Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Βρέφη και εξανθήματα: Πώς θα τα αποφύγουν οι γονείς

Το ευαίσθητο δερματάκι των νεογέννητων εμφανίζει πολύ συχνά εξανθήματα, που συνήθως προκαλούν ένταση στο μωρό και ανησυχούν τους γονείς.

Τα εξανθήματα πάνας αλλά και η ατοπική δερματίτιδα είναι δύο αρκετά συνηθισμένες περιπτώσεις που δημιουργούν αναστάτωση στο βρέφος, καθώς συνήθως συνοδεύονται από γενική ενόχληση, που ένας ενήλικας θα αναγνώριζε ως «πόνο», «φαγούρα» ή και «κάψιμο». Εν τούτοις τα μωρά δεν έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν την ενόχληση αυτή παρά μόνο με το κλάμα τους και είναι ο γονέας ή ο φροντιστής που οφείλει όχι μόνο να την ανακουφίζει αλλά και να την προλαμβάνει, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Η ατοπική δερματίτιδα στα βρέφη

Η ατοπική δερματίτιδα εμφανίζεται, κατά βάση, ως έντονη ξηρότητα ή ως έκζεμα στο δερματάκι του μωρού και συνήθως αφορά στο πρόσωπο, στα μάγουλα. Εκτιμάται ότι περίπου ένα στα τέσσερα νεογέννητα θα εμφανίσει ατοπική δερματίτιδα στον πρώτο χρόνο της ζωής του, ενώ αυτή θα υποχωρήσει με την ενηλικίωσή του. Η μητέρα και ο πατέρας του μωρού, αλλά και όποιος ενήλικας έχει αναλάβει τη φροντίδα του, μπορούν να αντιληφθούν την ύπαρξη ατοπικής δερματίτιδας καθώς εμφανίζεται ερυθρότητα, εκζέματα και τραχύτητα σε διάφορα σημεία στο δέρμα του – μαζί βέβαια και μια γενικότερη ανησυχία του παιδιού, με διαταραγμένο ύπνο και κλάματα.

Το εξάνθημα πάνας στα νεογέννητα

Το εξάνθημα πάνας εμφανίζεται στους γλουτούς, τη βουβωνική χώρα και το περίνεο του βρέφους και θεωρείται επίσης «κοινό πρόβλημα» για τα περισσότερα νεογέννητα. Παρουσιάζεται ως ερύθημα σε τριγωνικό σχήμα που συνοδεύεται από οίδημα, κυστίδια και διαβρώσεις και ονομάζεται επιστημονικά Ερεθιστική Δερματίτιδα (IDD). Προκαλείται από αντίδραση μεταξύ ούρων και περιττωμάτων στην περιοχή του δέρματος του μωρού που καλύπτεται από την πάνα και προκαλεί δυσφορία στο βρέφος και άγχος για τους γονείς ή τους φροντιστές.

Σωστή περιποίηση για την πρόληψη

Το ζητούμενο σε αυτές τις περιπτώσεις, τόσο της ατοπικής δερματίτιδας όσο και του εξανθήματος πάνας, είναι η πρόληψη των συμπτωμάτων, προκειμένου να μην ενοχλείται το μωρό. Επομένως, η έμφαση πρέπει να δοθεί από τους γονείς στα προϊόντα περιποίησης του δέρματος που επιλέγουν για το παιδί τους και ειδικά στα μωρομάντηλα – ένα προϊόν καθημερινής, πολύ συχνής χρήσης στα μωρά.

Η μελέτη BaSICS (The Baby Skin Integrity Comparison Survey), που έγινε για να καταγραφεί η συσχέτιση της χρήσης μωρομάντηλων με την εμφάνιση εξανθήματος πάνας σε βρέφη ηλικίας έως 8 εβδομάδων, έδειξε πως πράγματι η επιλογή του κατάλληλου προϊόντος βοηθά τα μωρά να μην το αναπτύσσουν. Συγκεκριμένα, βάσει των αποτελεσμάτων της κλινικής μελέτης που έγινε με τη συμμετοχή 698 γονέων, προκύπτει ότι χρησιμοποιώντας μωρομάντηλα WaterWipes, είναι λιγότερο πιθανό τα μωρά να παρουσιάσουν εξάνθημα πάνας και αν αυτό συμβεί, τότε η ερυθρότητα και τα δυσάρεστα συμπτώματα δεν διαρκούν όσο θα διαρκούσαν µε άλλα μωρομάντηλα.

Με απλούστερα λόγια, τα μωρά των οποίων οι γονείς χρησιμοποιούν για τον καθαρισμό τα μωρομάντηλα WaterWipes δεν εμφανίζουν εύκολα και τόσο συχνά εξάνθημα πάνας. Και πάλι, στην περίπτωση που αυτό συμβεί, τότε πάλι με τη χρήση των WaterWipes, υποχωρεί πολύ ευκολότερα έως ότου εξαλειφθεί.




Πηγή