Παρασκευή , 12 Απρίλιος 2024

Ποια έλλειψη βιταμίνης στη μητέρα συνδέεται με το παιδικό άσθμα

Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες με χαμηλά επίπεδα μιας βιταμίνης αμέσως μετά τον τοκετό, είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν συριγμό και να χρειασθούν φάρμακα κατά του άσθματος τους πρώτους μήνες της ζωής τους.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν πάνω από 650 μητέρες και τα μωρά τους για τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής τους. Στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης οι μητέρες σημείωναν αν και τι είδους φάρμακα για αναπνευστική δυσχέρεια ή άσθμα χρειάσθηκαν τα μωρά τους.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως τα παιδιά με συριγμό ή άσθμα ήταν πιθανότερο να έχουν γεννηθεί από μητέρες οι οποίες είχαν αμέσως μετά τον τοκετό χαμηλά επίπεδα μιας μορφής της βιταμίνης Ε που λέγεται άλφα-τοκοφερόλη, στον οργανισμό τους.

Κύριες πηγές βιταμίνης Ε είναι τα φυτικά έλαια, όπως το ηλιέλαιο, το καλαμποκέλαιο και το σογιέλαιο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Cosby Stone από το Vanderbilt University Medical Center στο Nashville.

Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι δεν ξέρουν πως ακριβώς εμπλέκεται η βιταμίνη στην εμφάνιση της πνευμονοπάθειας στα παιδιά, αλλά η παρατηρούμενη συσχέτιση θα μπορούσε οφείλεται στην αντιοξειδωτική δράση της και τη σημασία της για την καλή λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας που πραγματοποιείται στην Ατλάντα και δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Journal of Allergy and Clinical Immunology.

 

Διαβάστε επίσης:

Άσθμα: Η διατροφή που το επιδεινώνει


Πηγή