Τετάρτη , 8 Δεκέμβριος 2021

Τι είναι η τρυποφοβία; Κάντε το τεστ για να δείτε αν πάσχετε από αυτήν

Η τρυποφοβία είναι μια κατάσταση όπου ένα άτομο βιώνει φόβο ή αηδία όταν έρχεται αντιμέτωπο συστάδες μικρών οπών (τρυπών). Η κατάσταση θεωρείται ότι ενεργοποιείται όταν ένα άτομο βλέπει ένα μοτίβο μικρών συγκεντρωμένων τρυπών, προκαλώντας συμπτώματα, όπως φόβο, αποστροφή και άγχος.

Παρόλο που η τρυποφοβία δεν αναγνωρίζεται επί του παρόντος από το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικής Διαταραχής της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (DSM-5), ο όρος «τρυποφοβία» (trypophobia) χρησιμοποιείται από το 2009.

Τι προκαλεί την τρυποφοβία;
Άτομα μεσυμπτώματα τρυποφοβίας επηρεάζονται συχνά από συγκεκριμένες εικόνες ομάδων μικρών, ακανόνιστων οπών, όπως:
σφουγγάρια
σαπουνόφουσκες
κοράλλι
θαλάσσια σφουγγάρια
κυψέλες
φράουλες
φυσαλίδες
συστοιχίες ματιών στα έντομα

Συμπτώματα τρυποφοβίας:
Τα άτομα με τρυποφοβία συνήθως εμφανίζουν τα εξής συμπτώματα:
αισθήματα αηδίας, αποτροπιασμού, φόβου, δυσφορίας
ανατριχίλες
δερματικό κνησμό
εφίδρωση
ναυτία
κρίσεις πανικού

Γιατί συμβαίνει;
Μελέτη του 2017 έδειξε ότι η τρυποφοβία είναι μια εξελικτική αντίδραση του οργανισμού για να «ειδοποιήσει» το άτομο για την παρουσία παρασίτων ή άλλων μολυσματικών ασθενειών.

Οι ερευνητές εξηγούν, ότι, με βάση τα ευρήματά τους, εκείνοι που έχουν τρυποφοβία μπορεί να έχουν την εντύπωση ότι εικόνες με πολλές τρύπες είναι σημάδια από εκτοπαράσιτα (παράσιτα, όπως ψύλλοι, που ζουν εκτός του ξενιστή) και παθογόνα μικρόβια που μεταδίδονται από το δέρμα ή το φτάρνισμα.

Μια κινέζικη μελέτη αξιολόγησε εάν τα συμπτώματα της τρυποφοβίας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας βασίζονται στα χαρακτηριστικά των οπτικών ερεθισμών ή σε κάποιο υποσυνείδητο φόβο για δηλητηριώδη ζώα.  

Αν και οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα παιδιά αντιμετώπιζαν δυσφορία όταν έβλεπαν κάποια τρυποφοβικά ερεθίσματα, θεωρούν ότι η αντίδρασή τους δεν σχετίζεται με την υποσυνείδητη συσχέτιση με δηλητηριώδη ζώα, αλλά πράγματι οφείλεται στα χαρακτηριστικά του μοτίβου συστάδων από τρύπες.

Διαδικασία τεστ:
Σε αυτό το τεστ θα δείτε διάφορες εικόνες, μερικές από τις οποίες περιέχουν τρυποφοβικά ερεθίσματα και άλλες που δεν έχουν καμία σχέση με κάτι τέτοιο. Κάθε εικόνα θα εμφανιστεί για τυχαίο χρονικό διάστημα μεταξύ 1,5 και 8 δευτερολέπτων. Μετά την εμφάνιση κάθε εικόνας, θα πρέπει να μαντέψετε το πόσα δευτερόλεπτα εμφανίστηκε. Θα χρειαστείτε 5-7 λεπτά για να το ολοκληρώσετε.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Ενώ προβάλλονται οι εικόνες, είναι σημαντικό να εστιάζετε στην κάθε μία ξεχωριστά και να μη μετράτε δευτερόλεπτα. Οι εικασίες σας για το χρονικό διάστημα εμφάνισης κάθε εικόνας θα πρέπει να βασίζονται στο πόσο χρόνο αισθάνεστε ότι αυτή εμφανίστηκε και όχι σε πραγματική καταμέτρηση.

Το τεστ αυτή δημιουργήθηκε μόνο για εκπαιδευτική χρήση. Δεν χορηγείται επαγγελματικά και δεν συνοδεύεται από καμία εγγύηση. Σε καμία περίπτωση αυτό το τεστ δεν υποκαθιστά την διάγνωση ενός επαγγελματία ψυχολόγου, ή ψυχιάτρου.

Κάντε κλικ ΕΔΩ για να αρχίσετε το τεστ

Στην επόμενη σελίδα κάντε «τικ» και στα δύο πεδία. Σας ενημερώνουν και τυπικά ότι οι εικόνες που θα δείτε μπορεί να προκαλέσουν αηδία και πως «δεσμεύεστε» να μην μετράτε δευτερόλεπτα, παρά να γράφετε τις εκτιμήσεις σας βάσει της αίσθησης χρόνου που έχετε για την κάθε εικόνα.
Μετά από κάθε φωτογραφία, εισάγετε το πόσα δευτερόλεπτα αισθανθήκατε ότι πέρασαν. Μπορείτε να εισάγετε και δεκαδικούς αριθμούς, από το 1,5 έως το 8.

Αποτέλεσμα
Στις πρώτες 4 γραμμές της σελίδας με τα αποτελέσματα, θα δείτε να αναγράφονται δύο αριθμοί σε δευτερόλεπτα.

Ο μέσος όρος απόκλισης που είχατε στις απλές φωτογραφίες
Ο μέσος όρος απόκλισης που είχατε στις τρυποφοβικές φωτογραφίες
Σύμφωνα με τους δημιουργούς του τεστ, αν ο λόγος του δεύτερου ως προς το πρώτο είναι 2 και πάνω, τότε έχετε ισχυρή τρυποφοβία.

Πηγή: iatropedia


Πηγή