρός της ανακατεύετε μέσα τη μουστάρδα, το μέλι και μπόλικο χοντροαλεσμένο πιπέρι. Βάζετε το χοιρινό σας σε μπολ, το περιχύνετε με τη μουστάρδα και το αφήνετε να μαριναριστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον για 6 ώρες πριν το μαγείρεμα.

Μαρινάδα με λευκό κρασί για μεγάλα ψαρικά και λευκά κρέατα
Yλικά: 1 νεροπότηρο λευκό κρασί, 1 μικρό πράσο ψιλοκομμένο το λευκό μέρος, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο, 2 κλαράκια μαντζουράνα, 1 κουτ. γλυκού κοπανισμένοι σπόροι γλυκάνισου

Ανακατεύετε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπολ και αφήνετε για 1 ώρα να δέσουν τα αρώματά της πριν τη χρησιμοποιήσετε.

 

 

Πηγή: olivemagazine.gr