Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Αντρική γονιμότητα: Μία απλή αλλαγή στη διατροφή μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος

Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να εξασφαλίσει όχι μόνο καλύτερη καρδιαγγειακή και σκελετική υγεία και μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη και καρκίνου, αλλά παίζει επίσης ρόλο-κλειδί στη γονιμότητα.

Σύμφωνα με νέα ισπανική επιστημονική μελέτη, μία και μόνο αλλαγή στη διατροφή των αντρών είναι αρκετή για να βελτιωθεί σημαντικά η ποσότητα και η ποιότητα των σπερματοζωαρίων τους, ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί.

Οι ξηροί καρποί «σύμμαχος» της αντρικής γονιμότητας

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να βελτιώσει την αντρική γονιμότητα σε διάστημα μερικών εβδομάδων.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 119 υγιείς άντρες νεαρής ηλικίας. Οι μισοί από αυτούς έπρεπε για 14 εβδομάδες να καταναλώνουν καθημερινά 60 γραμμάρια ξηρών καρπών (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια κ.λπ.) ενώ οι άλλοι μισοί, για λόγους σύγκρισης, συνέχισαν τη συνήθη διατροφή τους. Όλοι οι συμμετέχοντες έδιναν τακτικά δείγματα σπέρματος προς ανάλυση πριν και κατά τη διάρκεια της μελέτης. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Οι αναλύσεις των δειγμάτων υπέδειξαν πως οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν καθημερινά ξηρούς καρπούς παρουσίασαν κατά μέσο όρο 16% αύξηση στον αριθμό των παραγόμενων σπερματοζωαρίων τους, 6% βελτίωση της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων τους, 1% βελτίωση της μορφολογίας (σχήμα και μέγεθος) των σπερματοζωαρίων τους και, τέλος, 4% αύξηση του βαθμού ζωτικότητας των σπερματοζωαρίων τους (δείκτης που εκφράζει το ποσοστό ζωντανών, υγιών σπερματοζωαρίων που υπάρχουν στο σπέρμα).

Πέρα από αυτές τις σημαντικές βελτιώσεις, στην ομάδα των ξηρών καρπών παρατηρήθηκε επίσης μικρότερο ποσοστό κατακερματισμένου DNA εντός των σπερματοζωαρίων. Ο κατακερματισμός του γενετικού υλικού των σπερματοζωαρίων συνδέεται στενά με την αντρική υπογονιμότητα. 

Τα νέα ευρήματα έρχονται να συμπληρώσουν και να ενισχύσουν τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα που υπογραμμίζουν τον σημαντικότατο ρόλο της διατροφής στην αντρική γονιμότητα. Άλλες πρόσφατες μελέτες έχουν υποδείξει ότι βελτιώσεις στην ποιότητα του σπέρματος παρατηρούνται και χάρη σε μια διατροφή πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (όπως τα Ω-3), σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και Ε, καθώς και σε σελήνιο, ψευδάργυρο και φυλλικό οξύ. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά οι άντρες μπορούν να τα βρουν στους ξηρούς καρπούς.

«Τα ευρήματα της μελέτης μας θα αυξήσουν ενδεχομένως τις πιθανότητες ενός ζευγαριού να συλλάβει» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Άλμπερτ Σάλας-Ουέτος, από το Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili στην Ταρραγόνα της Ισπανίας.

Η νέα μελέτη παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) στη Βαρκελώνη και πρόκειται να δημοσιευτεί σύντομα στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.

Πηγή: The Guardian, BBC

Δείτε κι αυτό:

Διάρκεια ύπνου: Πώς επηρεάζει την αντρική γονιμότητα

Υπογονιμότητα: Τι αποκαλύπτει για την υγεία του άνδρα

Στενά εσώρουχα: Πώς επηρεάζουν την αντρική γονιμότητα

Πώς θα καταλάβετε ότι το σπέρμα σας είναι υγιές


Πηγή