Με ζουμερό καρπούζι και έμπνευση από τη νησιωτική παράδοση φτιάχνουμε μια τροπική παραλλαγή της καλοκαιρινής γλυκιάς πίτας που γίνεται πανεύκολα.
Το καρπούζι είναι στα πάνω και στα ωραία του αυτή την εποχή, γι’ αυτό και το απολαμβάνουμε φρέσκο και ζουμερό σχεδόν καθημερινά. Παράλληλα, φροντίζουμε να κάνουμε και τα κουμάντα μας για τα γλυκά που το αποθεώνουν, τα οποία, αν και ελάχιστα, είναι απολαυστικότατα.
Το πιο γνωστό ίσως είναι το γλυκό του κουταλιού που γίνεται με τις φλούδες του, κάνοντας πράξη την αρχέγονη φιλοσοφία τού «δεν πετάμε τίποτα». Ωστόσο, έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι μπορούμε να κάνουμε με την ψίχα του, αν δεν τη φάμε ωμή; Αν παραωριμάσει, περισσέψει και κινδυνέψει να πεταχτεί;
Η απάντηση έρχεται από τη γαστρονομική παράδοση των Κυκλάδων, όπου κάνουν το καρπούζι πίτα με απλά υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι και σε ελάχιστα λεπτά. Από αυτή ακριβώς την πατροπαράδοτη συνταγή παίρνουμε κι εμείς την έμπνευσή μας και ετοιμάζουμε μια παραλλαγή, που αξίζει να δοκιμάσετε:
Καρπουζόπιτα με αμύγδαλα και ινδοκάρυδο
Υλικά για 8 μερίδες
- 500 γρ. ψίχα καρπουζιού, χωρίς φλούδες και κουκούτσια
- 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο + 1 κ.σ. για το ταψί
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 4 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. ζάχαρη καστανή κρυσταλλική ή ζάχαρη καρύδας
- ¼ κ.γ. κουρκουμά
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.σ. σιμιγδάλι
- 1 χούφτα κάσιους, χοντροκομμένα
- 2-3 κ.σ. τριμμένη καρύδα για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Σε ένα μπολ λιώνουμε με πιρούνι το καρπούζι (όχι εντελώς, να μείνουν και μερικά κομμάτια). Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Λαδώνουμε καλά ένα ρηχό αντικολλητικό ταψί (κατά προτίμηση στρογγυλό, με βάθος 1,5-2 εκ. και διάμετρο 24-26 εκ.). Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα με κουτάλι ή σπάτουλα σιλικόνης. Ψήνουμε για 50 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και πασπαλίζουμε αμέσως με την καρύδα. Αφήνουμε να κρυώσει και να πήξει καλά, ώστε να κόβεται. Σερβίρουμε χλιαρή ή κρύα.
Tip
Αν δεν έχετε αντικολλητικό ταψί, χρησιμοποιήστε πυρίμαχο ή ακόμα και αλουμινίου μιας χρήσης. Για να μην κολλήσει όμως η πίτα, εκτός από το να λαδώσετε τον πάτο και τα τοιχώματα, φροντίστε να τα πασπαλίσετε και με 1 κ.σ. ψιλό σιμιγδάλι πριν απλώσετε μέσα το μείγμα.
Πηγή