Παρασκευή , 20 Ιούνιος 2025

Ασπιρίνη: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου στο πάγκρεας

Οι άνθρωποι που λαμβάνουν ασπιρίνη για την μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου ή του καρκίνου του παχέος εντέρου, έχουν ένα επιπλέον όφελος σύμφωνα με νεώτερα επιστημονικά ευρήματα.

Ερευνητές από την Κίνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή λήψη μικρής δόσης ασπιρίνης, συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου στο πάγκρεας.

Η έρευνα χρησιμοποίησε στοιχεία από 761 ανθρώπους που διαγνώστηκαν με καρκίνο στο πάγκρεας στη Σαγκάη από το 2006 έως το 2011.

Η ομάδα αυτή συγκρίθηκε με μια ομάδα 794 ανθρώπων που δεν έπασχαν από καρκίνο. Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι λάμβαναν καθημερινά ασπιρίνη.

Ποσοστό 18% των ασθενών χωρίς καρκίνο ανέφερε τακτική λήψη μικρής δόσης ασπιρίνης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ασθενών με καρκίνο ανήλθε στο 11%.

Μετά τον υπολογισμό των δεδομένων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ασπιρίνη μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο στο πάγκρεας κατά 46%.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν πάντως ότι δεν αποδεικνύεται ότι η ασπιρίνη μειώνει άμεσα τον κίνδυνο, καθώς μπορεί κάποιοι συμμετέχοντας να μη θυμούνταν με ακρίβεια την πρόσληψη ασπιρίνης, δείχνει όμως συσχέτιση.

Μετα-ανάλυση 18 άλλων ερευνών σχετικά με τη χρήση ασπιρίνης και τον καρκίνο στο πάγκρεας, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έδειξε ότι όσο αύξανε η χρήση ασπιρίνης, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος καρκίνου στο πάγκρεας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

 

Διαβάστε επίσης:

Πέντε σημάδια που φανερώνουν πρόβλημα στο πάγκρεας


Πηγή

Ελέγξτε επίσης

Φυσική ένωση στο ρύζι και τον καφέ μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές προσβολές

Μια ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι το φερουλικό οξύ, μια φυσική ένωση που βρίσκεται στο ρύζι, …

Daily-News.GR