Τετάρτη , 29 Μάιος 2024

«Καμπανάκι» Σαρηγιάννη για τα επικίνδυνα προϊόντα -Τί να προσέξετε στα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια

Για μια λίστα επικίνδυνων προϊόντων για την υγεία, πολλά από τα οποία δεν είναι εμφανές ότι είναι επιβλαβή, μίλησε στην ΕΡΤ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Στη λίστα περιλαμβάνονται ηλεκτρικά είδη, είδη μόδας, παιχνίδια και αθλητικά. Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, κυρίως στα παιχνίδια, ενόψει μάλιστα των Χριστουγέννων, θα πρέπει να δίνεται μεγάλη σημασία στα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα πρέπει να φέρουν τη σφραγίδα ότι έχει ελεγχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση», διευκρίνισε ο ίδιος.

Τα προβλήματα από τα μέταλλα και τα μαλακά πλαστικά

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέταλλα και τα μαλακά πλαστικά των οποίων οι ουσίες, όπως είπε, μπορούν να δημιουργήσουν «προβλήματα όπως διαταραχή στο ορμονικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα δευτερεύουσες επιπτώσεις, όπως μεταβολικό σύνδρομο και άρα διαβήτη τύπου 2, προβλήματα λιπώδους ήπατος, ακόμη και στην αναπαραγωγή».

«Αυτή τη στιγμή γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια πανευρωπαϊκά, στην οποία μάλιστα το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ηγείται -και η χώρα μας γενικότερα- της προσπάθειας να σχεδιάσουν προϊόντα και χημικά τα οποία να είναι ασφαλή».

Απειλή για την υγεία, σε μικρότερο βαθμό από τα προαναφερθέντα υλικά, είναι επίσης τα σκληρά υφάσματα, τα υφάσματα (γενικά) και το δέρμα. Υλικά όπως το ξύλο, το χαρτί ή αφρώδη υλικά δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πηγή