Παρασκευή , 27 Ιανουάριος 2023

Τζετ λαγκ: Ποια συμπτώματα προκαλεί και πώς θα το ξεπεράσετε

Περίπου το 94% των ταξιδιωτών μετά από πολύωρες πτήσεις μεταξύ χωρών με μεγάλη διαφορά ώρας παρουσιάζεουν συμπτώματα τζετ λαγκ.

Το τζετ λαγκ προκαλείται από το γεγονός ότι το αεροπλάνο διασχίζει σε σύντομο χρονικό διάστημα περιοχές με διαφορετικές ωρολογιακές ζώνες.

Τα τυπικά συμπτώματα του τζετ λαγκ περιλαμβάνουν:

-Κόπωση

-Νευρικότητα

-Αϋπνία

-Κεφαλαλγία

-Ευερεθιστότητα

-Αδυναμία συγκέντρωσης

Μερικοί ταξιδιώτες αναφέρουν επίσης στομαχικά ενοχλήματα, διάρροια, δυσκοιλιότητα, πρήξιμο στους αστραγάλους και πόνο στις αρθρώσεις.

Το πρόβλημα αρχίζει, όταν μεταβάλλεται απότομα η φυσιολογική αλληλουχία ημέρας και νύχτας και η χρονική σειρά των συνηθειών, όπως η διατροφή, ο ύπνος και άλλες δραστηριότητες και εντείνεται από την πολύωρη παραμονή σε καθιστή θέση και την παρατεταμένη έκθεση των επιβατών στον ξηρό, συνεχώς ανακυκλούμενο αέρα του αεροπλάνου.

Σύμφωνα με τη NASA, χρειάζεται μία ημέρα προσαρμογής και ξεκούρασης για κάθε ωρολογιακή ζώνη που διασχίζει κανείς. Επομένως, μια διαφορά πέντε ωρών ισοδυναμεί με πέντε ημέρες προσαρμογής στη χώρα προορισμού.

Πώς θα περιορίσετε την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων

-Προσπαθείστε να έχετε κοιμηθεί αρκετές ώρες τα δύο βράδια πριν από την πτήση.

-Πριν επιβιβαστείτε, ρυθμίστε το ρολόι σας στην ώρα της χώρας που πρόκειται να επισκεφθείτε. Αυτό θα σας βοηθήσει να κάνετε επιλογές στις ώρες του ύπνου και των γευμάτων σας σύμφωνα με τη νέα ωρολογιακή ζώνη, προτού ακόμα φτάσετε στον προορισμό σας.

-Την ημέρα του ταξιδιού φορέστε άνετα ρούχα και αναπαυτικά παπούτσια. Αυτό θα σας ανακουφίσει στην περίπτωση που θα αναπτυχθεί οίδημα στα πόδια σας κατά τη διάρκεια της πτήσης, λόγω ακινησίας και μεταβολών της πίεσης στο αεροπλάνο.

-Η καλή φυσική κατάσταση ενισχύει τη σωματική αντοχή και περιορίζει την κόπωση. Εάν γυμνάζεστε ήδη, συνεχίστε να το κάνετε και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας ακολουθώντας τεχνικές τεντώματος και χαλάρωσης. Στο αεροπλάνο κάνετε συχνά διαλείμματα για να τεντώνετε τα μέλη του σώματός σας, να περπατάτε στην καμπίνα και να ασκείστε ενώ κάθεστε στη θέση σας.

-Ο αέρας στα αεροπλάνα είναι ξηρός και είναι πιθανόν να αφυδατωθείτε προτού ακόμα υπάρξει το αίσθημα της δίψας. Πίνετε αρκετό νερό, δύο ποτήρια πριν επιβιβαστείτε και ένα ή περισσότερα λίτρα κατά τη διάρκεια της πτήσης, για να περιορίσετε τα προβλήματα που οφείλονται στην αφυδάτωση, όπως η ζάλη, το αίσθημα αδυναμίας και η δυσκοιλιότητα.

-Αποφύγετε τα πλούσια γεύματα και την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον ύπνο και ενοχλήσεις στο στομάχι. Καλό είναι λοιπόν να τρώτε ελαφρά και να αποφεύγετε ή να περιορίζετε την κατανάλωση του καφέ.

-Όταν ταξιδεύετε μην καπνίζετε, μην πίνετε μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών και μην παίρνετε φάρμακα (ιδίως υπνωτικά χάπια) που δεν είναι απαραίτητα. Το μεγάλο υψόμετρο και η αφυδάτωση μπορεί να ενισχύσουν τη δράση οποιουδήποτε φαρμάκου.

-Ξεκουραστείτε αρκετά στο αεροπλάνο, εάν πρόκειται να προσγειωθείτε πρωί, και προσπαθήστε να μείνετε όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα ξύπνιοι, εάν φτάσετε βράδυ στον προορισμό σας.

-Καλό θα είναι να περάσετε κάποια ώρα στο φως του ήλιου όσο το δυνατόν νωρίτερα με την άφιξή σας. Εάν ταξιδεύετε προς τα ανατολικά, θα πρέπει να εκτεθείτε στο πρωινό φως, ενώ, αν ταξιδεύετε δυτικά, στο απογευματινό φως. Αυτό θα σας βοηθήσει να εγκλιματιστείτε πιο εύκολα.

-Προσαρμόστε τις ώρες των γευμάτων σας και τις άλλες καθημερινές δραστηριότητές σας στα νέα δεδομένα το συντομότερο δυνατόν μετά την άφιξή σας. Επίσης γευματίστε και κοιμηθείτε τη «σωστή» ώρα σε σχέση με τη χώρα που επισκέπτεστε, για να εναρμονίσετε το βιολογικό σας ρολόι με τις νέες συνθήκες. Εναλλακτικά, μπορείτε να προχωρήσετε σε αυτές τις αλλαγές σταδιακά, ξεκινώντας λίγες ημέρες πριν από το ταξίδι σας.
Ο οργανισμός σας αξιοποιεί τρεις παραμέτρους για να ρυθμίσει το βιολογικό σας ρολόι: το φως της ημέρας, τις ώρες φαγητού και τις ώρες ύπνου.

-Περιορίστε τις δραστηριότητές σας την πρώτη μέρα μετά την άφιξη στον τόπο προορισμού σας. Χαλαρώστε, μάθετε καλά το περιβάλλον σας και αυξήστε το ρυθμό της δραστηριότητάς σας έπειτα από έναν καλό βραδινό ύπνο. Όταν φτάσετε στον προορισμό σας, κάντε μια βόλτα και ασκηθείτε όσο μπορείτε, αν βέβαια το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Προσπαθήστε να προσαρμοστείτε στο νέο σας πρόγραμμα και όχι να διατηρήσετε αυτό που ακολουθούσατε στη χώρα σας.

 

Διαβάστε επίσης:

Τεστ: Κοιμάστε σαν δελφίνι, σαν λιοντάρι, σαν αρκούδα ή σαν λύκος;


Πηγή