Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Για πρώτη φορά εφαρμογή της Νευρόλυσης για την ανακούφιση από τον οστεοαρθρικό πόνο

Για πρώτη φορά στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου εφαρμόζεται η καινοτόμος μέθοδος της Νευρόλυσης στο Αναισθησιολογικό και το Ορθοπεδικό τμήμα.

Στόχος, η ανακούφιση από τον οστεοαρθρικό πόνο των ασθενών του νομού Ρεθύμνου.

Πρόκειται για μία προσπάθειας ανανέωσης και εκσυγχρονισμού των μεθόδων ανακούφισης, μέσω μίας εναλλακτικής μέθοδου θεραπείας με νοσηλεία μιας ημέρας η οποία για πρώτη φόρα πραγματοποιήθηκε επιτυχώς τις προηγούμενες ημέρες σε πέντε ασθενείς με επώδυνα γόνατα. Η μέθοδος της νευρόλυσης νευροτροποποίησης για την αντιμετώπιση σοβαρού βαθμού οστεοαρθρίτιδας γόνατος γίνεται με ραδιοσυχνότητες και σύμφωνα με τον Ορθοπεδικός Ιωάννη Κτιστάκη, «είναι μια ασφαλής μέθοδος με χαμηλά ποσοστά επιπλοκών, λιγότερο από 1%, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί περισσότερες από μια φορές στην πάσχουσα άρθρωση και να βελτιώσει/μειώσει τον πόνο έως και 60% σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η νευρόλυση αποτελεί μια τεχνική θεραπείας της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας γόνατος, ισχίου, ώμου, νευραλγίας τριδύμου, ινιακής κεφαλαλγίας, νόσο των ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων (οσφυαλγία) με ημερήσια νοσηλεία των ασθενών και βασίζεται στην διαθερμική χρήση ραδιοσυχνοτήτων για την αναστολή λειτουργίας του νευρικού ιστού μέσω εφαρμογής θερμότητας μεταξύ των πόλων των ηλεκτροδίων. Είναι δηλαδή μια εναλλακτική μέθοδος διαχείρισης του οστεοαρθρικού πόνου. Η συγκεκριμένη μέθοδος απευθύνεται σε ασθενείς που δεν δύνανται να αντιμετωπιστούν με τις παραδοσιακές και γνωστές σε όλους μεθόδους (όπως ολική αρθροπλαστική γόνατος, ισχίου, ώμου) λόγω βεβαρημένου ιατρικού ιστορικού, σε υπερήλικες ασθενείς με σημαντικά μειωμένη κινητικότητα ή και ακόμη σε αυτούς που δεν επιθυμούν να χειρουργηθούν.

Ο αναισθησιολόγος Ιωάννης Χρονάκης, διευθυντής και επιστημονικά υπεύθυνος του Ιατρείου Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας του ΓΝ Ρεθύμνου με τον ορθοπεδικό κ. Ιωάννη Κτιστάκη Ιωάννη, επιμελητή Α΄, τον επεμβατικό ακτινολόγο Κων/νο Σπανάκη, επιμ Β΄ από το Εργαστήριο Ιατρικής Απεικόνισης του Πανεπιστήμιου Κρήτης και την σταθερή υποστήριξη του Ελευθέριου Μαρκάκη, διοικητή του ΓΝΡ, ξεκίνησαν μια γνωστή στην επιστημονική κοινότητα αλλά καινοτόμο για την κοινωνία του Ρεθύμνου, μέθοδο ανακούφισης από τον οστεοαρθρικό πόνο.

Όπως ανέφερε ο αναισθησιολόγος Ιωάννης Χρονάκης: «Η νευρόλυση με ραδιοσυχνότητες είναι μια μέθοδος ευρέως διαδεδομένη που έχει εφαρμοσθεί με επιτυχία σε ασθενείς με επώδυνες παθήσεις στους οποίους έχει προηγηθεί φαρμακευτική αγωγή, χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα, σε ασθενείς όπου εγχύσεις φαρμάκων (διηθήσεις) δεν επέφεραν μεγάλης διάρκειας αναλγησία, όπως στην οστεοαρθρίτιδά γόνατος, ισχίου, ώμου, σε κήλες μεσοσπονδύλιων δίσκων, σε πόνο ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων (facetjoints) της σπονδυλικής στήλης, σε πόνο ιερολαγόνιας άρθρωσης, στον καρκινικό πόνο, σε κεφαλαλγίες, στην ανθεκτική νευραλγία τριδύμου, σε μεσοπλεύριες νευραλγίες και σε ασθενείς με χρόνιο πόνο με χρόνια προβλήματα για τα οποία δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση».

Για τη συγκεκριμένη πρωτοποριακή θεραπεία που για πρώτη φορά εφαρμόζεται στο Νοσοκομείου του Ρεθύμνου ο διοικητής Ελευθέριος Μαρκάκης εξήγησε ότι η καταλληλόλητα και η επιλογή των ασθενών για την εφαρμογή της μεθόδου αξιολογείται μέσω του Ιατρείου Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας και τα ραντεβού θα προγραμματίζονται τηλεφωνικά από Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 π.μ.-14:00 μ.μ. στο τηλέφωνο της Γραμματείας Εξωτερικών Ιατρείων : 28313422

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πηγή