Δευτέρα , 17 Ιούνιος 2024

Taste Atlas: Αυτά είναι τα τρία ελληνικά φαγητά που βρίσκονται στα καλύτερα του κόσμου -Ποιο φιγουράρει στην κορυφή

Το παστίτσιο, ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων στην Ελλάδα, αποδεικνύεται ότι έχει αγαπηθεί και παγκοσμίως, καθώς βρίσκεται στην 5η θέση ανάμεσα στα 100 καλύτερα μαγειρευτά φαγητά στον κόσμο, σύμφωνα με το Taste Atlas.

Εκτός από το παστίτσιο, στη λίστα των Top 100 Casseroles in the World συμπεριλαμβάνονται επίσης το γιουβέτσι, που βρίσκεται στην 9η θέση, ενώ φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει ο μουσακάς, ο οποίος καταλαμβάνει τη 15η θέση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην 1η θέση σκαρφάλωσε το παραδοσιακό βραζιλιάνικο φαγητό Escondidinho. Μπορεί να φτιαχτεί με διάφορα υλικά – μοσχάρι, κοτόπουλο, ψάρι, χοιρινό ή γαρίδες. Το πρωτότυπο ονομάζεται escondidinho de carne seca, που παρασκευάζεται με συνδυασμό αποξηραμένου και αλατισμένου κρέατος και πουρέ πατάτας.

Το carne seca μαγειρεύεται με ντομάτες, κρεμμύδια, σκόρδο και διάφορα μπαχαρικά. Τοποθετείται σε ένα ταψί και στη συνέχεια ολοκληρώνεται με πουρέ πατάτας και συχνά με τριμμένο τυρί. Ο συνδυασμός ψήνεται στο φούρνο μέχρι να ροδίσει από πάνω. Το όνομα του πιάτου σημαίνει «μικρό κρυμμένο», αναφερόμενο στο κρέας που κρύβεται κάτω από ένα στρώμα πουρέ πατάτας.

Escondidinho
Escondidinho / Φωτογραφία: Shutterstock

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Taste Atlas για το παστίτσιο

Σχετικά με το παστίτσιο, το Taste Atlas αναφέρει τα εξής: «Αν και οι Έλληνες δεν εφηύραν τα ζυμαρικά, κατανάλωναν παρόμοια τρόφιμα από την αρχαιότητα. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι όροι που συνήθως συνδέουμε με το ιταλικό φαγητό, όπως τα λαζάνια και τα μακαρόνια, θεωρούνται από ορισμένους ότι είναι ελληνικής προέλευσης.

Ωστόσο, αυτό το πιάτο πήρε το όνομά του από το ιταλικό pasticcio, μια μεγάλη οικογένεια πιτών με ζυμαρικά και ραγού. Το παστίτσιο είναι για τους Έλληνες ό,τι είναι τα λαζάνια για τους Ιταλούς και ό,τι είναι τα mac and cheese για τους Αμερικανούς – έντονα αρωματικά, πλούσια και κολλώδη στρώματα σωληνοειδών ζυμαρικών σε μια πλούσια σάλτσα που αποτελείται από ντομάτες και κιμά αρνιού, που ολοκληρώνεται με σάλτσα μπεσαμέλ και, ιδανικά, πασπαλίζεται με τριμμένο κεφαλοτύρι ή κασέρι».

Η περιγραφή για το γιουβέτσι

Όσο για το γιουβέτσι, «αποτελείται από έναν συνδυασμό ζυμαρικών και κρέατος με ντομάτα που παρασκευάζεται σε ένα πιάτο φούρνου. Αν και το μοσχάρι είναι η παραδοσιακή επιλογή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα είδη κρέατος, ενώ η πλούσια σάλτσα ντομάτας συνήθως καρυκεύεται με κανέλα, μπαχάρι, κόκκινο κρασί, γαρύφαλλο και φύλλα δάφνης.

Η παράδοση προτείνει τη χρήση δύο τύπων ζυμαρικών και την επικάλυψη με μια στρώση τριμμένου τυριού. Το γιουβέτσι, που πήρε το όνομά του από τα τουρκικά πήλινα σκεύη, είναι ένα συνηθισμένο γεύμα που σερβίρεται σε μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις και σε διάφορες εορταστικές περιστάσεις».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιουβέτσι
Γιουβέτσι / Φωτογραφία: Shutterstock

Ο πασίγνωστος μουσακάς

Ο δημοφιλής μουσακάς δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ωστόσο, το Taste Atlas αναφέρει: «Ο μουσακάς είναι ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά πιάτα – αποτελείται από κιμά αρνιού και στρώσεις μελιτζάνας σε φέτες, καλυμμένη με ένα παχύ στρώμα σάλτσας μπεσαμέλ που γίνεται χρυσαφένια και τραγανή καθώς ψήνεται. Το αρνί μερικές φορές αντικαθίσταται με μοσχαρίσιο κρέας, ενώ οι μελιτζάνες μπορεί να αντικατασταθούν με κολοκυθάκια ή πατάτες.

Είναι πιθανό ο μουσακάς να έχει μεσανατολικές ρίζες και να εισήχθη όταν οι Άραβες έφεραν τη μελιτζάνα στην Ελλάδα. Το ελληνικό του όνομα μουσακάς προέρχεται από το τουρκικό musakka, το οποίο προήλθε από την αραβική λέξη musaqqa’ah, που σημαίνει παγωμένος.

Μουσακάς
Μουσακάς / Φωτογραφία: Shutterstock

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο μουσακάς δεν είναι ένα καθημερινό πιάτο – ψήνεται ως ειδικό κέρασμα για τους καλεσμένους και την οικογένεια τις γιορτινές ημέρες. Ο μουσακάς είναι εξαιρετικά υγιεινός λόγω της αφθονίας των λαχανικών που χρησιμοποιούνται στο πιάτο. Κόβεται συνήθως σε τετράγωνα και σερβίρεται ζεστός, όχι καυτός, καθώς το πιάτο χρειάζεται λίγο χρόνο ξεκούρασης για να σφίξει».

Στη θέση 57 βρίσκεται το πατατάτο, ένα παραδοσιακό πιάτο από την Αμοργό, με κατσικάκι κοκκινιστό και πατάτες στην κατσαρόλα, και στην 60ή ο καλόγερος από τη Νάξο. Το δημοφιλές αυτό πιάτο του νησιού είναι στην πραγματικότητα μελιτζάνες με κοκκινιστό μοσχάρι.


Πηγή