Τετάρτη , 3 Ιούνιος 2020

Απαραίτητο το μουρουνέλαιο στην εγκυμοσύνη

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι διατροφικές απαιτήσεις στην περίοδο της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Η επάρκεια των θρεπτικών συστατικών είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την καλή υγεία της εγκύου όσο και του εμβρύου. Ένα από τα πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την έκβαση της κύησης είναι αναμφίβολα η βιταμίνη D. Μελέτες σε εγκύους υπογραμμίζουν την ισχυρή σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D με το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, με τη σκλήρυνση κατά πλάκας και τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Τα επαρκή επίπεδα της Βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει αποδειχθεί ότι συνδέονται θετικά με το βάρος γέννησης των νεογνών. Επίσης συσχετίζονται αντίστροφα με τον κίνδυνο για Σακχαρώδη διαβήτη κύησης.

Ταυτόχρονα, τα ω-3 λιπαρά είναι πολύ σημαντικά στην περίοδο της εγκυμοσύνης καθώς αποτελούν δομικά συστατικά της διαμόρφωσης του ανοσοποιητικού συστήματος, τόσο του εμβρύου όσο και της εγκύου. Επίσης, διακρίνονται για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, προστατεύοντας έτσι από μεγάλο πλήθος ασθενειών. Η ανάπτυξη, η λειτουργία και η δομή του εγκεφάλου του εμβρύου εξαρτώνται κατά πολύ από τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα.

Το μουρουνέλαιο (ηπατοϊχθυέλαιο) αποτελεί ένα είδος ιχθυελαίου, το οποίο εξάγεται από το συκώτι λιπαρών ψαριών. Το διατροφικό πλεονέκτημα του είναι ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνη D (D3) και σε ω-3 λιπαρά (DHA και ΕΡΑ). Περιέχει δηλαδή έναν μοναδικό διατροφικό συνδυασμό τον οποίο δεν θα βρείτε πουθενά αλλού. Ταυτόχρονα, περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Α και βιταμίνη Ε για αντιοξειδωτική προστασία των ω-3. Είναι σημαντικό να επιλέγετε μουρουνέλαιο, το οποίο διακρίνεται από αυστηρό έλεγχο ποιότητας και προδιαγραφές κατά πολύ αυστηρότερες από εκείνες που έχουν θεσπίσει τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και η Νορβηγία. Τα υψηλά διατροφικά χαρακτηριστικά και η ασφάλεια του μουρουνέλαιου απαντούν θετικά και με σαφήνεια στο ερώτημα που μου υποβάλλουν συχνά οι εγκυμονούσες, για το εάν θα πρέπει να λαμβάνουν μουρουνέλαιο.

Συμπερασματικά, το μουρουνέλαιο περιέχει έναν μοναδικό συνδυασμό συνύπαρξης φυσικών ωμέγα-3 λιπαρών και βιταμίνης D, τον οποίο δεν θα βρείτε σε κανένα συμπλήρωμα διατροφής. Με τον τρόπο αυτό λειτουργεί έμμεσα ως αντιφλεγμονώδης και ανοσοπροστατευτικός παράγοντας, θωρακίζοντας τον οργανισμό έναντι απειλητικών μολυσματικών παραγόντων. Βέβαια, προκειμένου να επωφεληθείτε μέγιστα από τα πολλαπλά οφέλη υγείας που προσφέρει είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνετε μουρουνέλαιο υψηλής ποιότητας.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, PhD Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Επιστημονικός Διευθυντής Ομάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Διαβάστε ακόμη:

Διαβήτης κύησης: Με πόσες ώρες ύπνου είναι προστατευμένες οι γυναίκες

Εγκυμοσύνη: Οι ξεχασμένοι «θησαυροί» της διατροφής

 

Εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να τρώει και τι να αποφεύγει μία μέλλουσα μητέρα

«Να τρως για δύο» και άλλοι μύθοι για την εγκυμοσύνη


Πηγή