Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Έρευνα: Η ώρες και η ποιότητα του ύπνου μειώνονται σε όλο τον κόσμο -Τι φταίει, τι ρόλο παίζει η θερμοκρασία

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες λόγω της κλιματικής κρίσης μειώνουν τον ύπνο των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, δείχνει η μεγαλύτερη έρευνα μέχρι σήμερα.

Ο καλός ύπνος είναι κρίσιμος για την υγεία και την ευεξία. Όμως η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει τη θερμοκρασία τη νύχτα ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι την ημέρα, καθιστώντας δυσκολότερο τον ύπνο. Η ανάλυση των ερευνητών αποκάλυψε ότι ο μέσος πολίτης του κόσμου χάνει ήδη 44 ώρες ύπνου το χρόνο, οδηγώντας σε 11 νύχτες με λιγότερο από επτά ώρες ύπνου, το τυπικό σημείο αναφοράς για επαρκή ύπνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, η απώλεια ύπνου θα αυξηθεί περαιτέρω καθώς ο πλανήτης συνεχίζει να θερμαίνεται, επηρεάζοντας κάποιες πληθυσμιακές ομάδες πολύ περισσότερο από άλλες. Ενδεικτικό είναι ότι η απώλεια ύπνου ανά βαθμό θέρμανσης είναι περίπου ένα τέταρτο υψηλότερη για τις γυναίκες από τους άνδρες, διπλάσια για τα άτομα άνω των 65 ετών και τρεις φορές μεγαλύτερη για τα άτομα σε λιγότερο εύπορες χώρες.

Οι συνέπειες της αύξησης της θερμοκρασίας και του κακού ύπνου

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας βλάπτει την υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, αυτοκτονιών και κρίσεων ψυχικής υγείας, ατυχημάτων και τραυματισμών, ενώ μειώνουν και την ικανότητα για εργασία.

Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι και ο κακός ύπνος έχει εξίσου τέτοιες επιπτώσεις και οι ερευνητές είπαν ότι η μελέτη τους δείχνει ότι ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί να είναι ένας βασικός μηχανισμός με τον οποίο η ζέστη προκαλεί αυτές τις επιπτώσεις στην υγεία. Το ανησυχητικό, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πως τα δεδομένα τους δεν έδειξαν σημάδια ότι οι άνθρωποι μπορούν να προσαρμοστούν σε πιο ζεστές νύχτες.

«Για τους περισσότερους από εμάς, ο ύπνος είναι ένα πολύ οικείο κομμάτι της καθημερινής μας ρουτίνας, καθώς περνάμε κοιμισμένοι σχεδόν το ένα τρίτο της ζωής μας. Αλλά όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο δεν κοιμούνται αρκετά», είπε ο Kelton Minor, επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σε αυτή τη μελέτη, παρέχουμε τα πρώτα στοιχεία σε παγκόσμια κλίμακα ότι οι θερμότερες από τις μέσες θερμοκρασίες διαβρώνουν τον ανθρώπινο ύπνο. Μπορεί στην πραγματικότητα να είναι η κορυφή του παγόβουνου, γιατί είναι πολύ πιθανό οι εκτιμήσεις μας να είναι συντηρητικές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τεράστιοι οι πληθυσμοί που επηρεάζονται από τις πιο θερμές νύχτες

Ο Minor είπε ότι ο μειωμένος εξαιτίας των πιο θερμών νυκτών ύπνος επηρεάζει τεράστιους πληθυσμούς. Για παράδειγμα, μια νύχτα με πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου σε μια πόλη ενός εκατομμυρίου ανθρώπων θα είχε ως αποτέλεσμα 46.000 επιπλέον άτομα να υποφέρουν από λιγότερο ύπνο. «Και αν κοιτάξετε τον καύσωνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ινδία και το Πακιστάν, μιλάμε για δισεκατομμύρια άτομα που εκτίθενται σε συνθήκες που αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική απώλεια ύπνου», είπε ο Minor.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό One Earth, ανέλυσε δεδομένα ύπνου και καιρού που συλλέχθηκαν από το 2015 έως το 2017 και διαπίστωσε ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες μείωσαν τον ύπνο καθυστερώντας την έναρξή του. Τα σώματα των ανθρώπων πρέπει να κρυώνουν κάθε βράδυ καθώς αποκοιμούνται, αλλά αυτό είναι πιο δύσκολο όταν κάνει όλο και περισσότερη ζέστη.

Οι γυναίκες μπορεί να επηρεαστούν περισσότερο επειδή το σώμα τους συνήθως κρυώνει πιο γρήγορα από το σώμα των ανδρών όταν πάνε για ύπνο. Επίσης, οι γυναίκες έχουν υψηλότερα επίπεδα υποδόριου λίπους κατά μέσο όρο, κάνοντας την ψύξη πιο αργή. Ακόμη, είναι γνωστό ότι οι ηλικιωμένοι κοιμούνται λιγότερο τη νύχτα και έχουν χειρότερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει την ευαισθησία τους. Τέλος, οι άνθρωποι σε φτωχότερες χώρες θα μπορούσαν να χάσουν περισσότερο ύπνο, καθώς έχουν λιγότερη πρόσβαση σε λειτουργίες ψύξης, όπως παντζούρια, ανεμιστήρες και κλιματισμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αντίκτυπος των πιο ζεστών νυχτών στον ύπνο παρατηρήθηκε σε όλες τις χώρες, είτε είχαν φυσικά ψυχρότερα είτε θερμότερα κλίματα, με τον πιο ξεκάθαρο αντίκτυπο να αποτυπώνεται όταν οι θερμοκρασίες τη νύχτα ανέβαιναν πάνω από 10 βαθμούς Κελσίου.

«Επίσης, βρήκαμε στοιχεία ότι οι άνθρωποι που ήδη ζούσαν σε θερμότερα κλίματα παρουσίασαν μεγαλύτερη διάβρωση του ύπνου ανά βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας», είπε ο Μίνορ. «Περιμέναμε από αυτά τα άτομα να προσαρμοστούν καλύτερα». Επιπλέον, οι άνθρωποι δεν πρόλαβαν να αναπληρώσουν τον ύπνο αργότερα, σύμφωνα με τα δεδομένα.


Πηγή