Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024
Κέικ με αμαρέτο και αμύγδαλα

Κέικ με αμαρέτο και αμύγδαλα

Γευστικό και εύκολο γλυκό

 

Υλικά για 4-6 άτομα

Για το κέικ

– 2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

– 1 1/2 κουταλάκι αλάτι

– 1 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη

– 3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

– 1/2 φλιτζάνι κρύο βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια

– 2 κουταλιές φυτικό λάδι

– 1/2 φλιτζάνι γάλα

– 3 αυγά μεγάλα

– 1/2 φλιτζάνι αμαρέτο

– 1/2 φλιτζάνι φυτικό λάδι

– 1 κουταλιά άρωμα βανίλιας

Για το σιρόπι

– 1/2 φλιτζάνι βούτυρο

– 1/4 φλιτζάνι νερό

– 2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη

– 1/2 φλιτζάνι αμαρέτο

– Αμύγδαλά για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Για το κέικ

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε μια φόρμα για κέικ.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το βούτυρο, το λάδι, το γάλα τα πρώτα υλικά και χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό.
  3. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά, το αμαρέτο, το φυτικό λάδι και τη βανίλια στο μπολ και συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου 3 λεπτά μέχρι να σιγουρευτούμε ότι έχουν ανακατευτεί καλά όλα τα υλικά.
  4. Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ στη φόρμα και ψήνουμε για 1 ώρα ή μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για το σιρόπι

  1. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη άχνη μέχρι να αρχίσει να βράζει.
  2. Αφήνουμε να βράσει για 3 λεπτά, το κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το αμαρέτο και ανακατεύουμε.
  3. Ξεφορμάρουμε το χλιαρό κέικ σε μια πιατέλα και με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε τρύπες επάνω και γύρω γύρω στο κέικ. Σιγά-σιγά ρίχνουμε το σιρόπι. Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και σερβίρουμε.