Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Έρευνα αποκαλύπτει ποιοι παχαίνουν μετά τον γάμο

Είναι γνωστό ότι πολλοί είναι εκείνοι που παίρνουν βάρος αμέσως μετά τον γάμο, καθώς «αφήνουν» τον εαυτό τους και δεν τον περιποιούνται όπως πριν, είτε γιατί δεν προλαβαίνουν είτε γιατί απλώς «βολεύονται».

Σύμφωνα με έρευνα, ο γάμος φαίνεται πως έχει σημαντική επίδραση στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), ειδικά κατά τα πρώτα πέντε χρόνια του γάμου, κυρίως σε ένα από τα δύο φύλα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό όμως συμβαίνει κυρίως στους άνδρες και όχι στις γυναίκες. Συγκεκριμένα, οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να πάρουν βάρος μετά τον γάμο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Economics & Human Biology.

Τι αναφέρει η έρευνα για το βάρος μετά τον γάμο

Ερευνητές στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών ανέλυσαν δεδομένα της Έρευνας για την Υγεία και τη Διατροφή στην Κίνα, που εκτείνεται από το 1989 έως το 2015.

Διαπίστωσαν ότι ο γάμος σχετίζεται με αύξηση 5,2% του υπέρβαρου στους άνδρες και 2,5% αύξηση της παχυσαρκίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ειδικοί σημείωσαν ότι αυτή η άνοδος του ΔΜΣ συμβαίνει καθώς οι άνδρες έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο και να ασκούνται λιγότερο μέσα στον γάμο τους.

«Οι άντρες αντιμετωπίζουν σημαντικό κίνδυνο παχυσαρκίας καθώς γερνούν, επομένως, μετά το γάμο, είναι σημαντικό να μην αφήσουν τον εαυτό τους, διατηρώντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες και κάνοντας άσκηση τακτικά» είπε ο Shiwen Quan, της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, σύμφωνα με την «Daily Mail».

«Χαρούμενο βάρος»

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι οι παντρεμένοι τείνουν να έχουν σημαντικά υψηλότερο ΔΜΣ από τους άγαμους, βρίσκοντας συγκεκριμένα ότι όσο πιο ικανοποιημένος είναι κάποιος από τον γάμο του τόσο πιο πιθανό είναι να γίνει παχύσαρκος, ένα φαινόμενο που συχνά αναφέρεται ως «χαρούμενο βάρος ή λίπος».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι ρομαντικές σχέσεις δεν βλάπτουν μόνο τη σωματική υγεία, αλλά μπορούν να ανανεώσουν τον εγκέφαλό σας.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Behavioral Sciences λέγεται ότι είναι η πρώτη που κατανοεί τη σχέση μεταξύ του συστήματος συμπεριφορικής ενεργοποίησης του μυαλού και των συναισθημάτων ρομαντικής αγάπης.

Ενώ έχει γίνει κατανοητό από καιρό ότι η αγάπη ωθεί την απελευθέρωση της λεγόμενης «ορμόνης της αγάπης», που είναι υπεύθυνη για την ευφορία που νιώθει κάποιος όταν ερωτεύεται, η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το να είσαι ερωτευμένος μπορεί να αναγκάσει μέρος του εγκεφάλου να «ανακατευτεί» ώστε ο εραστής κάποιου να γίνει το κέντρο του κόσμου του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν ακόμα πολλά να καταλάβουν για την αγάπη, όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι. «Γνωρίζουμε πραγματικά πολύ λίγα για την εξέλιξη της ρομαντικής αγάπης», είπε ο επικεφαλής ερευνητής Adam Bode.

Φωτογραφίες: Unsplash


Πηγή