Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Άσθμα: Η βιταμίνη που βοηθά στην καλύτερη διαχείριση των κρίσεων

Το άσθμα είναι μια ασθένεια που ταλαιπωρεί τους πάσχοντες για όλη τη ζωή τους.

 

Δεν περνάει όπως ένα κρύωμα, ούτε εκριζώνεται όπως μια πνευμονία. Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία που να το εξαλείφει τελείως.

Eίναι όμως δυνατό τα συμπτώματα να περιοριστούν ή και να σταματήσουν για αρκετά μεγάλα χρονικά διαστήματα, αν οι ασθενείς ακολουθήσουν τις οδηγίες του γιατρού τους και παίρνουν τα κατάλληλα φάρμακα.

Πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη με τη συνεργασία δύο πανεπιστημίων, του Χάρβαρντ και της Καλιφόρνιας, επιβεβαιώνει ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη και για τη διαχείριση των κρίσεων άσθματος.

Προηγούμενη μετα-ανάλυση δεδομένων τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών, έδειξε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μειώνουν το ποσοστό εξάρσεων άσθματος που απαιτούν θεραπεία με συστηματικά κορτικοστεροειδή. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο πόσο περιορίζεται αυτή η επίδραση σε ασθενείς με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στην έναρξη της θεραπείας.

Για τη νέα συστηματική ανασκόπηση χρησιμοποιήθηκαν βάσεις δεδομένων, οι οποίες αφορούσαν δοκιμές με χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D3 ή βιταμίνης D2 σε άτομα με άσθμα που ανέφεραν κρίσεις άσθματος.

Οι αναλύσεις υποομάδων διενεργήθηκαν για να καθοριστεί κατά πόσο οι επιδράσεις της βιταμίνης D στον κίνδυνο έξαρσης άσθματος διέφεραν σύμφωνα με τη συγκέντρωση της D στην έναρξη της θεραπείας, την ηλικία, την εθνική ή φυλετική καταγωγή, τον δείκτη μάζας σώματος, το δοσολογικό σχήμα βιταμίνης D, τη χρήση των εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών ή τα επίπεδα της D στο τέλος της μελέτης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε όλες τις μελέτες διαφάνηκε ότι τα συμπληρώματα της βιταμίνης D μείωσαν το ποσοστό έξαρσης του άσθματος που απαιτεί θεραπεία με συστηματικά κορτικοστεροειδή σε όλους τους συμμετέχοντες.

Διαπίστωσαν επίσης ότι δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ της βιταμίνης D και του εικονικού φαρμάκου στην αναλογία των συμμετεχόντων με τουλάχιστον μία έξαρση ή στον χρόνο έως την πρώτη έξαρση.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, όλα τα ευρήματα συγκλίνουν στο ότι τα συμπληρώματα της βιταμίνης D μπορούν να μειώσουν το ποσοστό εξάρσεων άσθματος που απαιτούν θεραπεία με συστηματικά κορτικοστεροειδή συνολικά.

Διαβάστε επίσης:

Άσθμα: Τι πρέπει να τρώτε για να μειώσετε τις κρίσεις

Θηλασμός: Πόσο μειώνει τις κρίσεις άσθματος στα παιδιά


Πηγή