Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Απώλεια βάρους: Ο ρόλος της εξ αποστάσεως συμβουλευτικής στη διατήρησή του

Πολλοί άνθρωποι χάνουν βάρος, ελάχιστοι είναι όμως αυτοί που καταφέρνουν να το διατηρήσουν.

Θα μπορούσε η εξατομικευμένη τηλεφωνική υποστήριξη να είναι το κλειδί για την αποφυγή της επαναπρόσληψης του βάρους;

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η ψηφιακή ιατρική συμβουλευτική (τηλεϊατρική) μετά την απώλεια βάρους μπορεί να είναι αυτό που χρειάζονται οι άνθρωποι που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση του βάρους τους.

Όσοι συμμετείχαν στη 12μηνη μελέτη και λάμβαναν συμβουλές εξ αποστάσεως, διατήρησαν κατά μέσο όρο το 100% της απώλειας βάρους.

Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι είναι πολύ κοινό οι άνθρωποι που χάνουν βάρος να ξαναπαίρνουν τουλάχιστον τα μισά χαμένα κιλά μέσα σε ένα χρόνο.

«Τείνουμε να πιστεύουμε ότι προβλήματα όπως τα περιττά κιλά και η παχυσαρκία μπορούν να αντιμετωπιστούν μια κι έξω. Για να είναι όμως επιτυχημένη η προσπάθεια, πρέπει κανείς να δουλεύει σε σταθερή βάση και τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να το κάνει μόνος του», δήλωσε ο βασικός συγγραφέας της μελέτης, Michael Perri. Οι αποστάσεις ωστόσο, μπορούν να γίνουν πραγματικό εμπόδιο για τους ανθρώπους που ζουν σε αγροτικές ή απομακρυσμένες περιοχές, δήλωσε ο Perri, πρύτανης του Κολλεγίου Δημόσιας Υγείας και Επαγγελματιών Υγείας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, στο Gainesville.

Η πανδημία COVID-19 βοήθησε στην άρση αυτού του εμποδίου μέσω της αυξημένης πρόσβασης στην τηλεϊατρική, φροντίδα που παρέχεται εξ αποστάσεως μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου.

Οι ερευνητές σχεδίασαν τη μελέτη χρησιμοποιώντας την τηλεϊατρική –είτε ατομικά είτε ομαδικά- για να δουν εάν η εξ αποστάσεως συμβουλευτική μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση του βάρους. Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 500 ενήλικες από 14 κομητείες της Φλόριντα, οι οποίοι ακολούθησαν εξατομικευμένο πρόγραμμα απώλειας βάρους. Η μέση απώλεια βάρους τους ήταν πάνω 8 κιλά.

Οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν στα γραφεία συνεταιρισμών του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει γραφεία σχεδόν σε κάθε κομητεία στις ΗΠΑ. Αρχικά δημιουργήθηκε για την παροχή βοήθειας στους αγρότες, ο ρόλος της όμως επεκτάθηκε και στον τομέα της υγείας. Οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών έχουν εξοικειωθεί με αυτή την υπηρεσία, στο πλαίσιο της οποίας προσφέρονται συμβουλές υγιεινού τρόπου μαγειρέματος, τοπικές συνταγές κλπ.

Κατά τη διάρκεια της φάσης συντήρησης του βάρους, 445 συμμετέχοντες εγγράφηκαν με τυχαία σειρά σε ατομική τηλεφωνική συμβουλευτική, ομαδική τηλεφωνική συμβουλευτική ή συμβουλευτική μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Στη διάρκεια ενός έτους, συμμετείχαν σε 18 συνεδρίες ή ανταλλαγές email, ενώ τους ζητήθηκε να καταγράφουν τι τρώνε και να διατηρούν αρχείο.

Οι άνθρωποι που έκαναν ατομική τηλεφωνική συμβουλευτική σημείωσαν τη μεγαλύτερη επιτυχία στη διατήρηση της απώλειας του βάρους τους όταν ολοκληρώθηκε η φάση υποστήριξης, έχοντας πάρει περίπου 2,3 κιλά σε 18 μήνες. Όσοι συμμετείχαν σε πρόγραμμα ομαδικής συμβουλευτικής ξαναπήραν περίπου 2,7 κιλά, ενώ όσοι λάμβαναν συμβουλές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ξαναπήραν περίπου 4 κιλά.

Ο Perri είπε ότι οι συμβουλευτικές προσεγγίσεις πιθανότατα βοήθησαν μέσω της «υποστηρικτικής λογοδοσίας». Οι άνθρωποι ήξεραν ότι ο σύμβουλός τους θα συνέχιζε να συνεργάζεται μαζί τους και να τους υποστηρίζει, γνώριζαν όμως ότι θα τους ρωτούσε επίσης «Πώς τα πήγες αυτή την εβδομάδα;».

Η ομαδική συμβουλευτική πιθανότατα δεν είχε τόσο ισχυρή επίδραση, πρόσθεσε. «Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στις ομαδικές συνεδρίες ήταν λιγότερο πρόθυμοι να μιλήσουν για το ότι δεν τα πήγαιναν καλά συγκριτικά με εκείνους που συμμετείχαν στις ατομικές συνεδρίες», δήλωσε ο Perri. Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι η συμμετοχή στις ομαδικές συνεδρίες δεν ήταν τόσο υψηλή, όσοι συμμετείχαν όμως κατάφεραν να διατηρήσουν το βάρος τους.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Διαβάστε επίσης:

Διατήρηση της απώλειας βάρους: Πιο σημαντική η διατροφή από την άσκηση;

Ανακύκλωση βάρους: Τι είναι και 5 στρατηγικές για να την αποφύγετε

Δίαιτες για απώλεια βάρους: Το «μυστικό» βρίσκεται στο διάλειμμα


Πηγή